Χωρίς αγωγούς!

XATZHDAKHSΤου Κωστή Χατζηδάκη, Βουλευτή Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας

Ενώ την επικαιρότητα μονοπωλεί η συζήτηση γύρω από την οικονομική κρίση, τα νέα για τους ενεργειακούς αγωγούς είναι περισσότερο από δυσάρεστα. Φαίνεται ότι η επιτυχημένη προσπάθεια της περιόδου 2004-2009 που έβαλε τις βάσεις για την αναβάθμιση του γεωστρατηγικού ρόλου της χώρας, ως σημείο διέλευσης ενεργειακών αγωγών από την Ανατολή προς την Ευρώπη, καταρρέει. Κυρίως λόγω μιας σειράς ατυχών διπλωματικών χειρισμών των τελευταίων δυόμισι χρόνων.

Ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη οδεύει προς ματαίωση. Παρά το γεγονός ότι ο Βούλγαρος πρωθυπουργός είχε γνωστοποιήσει από τον Ιούνιο του 2010 την αντίθεσή του στην κατασκευή του έργου, δεν ασκήθηκε η απαραίτητη πίεση προς τη Βουλγαρία, ούτε διμερώς, ούτε σε συνεργασία με τη Ρωσία, ούτε στο πλαίσιο της εταιρικής μας σχέσης εντός της Ε.Ε. Αλλά και στο εσωτερικό τα πράγματα δεν ήταν πολύ καλύτερα. Ενώ ο Γ. Παπανδρέου είχε ανακοινώσει το Φεβρουάριο του 2010 στη Μόσχα ότι θα επιταχύνει τις διαδικασίες πραγματοποίησης του έργου, έως τον Ιούλιο του 2011 δεν είχε γίνει σχεδόν τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση. Αλλά και τότε τι συνέβη; Ο αρμόδιος υφυπουργός Ενέργειας κατέθεσε στην Επιτροπή της Βουλής το ρυθμιστικό νομοσχέδιο για τις απαλλοτριώσεις στην περιοχή, παραδεχόμενος ότι ελάχιστα διέφερε από αυτό που είχε κατατεθεί από το τότε υπουργείο Ανάπτυξης τον Ιούλιο του 2009!

Απολύτως αρνητικές εξελίξεις υπάρχουν και στο μέτωπο της μεταφοράς φυσικού αερίου. Το σχέδιο για τον αγωγό φυσικού αερίου ΙΤGI (Interconnector Turkey-Greece-Italy), που με αφετηρία από το Αζερμπαϊτζάν θα διασφάλιζε διαφοροποίηση ενεργειακών πηγών, φαίνεται ότι ναυαγεί. Στις 20 Φεβρουαρίου η BP, ως μέρος της κοινοπραξίας που υλοποιεί τη δεύτερη φάση εκμετάλλευσης του πεδίου Shah Deniz στο Αζερμπαϊτζαν, ανακοίνωσε ότι τον αποκλείει από την περαιτέρω φάση αξιολόγησης των αγωγών που διεκδικούν τη μεταφορά 10 δις κυβικών μέτρων αερίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με ερώτησή μου είχα προειδοποιήσει το ΥΠΕΚΑ από τις αρχές της χρονιάς για αυτή την αρνητική προοπτική. Ως συνήθως, το ΥΠΕΚΑ απάντησε καθησυχαστικά. Το αποτέλεσμα, όμως, δικαίωσε δυστυχώς τις ανησυχίες μου.

Σημάδια για δυστοκία, όμως, παρατηρούνται και για τον αγωγό South Stream. Εντύπωση προκαλεί η πρόσφατη απάντηση του υπουργείου Ενέργειας, μετά από ερώτησή μου στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι η Gazprom εξετάζει εναλλακτικά σενάρια για λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασής μετά την αντίστοιχη της ενδιάμεσης όδευσης η οποία και τοποθετείται σύμφωνα με το ίδιο πάντοτε έγγραφο «στα τέλη του 2012 ή ίσως αρχές του 2013». Πράγμα που σημαίνει τουλάχιστον χρονική μετάθεση της απόφασης και γι’ αυτό το έργο.

Οι εξελίξεις αυτές συνιστούν τεράστια εθνική ζημιά, τόσο σε οικονομικό, όσο και σε γεωστρατηγικό επίπεδο. Είναι επιτακτική ανάγκη να επανέλθει στην πρώτη γραμμή των εθνικών μας προτεραιοτήτων ο επανασχεδιασμός της ενεργειακής στρατηγικής. Τόσο τα επιτεύγματα της περιόδου 2004-2009, όσο και το επιτυχημένο παράδειγμα της Κύπρου, όπου με ενότητα και μεθοδικότητα κατάφερε να φτάσει στο σημερινό αποτέλεσμα, αποδεικνύουν πως δεν είμαστε καταδικασμένοι να εξαφανιστούμε από τον ενεργειακό χάρτη. Αρκεί να δουλέψουμε με σχέδιο και διορατικότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ