Στην έκτακτη Σύνοδο των Πρυτάνεων όπου συζητήθηκαν οι συνθήκες λειτουργίας των Πανεπιστημίων, οι αλλαγές που επιφέρει ο νέος νόμος και η νομοθετική πρωτοβουλία για την αλλαγή του τρόπου διοίκησης, συμμετείχε η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου.
Με ανακοίνωσή της η Πρυτανεία κάνει γνωστό ότι αρνήθηκε να συναινέσει στη σύνταξη του τελικού κειμένου του ψηφίσματος της Συνόδου Πρυτάνεων, επιμένοντας στο κείμενο της πρόσφατης απόφασης της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου με το οποίο διαφωνούσε σε κάθε επέμβαση της Αστυνομίας ενώ εξέφραζε την ανησυχία της για την τύχη της ακαδημαϊκής χρονιάς.
Επισημαίνεται ότι οι προηγούμενες αποφάσεις της Συγκλήτου ευθυγραμμίζονται με τα συγκεκριμένα αιτήματα των φοιτητών που αναφέρονται α) στις αντιρρήσεις για την παρουσία ειδικού σώματος αστυνομίας στα Πανεπιστήμια και την αλλαγή του τρόπου εισαγωγής στο Πανεπιστήμιο, β) την υποχρηματοδότηση της ανώτατης εκπαίδευσης και την προστασία του δημόσιου χαρακτήρα του Πανεπιστημίου και γ) την άρτια ολοκλήρωση του εργαστηριακού και κλινικού εκπαιδευτικού έργου με τη λήψη των απαραίτητων υγειονομικών μέτρων.
Η απόφαση της Συνόδου
Η κατάληψη πανεπιστημιακών χώρων είναι μια μη-αποδεκτή μορφή διαμαρτυρίας, όπως και συκοφάντηση και η στοχοποίηση Πρυτάνεων, συλλογικών και μονοπρόσωπων οργάνων διοίκησης θίγει το Πανεπιστήμιο και δεν είναι ανεκτή, συμφώνησαν οι πρυτάνεις κατά την έκτακτη Σύνοδό τους που πραγματοποιήθηκε με αφορμή και την κατάληψη στο κτίριο της Διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Οι πρυτάνεις ζητούν από την Κυβέρνηση να ορίσει τους όρους επαναφοράς των Πανεπιστημίων στην κανονικότητα, εξετάζοντας μεταξύ άλλων τον, κατά προτεραιότητα, εμβολιασμό των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας.
Η Σύνοδος των Πρυτάνεων, που συνήλθε με τηλεδιάσκεψη, καταγγέλλει την στοχοποίηση και τις επιθέσεις κατά των εκλεγμένων θεσμικών οργάνων διοίκησης των Α.Ε.Ι. για επιλογές που αφορούν στην άσκηση των καθηκόντων τους. Η κριτική απέναντι στις εκάστοτε επιλογές όσων ασκούν διοίκηση είναι πάντα αποδεκτή και συνάδει με τα ακαδημαϊκά ήθη. Ωστόσο, η συκοφάντηση και η στοχοποίηση Πρυτάνεων, συλλογικών και μονοπρόσωπων οργάνων διοίκησης θίγει το Πανεπιστήμιο και δεν είναι ανεκτή.
«Τους τελευταίους μήνες, γίναμε μάρτυρες γενικευμένων επιθέσεων κατά των εκλεγμένων Πρυτανικών Αρχών και των Συγκλήτων των Α.Ε.Ι. που αγγίζουν τα όρια της εξύβρισης και της συκοφαντικής δυσφήμισης, δημιουργούν μια τεχνητή πόλωση και τελικά αποβαίνουν εις βάρος κάθε προσπάθειας διασφάλισης της εκπαιδευτικής και ερευνητικής δραστηριότητας» επισημαίνουν οι πρυτάνεις.
Για να υπογραμμίζουν ότι «Η κατάληψη πανεπιστημιακών χώρων δυσχεραίνει τη λειτουργία των Α.Ε.Ι. σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για την επόμενη μέρα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και είναι μια μη-αποδεκτή μορφή διαμαρτυρίας, αφού εντέλει συρρικνώνει το δημόσιο Πανεπιστήμιο».
Η Σύνοδος των Πρυτάνεων εκφράζει την αγωνία της για το γεγονός ότι η συνέχιση της διαδικτυακής διδασκαλίας υποβαθμίζει τις πανεπιστημιακές σπουδές και την αξία των πτυχίων των φοιτητών. Ζητεί από την Κυβέρνηση να ορίσει «με προσοχή και σεβόμενη τις προτάσεις των επιμέρους Τμημάτων, τους όρους επαναφοράς των Πανεπιστημίων στην κανονικότητα, διασφαλίζοντας όλες τις σχετικές υγειονομικές προϋποθέσεις και εξετάζοντας μεταξύ άλλων τον, κατά προτεραιότητα, εμβολιασμό των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας».