Τα αρνητικά αποτελέσματα στην οικολογική ισορροπία και την ποιότητα ζωής των επόμενων γενιών, ιεράρχησαν πολίτες της Θεσσαλονίκης και του Βόλου (δύο από τα σημαντικότερα ελληνικά λιμάνια), αξιολογώντας τις συνέπειες που θα είχε η απώλεια της βιοποικιλότητας στα θαλάσσια ύδατα, με «εργαλείο» από έρευνα που πραγματοποίησαν τρεις επιστήμονες από το τμήμα Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος, της Σχολής Γεωπονικών Επιστημόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, οι Παναγιώτα Βαρσαμούδη, Στεριανή Ματσιώρη και Δημήτρης Βαφειάδης. Τα αποτελέσματα της έρευνάς τους παρουσίασαν στη διάρκεια του 15ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ιχθυολόγων.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι ερωτώμενοι δηλώνουν ότι η χρησιμότητα της θαλάσσιας βιοποικιλότητας πηγάζει κυρίως από τη συμβολή της στην οικολογική ισορροπία και την προσφορά τροφής, ενώ επισημαίνουν ότι η απώλεια της θαλάσσιας βιοποικιλότητας έχει σημαντικές συνέπειες τόσο για τον άνθρωπο, όσο και για το φυσικό περιβάλλον.
Βάσει των απαντήσεων, που δόθηκαν, οι αξίες της βιοποικιλότητας που σχετίζονται με τα λειτουργικά της οφέλη, ιεραρχούνται πολύ υψηλά, όπως και αυτές της ύπαρξης της βιοποικιλότητας.
«Συνεπώς, οι αξίες μη χρήσης πρέπει να λαμβάνονται υπόψη από τους φορείς χάραξης πολιτικών και μέτρων για την προστασία της βιοποικιλότητας, όταν λαμβάνουν αποφάσεις σχετικά με την κατανομή των περιορισμένων κυβερνητικών πόρων» υπογραμμίζουν οι επιστήμονες στην έρευνά τους. Σχετικά με το πόσο αποδίδουν οικονομική αξία στη θαλάσσια βιοποικιλότητα, 96% των ερωτηθέντων απάντησαν θετικά.
Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες στην έρευνά τους, αποτελεί αντικείμενο περαιτέρω διερεύνησης των παραγόντων που ωθούν στους πολίτες στην απόδοση οικονομικής αξίας στη θαλάσσια βιοποικιλότητα και η διερεύνηση των μη οικονομικών κινήτρων (περιβαλλοντική συνείδηση πολιτών, αντίληψη για τη χρησιμότητα της βιοποικιλότητα κ.λπ.) για να εντοπιστούν οι παράγοντες, που επιδρούν οικονομική της αξιολόγηση από τους πολίτες