Το γεφύρι της Πλάκας ξαναστήθηκε. Μέσα από έναν αγώνα δρόμο γεφυρώνει και πάλι τον Άραχθο, αποτυπώνει την θέληση του Έλληνα, την δύναμη της συνεργασίας.
Στο χώρο του ιστορικού γεφυριού η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ), που εκπροσωπεί στην χώρα μας την “Europa Nostra” βράβευσε τους συντελεστές για το έργο πρότυπης αποκατάστασης.
Το Βραβείο Ευρωπαϊκής Κληρονομιάς, παρέλαβε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη η οποία ευχαρίστησε όλους όσους εργάστηκαν για την αποκατάσταση του Γεφυριού. «Είμαστε εδώ, για να αποδώσουμε εύσημα στην επιστημονική κοινότητα και σε όλους όσους συνέβαλαν για το έργο. Το βραβείο αποδίδεται σε όλους τους συντελεστές, στα υπουργεία, τους επιστήμονες, την αυτοδιοίκηση…» τόνισε μεταξύ άλλων η υπουργός.
Η ΕΛΛΕΤ, εκπρόσωπος της Europa Nostra στην Ελλάδα, εντοπίζει και προωθεί τα ιδιαίτερα σημαντικά έργα στον χώρο της πολιτιστικής κληρονομιάς. Σύμφωνα με ανακοίνωση της, εκφράζει «τη χαρά και την συγκίνησή της για την διάσωση αυτού του μοναδικού μνημείου αλλά και την αναγνώριση αυτής της υποδειγματικής δουλειάς: την πρώτη ανακατασκευή λίθινης γέφυρας στην Ελλάδα και ένα από τα λίγα παρόμοια έργα παγκοσμίως».
Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης ευχαρίστησε όλους τους υπουργούς Πολιτισμού και Υποδομών που συνέδραμαν στο έργο, το ΤΕΕ Ηπείρου και ειδικά τον Χρήστο Παπαβρανούση και τον Γιώργο Σμύρη, όσους εργάστηκαν, τον Λούλη που χρηματοδότησε την υδραυλική μελέτη και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο που βοήθησε από την αρχή μέχρι το τέλος.
«Το γεφύρι το κάναμε όλοι μαζί. Αυτό χρειάζεται η Ελλάδα, αυτό συμβολίζει το γεφύρι της Πλάκας. Αυτό το έργο μας κάνει περήφανους και αν πορευτούμε με την πυξίδα που κινηθήκαμε στη γέφυρα της Πλάκας θα έχουμε καλύτερο μέλλον» τόνισε.
Ο Πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Ανδρέας Μπουντουβής θύμισε ότι το ΕΜΠ βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο γεφύρι και η παρέμβασή του ήταν καθοριστικής σημασίας για την αναστήλωση του γεφυριού. Ήταν αυτό που ανέλαβε τις μελέτες και έδωσε την γνώση για το συγκεκριμένο έργο σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και τους φορείς της Ηπείρου. Όπως τόνισε η γνώση που αποκτήθηκε από το έργο στο γεφύρι αποτελεί εφόδιο για άλλα μνημεία στην Ελλάδα. «Εύχομαι το γεφύρι να στέκεται αγέρωχο και όλοι μαζί να ξεπεράσουμε την δύσκολη κατάσταση που έχει δημιουργήσει η πανδημία» τόνισε.
Ο πρώην πρόεδρος του ΤΕΕ Ηπείρου Χρήστος Παπαβρανούσης, από τους ανθρώπους που δούλεψαν σημαντικά για το έργο, ανέφερε ότι το σημερινό γεφύρι είναι ένα αντίγραφο του ιστορικού. Μίλησε για την πρώτη μέρα της καταστροφής αλλά και για τα πολύ σημαντικά εργαλεία που αποκόμισε η επιστήμη μέσα από την μελέτη του διαμελισμένου γεφυριού.
Ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές αναφέρθηκε στην μεγάλη κινητοποίηση που προκάλεσε η κατάρρευση της γέφυρας στην Πλάκα και στον αγώνα που δόθηκε για την αναστήλωση του μνημείου. Με συνεχή προσπάθεια ξεπεράστηκαν προβλήματα και αγκυλώσεις μέχρι την στιγμή που αναδείχθηκε ανάδοχος. Εξήρε δε το έργο που έγινε καθώς δούλεψαν μάστορες και γνώστες της πέτρας. Ο κ. Σεντελές πρότεινε την ίδρυση ενός υπαίθριου μουσείου στο οποίο θα παρουσιάζονται τα τμήματα της παλιάς γέφυρας και η ιστορία της πέτρας. «Δεν θα πρέπει να βάλουμε τελεία. Είναι ευκαιρία να προβάλουμε την τέχνη της πέτρας και να σκεφτούμε την λειτουργία ενός μουσείου όπου θα αναδεικνύουμε τα πεσμένα κομμάτια και την παράδοση των μαστόρων της περιοχής» υπογράμμισε ο κ. Σεντελές.
Από τις πιο συγκινητικές ήταν η ομιλία του Καθηγητή του ΕΜΠ Δημήτρη Καλιαμπάκου, του σύγχρονου πρωτομάστορα, πρωτεργάτη του μαραθωνίου για την αναστήλωση του γεφυριού. «Πρωτομάστορα χτίσαμε ξανά το γεφύρι σου. Με σεβασμό στην τέχνη και θαυμασμό για το κατόρθωμά σου. Ακολουθήσαμε πιστά τα βήματά σου ακόμη κι αν έπρεπε συχνά να τα μαντέψουμε.. Την πέτρα την δούλεψαν άνθρωποι απλοί, τεράστιοι..Κι αν κάποιοι είχαν άλλη λαλιά, άλλο χρώμα εσύ ξέρεις από αυτά, εσύ ξέρεις από μπουλούκια. Ο πόνος δεν έχει χρώμα…. Παλιοί Ηπειρώτες, πατριώτες.. Δεν αφήσαμε το καμάρι σας στο σκοτάδι. Άραχθε θεέ.. Γεφυρώσαμε, αδελφώσαμε τις όχθες σου, δεν σε νικήσαμε, ούτε μπορούμε, ούτε το προσπαθήσαμε. Ξέρουμε ότι έχεις τη δύναμη να πνίξεις την έπαρση την ανθρώπινη σε μια στιγμή. Ταπεινά ζητάμε να δεχθείς τούτο το έργο μας..Τα καταφέραμε.. Βγήκαμε όλοι μαζί λίγο ψηλότεροι.. Ας είναι αυτή η στιγμή ο κόμπος που θα ενώνει το χθες με το αύριο»…
Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης από τους επιστήμονες που εργάστηκαν έγινε η παρουσίαση του έργου, των δυσκολιών που ξεπεράστηκαν και του αποτελέσματος που δικαιώνει τον Ηπειρώτη μάστορα και τον σύγχρονο επιστήμονα.