Καχριμάνης: Έδειξε την ΤΕΡΝΑ, προτείνει διαβαθμιδικό ΦΟΔΣΑ

asa mitsotakis

Όποιος πίστευε ότι η κυβερνητική παρέμβαση θα έφερνε την ηρεμία στη διαχείριση των απορριμμάτων της Ηπείρου, φαίνεται ότι διαψεύδεται. Η επόμενη μέρα δεν είναι εύκολη και δεν διαφέρει σχεδόν σε τίποτα από αυτές προ της ψήφισης του περίφημου άρθρου.

Η Περιφέρεια Ηπείρου δεν δείχνει διατεθειμένη να καταθέσει τα όπλα και πολύ περισσότερο να παραδώσει το εργοστάσιο του Ελευθεροχωρίου στο οποίο έχει συμπράξει με την ΤΕΡΝΑ για λογαριασμό των Δήμων της περιοχής.

Επίσης δεν δείχνει διατεθειμένη να κλείσει τα μέτωπα που έχει με την Αειφορική Ηπείρου, την θυγατρική της ΤΕΡΝΑ που λειτουργεί το εργοστάσιο.

Όπως είναι γνωστό υπάρχει μία σειρά διενέξεων με την Αειφορική, μία απόφαση διαιτητικού δικαστηρίου για να της καταβληθεί το ποσό των 3,5 εκατομμυρίων ενώ σε κάθε δημόσια παρέμβασή του ο Περιφερειάρχης προσθέτει και ένα καινούριο στοιχείο από το παζλ των διαφορών μεταξύ των δύο… συνεργατών, Περιφέρειας και Αειφορικής.

Σε δηλώσεις που έκανε την Τρίτη έδειξε ουσιαστικά την ΤΕΡΝΑ ως εμπλεκόμενη στο σχετικό άρθρο ενώ επανέλαβε την απαίτηση για απομάκρυνση του διευθύνοντος συμβούλου και στο νέο σκηνικό που διαμορφώνεται αντιπρότεινε τη σύσταση διαβαθμιδικού ΦΟΔΣΑ, με την συμμετοχή δηλαδή και της Περιφέρειας.

«Η κατάθεση της τροπολογίας για το ΦΟΔΣΑ Ηπείρου, σε άσχετο νομοσχέδιο, που αφορούσε τη σύμβαση παραχώρησης στην ΤΕΡΝΑ του καζίνο Ελληνικού, αργά το βράδυ της Δευτέρας 27 Ιουνίου και η ψήφισή της την επομένη  κι ενώ την ίδια ημέρα  κατατέθηκε νομοσχέδιο (Υπ, Εσωτερικών) με αντικείμενο τους ΦΟΔΣΑ,  είναι θέμα ηθικής τάξης για την Περιφέρεια Ηπείρου», ανέφερε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, απαντώντας σήμερα με αφορμή τοποθέτηση του βουλευτή Ιωαννίνων και Προέδρου της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων κ. Σταύρου Καλογιάννη.

«Δεν έχω τίποτε μαζί του, αλλά διαφωνώ πλήρως με τις δηλώσεις του. Σε εκδήλωση στο Γρεβενίτι, μου είπε ότι ως Πρόεδρος της Επιτροπής δεν ήξερε τίποτε για την τροπολογία, του απάντησα ότι το δέχομαι. Εγώ δεν έχω εμμονές, αγωνίζομαι για να μη πληρώσουν επί πλέον χρήματα οι δημότες. Όταν βρήκαμε ότι υπάρχουν θέματα με  το υπόλειμμα  που παράγεται από το Εργοστάσιο, στις 24 Ιουνίου στείλαμε έγγραφο σε όλους τους Δήμους και ακολούθησε η τροπολογία. Αυτό δείχνει ότι δεν θέλουν διαχείριση με έλεγχο. Είχα ζητήσει από καιρό επίσης την απομάκρυνση του Διευθύνοντος Συμβούλου. Όλα αυτά που έχουν συσσωρευτεί μη νομίζετε ότι είναι ωραίο να τα διαχειριζόμαστε και να αγωνιζόμαστε στην Αθήνα για το εργοστάσιο που είναι και το πρώτο που έγινε στην Ελλάδα».

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στις προτάσεις που έχει κάνει για αλλαγή του Διοικητικού μοντέλου του ΦΟΔΣΑ, όπως ισχύει και σε άλλες Περιφέρειες. Συγκεκριμένα να υπάρχει ένα επταμελές Δ.Σ. στο οποίο τα τέσσερα μέλη να προέρχονται από τους Δήμους και τα τρία από την Περιφέρεια Ηπείρου,  η οποία όπως είπε, δεν μπορεί  ένα έργο που έκανε με αίμα η Περιφέρεια, να θέλουν κάποιοι να το δουλέψουν χωρίς να ξέρουν τι τους γίνεται και αυτό φαίνεται από ενέργειες  τους  που δεν ήταν εμπεριστατωμένες και δεν ήξεραν πως δημοπρατούσαν κάποια πράγματα.

Τέλος ο Περιφερειάρχης πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να  μην είναι  πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ ο Δήμαρχος Ιωαννίνων (ή εκπρόσωπός του), όταν ο Δήμος παράγει  περισσότερα από το 50% των απορριμμάτων.

«Έγιναν λάθος χειρισμοί, που εμένα με πίκραναν πολύ γιατί είναι σα να σου λένε, μην αγωνίζεσαι για το σωστό», κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ