Τα «σπάργανα» το πιο αγαπημένο έθιμο της Ηπείρου

spargana

Ελάτε δω γειτόνισσες…. Παραμονή Χριστουγέννων και οι γυναίκες στα περισσότερα χωριά της Ηπείρου ετοιμάζουν τα σπάργανα για τον Χριστό…

Είναι το πιο παλιό και πιο αγαπημένο Χριστουγεννιάτικο έθιμο της περιοχής που χρόνο με τον χρόνο όμως χάνεται.

Λίγα υλικά και καθημερινά… Και με αυτά οι γυναίκες, στα χρόνια της μεγάλης φτώχειας, δημιουργούσαν ένα πεντανόστιμο γλυκό για το γιορτινό τραπέζι. Για τα παιδιά της οικογένειας που δεν γνώριζαν τις εποχές εκείνες μελομακάρονα και κουραμπιέδες.

Τα σπάργανα του Χριστού ή οι τηγανίτες στην πλάκα…

Οι τηγανίτες γίνονται την παραμονή των Χριστουγέννων, κυρίως το βράδυ και ετοιμάζονται το πρωί.

Χρειάζεται τζάκι, πυροστιά και μαυρόπλακα.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε με λίγο αλάτι.

Το βάζουμε σε μια λεκανίτσα και προσθέτουμε σιγά-σιγά χλιαρό νερό.

Χτυπάμε πολύ καλά το μίγμα με ένα πιρούνι μέχρι να γίνει κουρκούτι πηχτό.

Ανάβουμε φωτιά και πάνω στην πυροστιά τοποθετούμε μια καθαρή μαυρόπλακα.

Αφού κάψει η πλάκα, με μια μεγάλη κουτάλα ρίχνουμε μίγμα.

Όταν ψηθεί η τηγανίτα από τη μια πλευρά τη γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά για να ψηθεί.

Καθαρίζουμε καρύδια και τα τρίβουμε.

Βάζουμε τις τηγανίτες σε ένα ταψί και ανάμεσα σε κάθε στρώση ρίχνουμε αρκετά τριμμένα καρύδια.

Μετά σε μια κατσαρόλα βράζουμε τη ζάχαρη ή το μέλι με νερό μέχρι να γίνει ένα πολύ αραιό σιρόπι με το οποίο περιλούομε τις τηγανίτες.

Η γεύση τους μοναδική!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ