Ανάπτυξη στην αγορά των ηλεκτρονικών προϊόντων

IPANTΟι φορητές συσκευές και κυρίως τα tablets και τα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα (smartphones) αναμένεται να είναι οι κύριοι παράγοντες που θα συνεχίζουν να δίνουν ώθηση στην παγκόσμια αγορά των καταναλωτικών ηλεκτρονικών ειδών.

Αυτό τουλάχιστον είναι η εκτίμηση της GfK, μίας εκ των κορυφαίων εταιρειών ερευνών στο συγκεκριμένο κλάδο, όπως παρουσιάστηκε πριν από μερικές ημέρες.

Συγκεκριμένα, η GfΚ υποστηρίζει πως το 2012 ο κλάδος των καταναλωτικών ηλεκτρονικών προϊόντων θα παρουσιάσει ένα ρυθμό ανάπτυξης που θα κινηθεί μεταξύ 3% και 5%.

Αύξηση που θα οφείλεται στην περαιτέρω αύξηση της δημοτικότητας των tablets και των smartphones, ενώ η αγορά της τηλεόρασης θα έχει μικρότερη δυναμική σε σχέση με το παρελθόν, καθώς απ’ ό,τι φαίνεται οι νέες τάσεις όπως οι 3D τηλεοράσεις και η δυνατότητα σύνδεσης στο διαδίκτυο δεν έχουν ακόμη γίνει αρκετά δημοφιλείς μεταξύ των καταναλωτών.

Αναπτυσσόμενες αγορές
Επιπλέον, η ανάπτυξη δεν θα προέλθει τόσο από τις αναπτυγμένες αγορές της Αμερικής και της δυτικής Ευρώπης, όσο από τις αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες τα τελευταία χρόνια δείχνουν να αγκαλιάζουν τις ψηφιακές τεχνολογίες. Άλλωστε, οι αναπτυσσόμενες αγορές ήταν ο κύριος λόγος που η παγκόσμια αγορά προσωπικών υπολογιστών παρουσίασε αύξηση κατά το α’ τρίμηνο του 2012, όπως αναφέρουν τα στοιχεία δύο γνωστών εταιρειών, της IDC και της Gartner.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της IDC, η αύξηση -σε ετήσια βάση- κατά το α’ τρίμηνο της φετινής χρονιάς ήταν της τάξεως του 2,3% με αποτέλεσμα οι πωλήσεις να ανέλθουν σε 87,111 εκατ. τεμάχια. Σύμφωνα με τη Gartner, η αύξηση ήταν στο +1,9% και οι πωλήσεις έφθασαν στα 89,978 εκατ.

Οι αναλυτές και των δύο εταιρειών εξεπλάγησαν από την αύξηση και απ’ ό,τι φαίνεται η διαφορά ήταν η καλύτερη του αναμενομένου επίδοση της ευρωπαϊκής αγοράς. Επίσης, είναι ενδιαφέρον πως αναμένουν ακόμη καλύτερους ρυθμούς τα επόμενα τρίμηνα του 2012.

Ultrabooks
Πάντως, αξίζει να επισημανθεί ότι μπορεί η GfK να δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα στα tablets και τα smart-phones, αλλά δεν αποκλείεται σημαντική ώθηση να δώσει μία άλλη κατηγορία ψηφιακών συσκευών.

Ο λόγος για τα επονομαζόμενα ultrabooks, που είναι, ουσιαστικά, μία υποκατηγορία φορητών υπολογιστών με κύρια χαρακτηριστικά το λεπτό σχεδιασμό, το χαμηλό βάρος και τις υψηλές αντοχές της μπαταρίας. Η Intel, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής επεξεργαστών παγκοσμίως, δείχνει να πιστεύει πολύ στη συγκεκριμένη κατηγορία συσκευών και τα προωθεί με κάθε τρόπο, θεωρώντας ότι θα αναζωογονήσουν την αγορά των προσωπικών υπολογιστών.

Για να γίνει, βέβαια, αυτό θα πρέπει να μειωθούν και οι τιμές των ultrabooks που ξεκινούν τώρα από τα 800 ευρώ. Κάτι που, σύμφωνα με την Intel, είναι πολύ πιθανό να γίνει εντός του 2012 οπότε αναμένει να δούμε ultrabooks σε τιμές που θα προσεγγίζουν τα 600 ευρώ. Τιμή που μάλλον είναι υψηλή αν λάβουμε υπόψη τα οικονομικά δεδομένα σε πολλές χώρες, από την άλλη πλευρά, όμως, είναι αρκετά κοντά σε εκείνες των «καλών» tablets. Οπότε, το θέμα θα είναι να ξεκαθαρίσει ο κάθε καταναλωτής τι ακριβώς συσκευή χρειάζεται. Αν και το πιθανότερο είναι να δούμε και αρκετές υβριδικές προτάσεις, δηλαδή μηχανήματα που θα μπορούν να λειτουργήσουν τόσο ως tablets όσο και ως ultrabooks. Με δεδομένο κιόλας ότι τα επερχόμενα Windows 8 δίνουν έμφαση στις οθόνες αφής, μάλλον θα πρέπει να περιμένουμε εξαιρετικά ενδιαφέρουσες προτάσεις τους επόμενους μήνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ