Σε δημόσια διαβούλευση το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος από το ΥΠΕΚΑ
Στα διακόσια μέτρα μειώνεται σύμφωνα με το νέο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος η αδόμητη παραλίμνια ζώνη (Β7.1 που αφορά στην περιοχή μετά την Ακτή Μιαούλη και μέχρι τα όρια της Ανατολής) ρύθμιση που αφενός έρχεται να δώσει τέλος σε σειρά αντιπαραθέσεων που έχουν προκληθεί στην περιοχή αλλά αφετέρου είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσει νέες αντιδράσεις από περιβαλλοντικές οργανώσεις.
«Η δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου, με ήπια δόμηση και ικανοποιητική κοινόχρηστη έκταση, καθώς και η διατήρηση αδόμητης παραλίμνιας ζώνης 200 μέτρων (από την όχθη της λίμνης, όπως αυτή έχει καθορισθεί σύμφωνα με της διατάξεις του ν.2971/2001) με αποκατάσταση των ιδιοκτητών, μετά από ειδική μελέτη η οποία θα καθορίζει μεταξύ άλλων τους κοινόχρηστους και δομήσιμους χώρους», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο Σχέδιο.
Το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος μετά από μία μακρά περίοδο δημόσιας διαβούλευσης αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και σίγουρα θα κυριαρχήσει στην τοπική επικαιρότητα τις επόμενες ημέρες.
Πολλά σημεία του σχεδίου είναι βελτιωμένα σε σχέση με το προηγούμενο και επίμαχα άρθρα που είχαν προκαλέσει τριβές επαλείφθηκαν.
Το σχέδιο περιλαμβάνει σειρά ρυθμίσεων για τη δόμηση κατοικίας και ξενοδοχείων, οι οποίες εν πολλοίς απαντούν στα αιτήματα που είχαν τεθεί από το μεγαλύτερο μέρος της τοπικής κοινωνίας.
Μάλιστα στη ζώνη που χαρακτηρίζεται ως περιφερειακό πάρκο σημειώνεται πως «τα κύρια και μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα και γενικότερα οι τουριστικές επιχειρήσεις, όπου αυτές προβλέπονται, να είναι σύμφωνες μεταξύ άλλων με τις διατάξεις της κανονιστικής πράξης έγκρισης του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον Τουρισμό, όπως αυτή ισχύει.
Ειδικότερα, τα κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα, όπου αυτά προβλέπονται, να είναι τουλάχιστον τριών (3)αστέρων, εκτός αν ορισθεί διαφορετικά, στο εγκεκριμένο σχετικό πρόγραμμα δράσης».
Το Σχέδιο προτείνει συνολικά τέσσερις ζώνες προστασίας:
I. Ζώνη Α (χερσαία και υδάτινη περιοχή κυρίως εντός περιοχών Ζ.Ε.Π.: Νήσου Ιωαννίνων, λίμνης Παμβώτιδας, παραλίμνιων εκτάσεων και εποχικών υγροτόπων). Περιοχή «Προστασίας της Φύσης».
ΙI. Ζώνη B {χερσαία και υδάτινη περιοχή κυρίως εντός περιοχών Ζ.Ε.Π : δασών, δασικών και αναδασωτέων εκτάσεων, αγροτικού τοπίου με γη υψηλής παραγωγικότητας, πηγών Κρύας, Τούμπας, Σεντενίκου, τάφρου Λαμψίστας, αρχαιολογικών χώρων και σπηλαίων, αισθητικού δάσους Ιωαννίνων, αγροτικού τοπίου }. Περιοχή «Προστατευόμενων Φυσικών Σχηματισμών» , «Προστατευόμενων Τοπίων» και «Οικοανάπτυξης».
ΙΙΙ. Ζώνη Γ (χερσαία έκταση, κυρίως εντός περιοχών Ζ.Ε.Π, εκτός ζωνών Α και Β). Περιοχή «προστασίας οικοτόπων και ειδών».
IV. Ζώνη Δ (χερσαία έκταση που περιβάλλει την περιοχή προστασίας οικοτόπων και ειδών) . Περιοχή «Περιφερειακού Πάρκου».
Το πλήρες κείμενο του Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος εδώ.