Με ένα γεγονός διεθνούς εμβέλειας ανοίγει την αυλαία του την ερχόμενη Τρίτη 21 Ιουνίου, το 6ο Φεστιβάλ Δωδώνης.
Η συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Νέων της Βοστώνης στο Αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης, θα είναι η πρώτη εκδήλωση του 6ου Φεστιβάλ Δωδώνης που διοργανώνουν και φέτος, ο Δήμος Δωδώνης και το Πνευματικό του Κέντρου.
Την πολιτιστική διοργάνωση που μεγάλωσε και έγινε πια έξι ετών, παρουσίασε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, το μεσημέρι της Παρασκευής, ο Δήμαρχος Δωδώνης κ. Χρήστος Ντακαλέτσης. Παρών στη συνέντευξη ήταν και ο αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Δωδώνης, κ. Κωνσταντίνος Παππάς.
Κατά τα προηγούμενα δύο δύσκολα χρόνια, η πανδημία επέβαλε περιορισμούς και ακυρώσεις προγραμματισμένων εκδηλώσεων, δοκίμασε τους διοργανωτές του Φεστιβάλ αλλά αυτό άντεξε. Έτσι, το 6ο Φεστιβάλ χαρακτηρίζεται από την αισιοδοξία και τη μεγάλη ικανοποίηση για την αγάπη που έδειξε το κοινό κατά τα προηγούμενα πέντε χρόνια, όπως τόνισε στις δηλώσεις του ο Δήμαρχος Δωδώνης, κ. Χρήστος Ντακαλέτσης.
«Το Φεστιβάλ Δωδώνης έφτασε, αισίως, στην 6η χρονιά υλοποίησής του. Μέσα σε αυτά τα έξι χρόνια διαρκούς προσπάθειας για βελτίωση κι ανάπτυξη, κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε και να ξεπεράσουμε ποικίλα ζητήματα και προκλήσεις, με αποκορύφωμα τα τελευταία δύο χρόνια της πανδημίας, τα οποία μας δυσκόλεψαν αλλά δε μας νίκησαν» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος.
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ, ο κ. Ντακαλέτσης τόνισε πως η πάγια προσπάθεια των διοργανωτών για τη δημιουργία διεθνών συνεργειών, φέτος γνωρίζει το απόγειό της. Έχοντας ήδη φιλοξενήσει, τα προηγούμενα χρόνια, την Κινεζική Ορχήστρα Σιγκαπούρης, τη Συμφωνική Ορχήστρα Σόφιας, το Αυστριακό μουσικό σύνολο Auner Quartett και πολλούς ακόμη καλλιτέχνες και φορείς από το εξωτερικό, το 6ο Φεστιβάλ Δωδώνης έχει τη χαρά και την τιμή να υποδεχτεί φέτος, μία από τις σπουδαιότερες συμφωνικές ορχήστρες του κόσμου, τη Φιλαρμονική Ορχήστρα Νέων της Βοστώνης. Η εν λόγω συναυλία συνδιοργανώνεται με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων κι αποτελεί μια μεγάλη γιορτή, καθώς συμπίπτει με την ευτυχή συγκυρία ολοκλήρωσης της αποκατάστασης του κάτω κοίλου του αρχαίου θεάτρου και της απόδοσής του στο κοινό.
Παράλληλα, βούληση της δημοτικής αρχής του Δήμου Δωδώνης και του Πνευματικού του Κέντρου, παραμένει η ανάδειξη κατά το δυνατόν περισσότερων περιοχών του Δήμου, ως τόπων φιλοξενίας των φετινών φεστιβαλικών εκδηλώσεων. Στο πλαίσιο αυτό, εντάχθηκε στο φετινό προγραμματισμό, μία εκδήλωση στη μαγευτική λίμνη Βιρού, στις Πηγές του Λούρου ποταμού στη Βουλιάστα και μία εκδήλωση στο εκπληκτικό φυσικό τοπίο των Πηγών του Αχέροντα, στο Σιστρούνι.
Τέλος, το 6ο Φεστιβάλ Δωδώνης διατηρεί την ταυτότητα και τις συνεργασίες των προηγούμενων ετών, όπως για παράδειγμα με το Εθνικό Θέατρο, αναπτύσσει νέες συμπράξεις με σπουδαίους εκπροσώπους της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας, όπως είναι ο Γιάννης Χαρούλης, ο Αιμίλιος Χειλάκης, οι Encardia, κ.ά. και ενισχύεται με τον επετειακό χαρακτήρα των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή. Επίσης, το 6ο Φεστιβάλ Δωδώνης εστιάζει και στην προσέλκυση του νεανικού κοινού και καινοτομεί, εντάσσοντας, για πρώτη φορά, μια πρωτότυπη καλλιτεχνική δράση που επαναπροσδιορίζει τη σχέση των θεατών με τον αρχαιολογικό χώρο, με τίτλο «picnic project».
Το πρόγραμμα του 6ου Φεστιβάλ
Ολόκληρο το πρόγραμμα του 6ου Φεστιβάλ Δωδώνης έχει ως εξής:
• 21 Ιουνίου – Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης: Φιλαρμονική Ορχήστρα Νέων Βοστώνης
• 27 Ιουλίου – Αρχαιολογικός χώρος Δωδώνης: Γιάννης Χαρούλης
• 30 Ιουλίου – Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης: Εθνικό Θέατρο, Μήδεια του Μποστ
• 1 Αυγούστου – Πηγές Αχέροντα (Σιστρούνι): Μπάμπης Τσέρτος, Νάντια Καραγιάννη
• 4 Αυγούστου – Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης: Τα άνθη της καταστροφής, Επετειακή παράσταση για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή.
• 5 Αυγούστου – Λίμνη Βιρού (Πηγές Λούρου – Βουλιάστα): Encardia
• 6 Αυγούστου – Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης: Μήδεια του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Αιμίλιου Χειλάκη και Μανώλη Δούνια
• 7 & 8 Αυγούστου – Αρχαίο Στάδιο Δωδώνης: «Picnic Project»
• 10 Αυγούστου – Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης: Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, «Αριστοφάνης-Ηρώνδας: contra tempo»
• 12 Αυγούστου (Πανσέληνος) – Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης: Ορφέας Περίδης
Οι μεγάλοι χορηγοί του Φεστιβάλ
Κλείνοντας ο κ. Ντακαλέτσης ευχαρίστησε τους μεγάλους χορηγούς του 6ου Φεστιβάλ Δωδώνης, που είναι οι σπουδαίοι αρωγοί της προσπάθειας και του φετινού Φεστιβάλ. Μεγάλοι Χορηγοί είναι οι εταιρείες: Βίκος, Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου και Energean, και Χορηγοί είναι η Cosmote και η Νέα Οδός.
Στη συνέντευξη τύπου, παρέστησαν οι εκπρόσωποι της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου. Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Κων/νος Ζωνίδης τόνισε πως η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου στήριζε και θα στηρίζει πάντα τέτοιες πρωτοβουλίες στον πολιτισμό και τον αθλητισμό. «Ο πολιτισμός μπορεί να φέρει την ανάπτυξη στην περιοχή μας» σημείωσε χαρακτηριστικά. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου κ. Ιωάννης Βουγιούκας σημείωσε από την πλευρά του πως «η Τράπεζα του τόπου μας στηρίζει όχι μόνο την οικονομία του τόπου μας αλλά και τον αθλητισμό και τον πολιτισμό και τις αντίστοιχες δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα στην περιφέρειά μας».
Αναγνώστηκαν τέλος οι χαιρετισμοί των δύο άλλων μεγάλων χορηγών του Φεστιβάλ. Για τη βιομηχανία ΒΙΚΟΣ, το μήνυμα αναφέρει τα εξής: «Με ιδιαίτερο ενθουσιασμό η Βίκος στηρίζει για ακόμη μια χρονιά ένα κορυφαίο Πολιτιστικό γεγονός με Παγκόσμια εμβέλεια, ένα θεσμό που προάγει τον Πολιτισμό και τιμά με τον καλύτερο τρόπο το Δήμο Δωδώνης και ολόκληρη την Ήπειρο. Το Φεστιβάλ Δωδώνης είναι για εμάς συνώνυμο με τους επιβλητικούς χώρους, τους σπουδαίους καλλιτέχνες και τον Ελληνικό Πολιτισμό. Η καλλιέργεια του πνεύματος αποτελεί για τη Βίκος, ως εταιρεία, οικουμενική αξία και επείγουσα προτεραιότητα».
Η κα. Ίλια Ρήγα, επικεφαλής του τμήματος Εταιρικής Κοινωνική Ευθύνης του ομίλου Energean, αναφέρει μεταξύ άλλων στο δικό της χαιρετισμό: «Βρεθήκαμε κοντά στο Φεστιβάλ Δωδώνης, ήδη από την 1η διοργάνωση, συνεχίσαμε κάθε χρόνο και σίγουρα νιώθουμε δικαιωμένοι για την επιλογή μας, μέσα από την πλειάδα προσωπικοτήτων από τον χώρο των τεχνών και του πνεύματος που έχουν παρελάσει όλα αυτά τα χρόνια από τις κερκίδες του Αρχαίου Θεάτρου και, φυσικά, από την τεράστια συμμετοχή των Ηπειρωτών και των επισκεπτών της πανέμορφης αυτής περιοχής της Ηπείρου. Πρόκειται για μια διοργάνωση που ενισχύει το πολιτιστικό αλλά και το τουριστικό προφίλ της Ηπείρου αλλά και που λειτουργεί στο πλαίσιο των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών – ειδικότερα, του Στόχου 11 για Βιώσιμες Πόλεις και Κοινότητες και του Στόχου 17 για Συνεργασία στην Επίτευξη των Στόχων – με βάση τους οποίους έχει διαμορφωθεί η πολιτική Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Energean».