Φταίει το σύστημα, φταίνε οι ασθενείς, φταίει και η πολιτεία για τα φακελάκια που ζητάνε συνήθως απαιτούν εκβιαστικά οι γιατροί.
Αυτό είναι το νόημα της ανακοίνωσης που έδωσε στη δημοσιότητα η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών, αρκετές ημέρες μετά την δημοσίευση της είδησης από το Epiruspost.gr ότι δύο γιατροί παραπέμπονται στον Εισαγγελέα, με απόφαση της Διοίκησης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.
Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:
Η παραπομπή από τη Διοίκηση του ΠΓΝΙ για περαιτέρω εισαγγελική έρευνα περιπτώσεων χρηματισμού γιατρών του νοσοκομείου φέρνει στην επικαιρότητα για μια ακόμα φορά τόσο τα φαινόμενα εμπορευματοποίησης της ασθένειας, όσο και τις ευθύνες αφ’ ενός της πολιτικής ηγεσίας, αφ’ ετέρου των λειτουργών της υγείας και της κοινωνίας.
Η ΟΕΝΓΕ,η ΕΙΝΗ, το σύνολο των Ενώσεων των Νοσοκομειακών γιατρών της χώρας, έχουμε επανειλημμένα εκφράσει την απόλυτη αντίθεσή μας σε όλα τα φαινόμενα παραοικονομίας και διαφθοράς (καθιέρωση μετά από αίτημά μας του «πόθεν έσχες» των γιατρών, καμπάνιες κλπ). Θεωρούμε πως η ομάδα αυτή των γιατρών που λειτουργεί με το «φακελάκι» και τις δοσοληψίες κάτω από το τραπέζι με τις εταιρείες υπονομεύει τους αγώνες μας τόσο για τη βελτίωση της εργασιακής θέσης των νοσοκομειακών γιατρών στο σύνολό τους, όσο και στη διεκδίκηση και κατάκτηση ενός δημόσιου συστήματος υγείας, με καθολική πρόσβαση από όλους, με υψηλή ποιότητα παρεχομένων υπηρεσιών, πραγματικά δωρεάν, απαλλαγμένο από κάθε εμπορευματική δραστηριότητα.
Με την ευκαιρία, όμως, των πρόσφατων περιστατικών θέλουμε να επισημάνουμε τα εξής:
1. Η μη δημοσιοποίηση (και σωστά) των ονομάτων των παραπεμπομένων γιατρών μέχρι να αποδειχτεί η ενοχή τους ή όχι, δεν δικαιολογεί την έρπουσα φημολογία, κυρίως στο διαδίκτυο, και το κουτσομπολιό, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον συναδέλφων. Η ταχύτατη διεκπεραίωση των υποθέσεων εκ μέρους των δικαστικών αρχών είναι απαραίτητη για να μην συκοφαντούνται αναίτια μη εμπλεκόμενοι γιατροί.
2. Η περιστολή και καταστολή τέτοιων φαινομένων είναι κατ’ αρχή υποχρέωση της κοινωνίας, των ασθενών και του περιβάλλοντός τους. Πρώτη αντίδραση του ασθενούς ή των συνοδών του πρέπει να είναι η απόλυτη άρνηση να δώσει «φακελάκι» και στη συνέχεια η καταγγελία του γεγονότος από τη στιγμή που αυτό επηρεάζει την έγκαιρη ή την υποβαθμισμένη αντιμετώπιση του ασθενούς.
3. Η πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, που με ιδιαίτερη ένταση εφαρμόζεται σήμερα από τη «μνημονιακή» κυβέρνηση της τρόικας, εκχωρεί ότι απέμεινε από το δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας, στις ιδιωτικές κερδοσκοπικές εταιρείες (πλαφόν στις δαπάνες πρωτοβάθμιας περίθαλψης των ασφαλισμένων, εξαίρεση χιλιάδων φαρμάκων από τη δωρεάν συνταγογράφηση, συμμετοχή των ασφαλισμένων στη φαρμακευτική και εργαστηριακή δαπάνη, εισιτήριο στα τακτικά ιατρεία, εκχώρηση νοσοκομειακών κλινών στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, καθιέρωση των ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων μέσα στα νοσοκομεία και νομιμοποίηση των ιδιωτικών ιατρείων των πανεπιστημιακών, απώλεια των ασφαλιστικών δικαιωμάτων δεκάδων χιλιάδων ανέργων και αύξηση της τιμολόγησης των ιατρικών πράξεων και των νοσηλείων κλπ). Ταυτόχρονα, η συρρίκνωση των δημόσιων νοσοκομειακών δομών, η δραματική μείωση του προσωπικού, οι τραγικές ελλείψεις σε φάρμακα και υλικά δημιουργεί ιδανικό περιβάλλον, όχι για τους γιατρούς, αλλά για διάφορους μαυραγορίτες της υγείας που έχουν πτυχίο ιατρικής.
4. Όπως πολλές φορές έχουμε τονίσει, εκτός από την καταστολή, υπάρχει και η θέσπιση κανόνων λειτουργίας των νοσοκομείων που μπορούν να επιφέρουν βελτιώσεις στο δικαίωμα της ισότιμης πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας. Ενδεικτικά να αναφέρουμε :
• Την κατάργηση του εισιτηρίου των 5 ευρώ
• Την δωρεάν ολοήμερη λειτουργία των εργαστηρίων (ιδίως των απεικονιστικών) και των χειρουργείων με την πρόσληψη του απαραίτητου ιατρικού, νοσηλευτικού, παραϊατρικού και διοικητικού προσωπικού
• Τη κατάργηση κάθε μορφής ιδιωτικού ιατρείου των νοσοκομειακών γιατρών , εντός και εκτός νοσοκομείου
• Την ηλεκτρονική λίστα των τακτικών εισαγωγών στα νοσοκομεία
• Τον εκδημοκρατισμό της λειτουργίας των κλινικών και τμημάτων με κατάργηση των «προνομίων» του Διευθυντή, ιδιαίτερα στις χειρουργικές ειδικότητες, να καθορίζει τη σειρά των χειρουργείων, την κατανομή των χειρουργικών αιθουσών κλπ. με ευθύνη της Διοίκησης και της συνέλευσης του χειρουργικού τομέα κατανέμονται ισότιμα οι χειρουργικές αίθουσες και ελέγχεται η έγκαιρη διακίνηση των ασθενών, αξιοποιώντας όλο το προσωπικό των κλινικών
• Τα αυτόνομα ΤΕΠ με ιατρικό προσωπικό στις βασικές ειδικότητες που προσλαμβάνεται με ξεχωριστές προκηρύξεις θέσεων και απασχολείται αποκλειστικά στα ΤΕΠ, χωρίς δεσμεύσεις από τις αντίστοιχες κλινικές.
Προφανώς, για να υλοποιηθούν αυτά είναι απαραίτητη η ανατροπή της σημερινής εγκληματικής και απάνθρωπης πολιτικής της κυβέρνησης στο χώρο της υγείας και συνολικά.
Εδώ και οι υποχρεώσεις ενός εκάστου και όλων μαζί!