Το πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα», το γνωστό ΕΠΑνΕΚ, εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» με προϋπολογισμό 3,89 δισ. ευρώ (συνεισφορά Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης -ΕΤΠΑ- με 2,66 δισ. ευρώ), θα ενισχύσει την παραγωγικότητα, επιχειρηματικότητα και καινοτομία της χώρας για μία βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.
«Καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα ωφέλιμο πρόγραμμα ειδικά για τις ΜμΕ, που θα δώσει πραγματική ώθηση στην ελληνική οικονομία. Ευχαριστώ όλη την ομάδα του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων!», έγραψε στο twitter ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης
Το νέο «Εταιρικό Σύμφωνο Περιφερειακής Ανάπτυξης 2021-2027» («ΕΣΠΑ 2021-2027») αποτυπώνει σε μεγάλο βαθμό τις νέες προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τις νέες αναπτυξιακές προτεραιότητες της Ελλάδας για τα επόμενα χρόνια.
Εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 29 Ιουλίου 2021 και σύμφωνα με αυτό πρόκειται να διατεθούν για την χώρα μας πόροι συνολικού ύψους 26,2 δισ. ευρώ για τα επόμενα 7 έτη, από τα οποία τα 20,9 δισ. ευρώ αφορούν στην Ενωσιακή Στήριξη και ποσό 5,3 δισ. ευρώ αφορά στην Εθνική Συνεισφορά.
Η Ελλάδα είναι το πρώτο κράτος-μέλος της ΕΕ που προχώρησε σε επίσημη υποβολή και της εγκρίθηκε το «Εταιρικό Σύμφωνο Περιφερειακής Ανάπτυξης 2021-2027» για τη νέα Προγραμματική Περίοδο.
Το νέο «ΕΣΠΑ 2021-2027» αποτυπώνει και θέτει προτεραιότητες για την ενίσχυση του παραγωγικού δυναμικού της οικονομίας, των υποδομών, των ανθρώπινων δεξιοτήτων και την ενδυνάμωση της κοινωνικής προστασίας.
Τα έργα/δράσεις που πρόκειται να χρηματοδοτηθούν από το νέο ΕΣΠΑ λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες και ανάγκες της χώρας τα επόμενα χρόνια και απαντούν στις διαρθρωτικές υστερήσεις της ελληνικής οικονομίας. Ταυτόχρονα, συνεχίζονται και ολοκληρώνονται μεγάλα έργα που ξεκίνησαν στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020.
Προβάλλονται, ως συνολική πολιτική, οι προτεραιότητες και δράσεις που θα υλοποιηθούν και οι οποίες ως σκοπό τους έχουν τη γόνιμη μετάβαση σε μια:
«πιο έξυπνη» Ελλάδα – 20% των πόρων
«πιο πράσινη» Ελλάδα – 27% των πόρων
«πιο διασυνδεδεμένη» Ελλάδα – 8% των πόρων
«πιο κοινωνική» Ελλάδα – 30% των πόρων
Ελλάδα πιο κοντά στους πολίτες της – 6% των πόρων
Για τη Δίκαιη Μετάβαση των περιοχών μετά την απολιγνιτοποίηση – 7% των πόρων.