«Την επόμενη Κυριακή είναι 14 Φεβρουαρίου. Και είναι λογικό το αίτημα των ανθοπωλών ότι αυτή είναι η καλύτερή τους ημέρα κάθε χρόνο. Θα έχω ένα zoom με τους εκπροσώπους των ανθοπωλών, θα δω τι μπορώ να κάνω, δεν μπορώ να υποσχεθώ κάτι σήμερα» είπε τη Δευτέρα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.
«Θέλω να αγωνιστώ τις επόμενες ημέρες για να βρω μια λύση για να μπορέσουν να κάνουν την δουλειά τους. Με απασχολεί να μην πάθουν ζημία και ενδιαφέρομαι για κάθε κλάδο. Είμαστε στη Δευτέρα, πρέπει να δούμε τα κρούσματα τις επόμενες ημέρες να δούμε πού βρισκόμαστε, εάν τα πράγματα πάνε προς το καλύτερο μπορεί να πετύχουμε μια πιο λογική απόφαση για τους ανθοπώλες» δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό realfm.
Και στο twitter ο υπουργός έγραψε πως είχε τηλεδιάσκεψη με τον Σύλλογο Ανθοπωλών Καταστηματαρχών Αττικής και «στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκαν τα προβλήματα του κλάδου λόγω της πανδημίας και τα μέτρα στήριξής του».
«Σε όλες τις σχετικές συζητήσεις έχω ψηφίσει να μην απαγορευτεί το κυνήγι και το ψάρεμα» είπε, επίσης, σήμερα ο υπουργός. Μιλώντας και για τους φόρους και τις άδειες που έχουν πληρώσει όσοι ασχολούνται, σημείωσε πως «από την ώρα που το κράτος σού ζήτησε χρήματα για να σου παράσχει μια άδεια και το κράτος σε εμπόδισε να ασκήσεις την άδειά σου, έχει ευθύνη. Είναι ένα θέμα που πρέπει να ρυθμιστεί. Εμένα μου αρέσει τα κράτη να έχουν συνέπεια. Όταν το κράτος απαιτεί από τον πολίτη να είναι ο πολίτης συνεπής στις υποχρεώσεις του προς αυτό, πρέπει και το κράτος να είναι συνεπές προς τις υποχρεώσεις και κινήσεις προς τον πολίτη. Αυτός είναι ο βασικός τρόπος για να οικοδομείται μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και πολίτη. Υπό αυτή την έννοια το κράτος έχει κάνει ένα φάουλ και πρέπει να δούμε πώς θα ρυθμιστεί».
Για το take away
Για την κριτική που ασκήθηκε το Σάββατο σχετικά με τη λειτουργία του take away, ο υπουργός είπε: «Είμαι δεκτικός στην κριτική όταν φταίμε. Όταν η επιτροπή τελειώνει στις 19:30 κι έρχεται ένα κατεβατό ρυθμίσεων μέχρι τις 12 το βράδυ, δεν είναι λογικό να υπάρξει τέτοιου είδους δυσαρμονία αν αυτές οι προτάσεις έχουν πολλές δυσκολίες πρακτικές; Λέτε να αποφάσισα εγώ ο υπουργός Ανάπτυξης να κλείσω το take away; Εγώ ζητώ να ανοίξουν. Μας ήρθε μια απόφαση, έπρεπε να δούμε πώς θα την εκτελέσουμε, διαπιστώσαμε στο υπουργείο το πρακτικά ανεφάρμοστο αυτής της απόφασης και πήραμε πάνω μας την απόφαση να το ακυρώσαμε. Αν αφήναμε ανοιχτούς τους φούρνους και κλείναμε το take away, θα ήταν σαν να λέγαμε ότι κάποιος μπορεί να πάει να πάρει τυρόπιτα, αλλά όχι σε οποιαδήποτε άλλη αλυσίδα. Δεν γίνεται αυτό, να έχεις παράλογες αποφάσεις. Η απόφαση για το take away έγκειται στον φόβο του συνωστισμού μπροστά στα καταστήματα, κι αυτό είναι κάτι πραγματικό. Δεν πρέπει να υπάρχει συνωστισμός, είναι πρόβλημα, αλλά και το να καταργείς το take away δεν γίνεται. Μας πήρε περίπου τρεις ώρες για να καταλήξουμε ότι δεν γίνεται. Δεν το θεωρώ και καταστροφικό, ούτε βγήκε κάποια απόφαση που προκάλεσε σε κάποιον ζημία. Προκάλεσε μια επικοινωνιακή αντάρα, το δέχομαι» ανέφερε.
Η κυβέρνηση πάντα την τελική απόφαση
Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, «η κυβέρνηση έχει πάντα την τελική απόφαση, η επιτροπή εισηγείται. Δεν μπορεί πάντα ό,τι εισηγούνται να μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη. Δεν μπορεί να ξέρει καθένας πώς λειτουργεί η αγορά. Δεν κατηγορώ την επιτροπή, να μην παρεξηγηθώ. Χρειάζεται μια συνεννόηση. Η επιτροπή κάνει πολύ καλά τη δουλειά της και οι άνθρωποι αυτοί είναι πολύ κουρασμένοι, τους έχουν ανατεθεί πολλές ευθύνες, είχαν μια μαραθώνια συνεδρίαση την Παρασκευή».