Μία σειρά διευκρινίσεων δίνει η Περιφέρεια Ηπείρου σχετικά με την πρωτοβουλία της για την δημιουργία Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας. Χωρίς να το αναφέρει άμεσα, είναι σαφές ότι η ανακοίνωση αποτελεί απάντηση στον βουλευτή Σταύρο Καλογιάννη και την πρότασή του για την δημιουργία Τεχνόπολης ως της μόνης ικανής να φέρει νέες επενδύσεις στα Γιάννινα.
Η Περιφέρεια Ηπείρου με αφορμή τον δημόσιο διάλογο σχετικά με την πρωτοβουλία δημιουργίας του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας, προκειμένου να μη διαχέονται εσφαλμένες εντυπώσεις, προβαίνει σε ορισμένες διευκρινίσεις ενημερώνοντας και για τη διεθνή εμπειρία που υπάρχει ως προς τις «Τεχνοπόλεις».
Συγκεκριμένα:
Οι επιτυχημένες Τεχνοπόλεις παγκοσμίως ως οικοσυστήματα καινοτομίας, όπως για παράδειγμα η silicon Valley των Η.Π.Α., η η Sofia Antipolis της Γαλλίας στο ξεκίνημα τους εδώ και 30 και πλέον έτη, αναπτύχθηκαν με βάση 4 βασικούς πυλώνες:
-Πανεπιστήμιο (ένα η περισσότερα): για την τροφοδότηση υψηλού επιπέδου ανθρώπινου δυναμικού και γνώσης
-Τεχνολογικό πάρκο: για την πρώτη εγκατάσταση των υπό δημιουργία νεοφυών επιχειρήσεων του οικοσυστήματος
-Ερευνητικά Κέντρα: για την ανάπτυξη ερευνητικών αποτελεσμάτων που θα αξιοποιηθούν στο οικοσύστημα
-Πάρκο: εγκατάστασης υφιστάμενων επιχειρήσεων τεχνολογίας που συνεργάζονται άμεσα με τους υπόλοιπους πυλώνες προς όφελος δικών τους και του οικοσυστήματος συνολικά.
Σήμερα στο χώρο πέριξ του Πανεπιστημίου, λειτουργούν τρεις υφιστάμενοι πυλώνες που συγκροτούν την «Τεχνόπολη» των Ιωαννίνων ήτοι:
Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Το Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου
Τα Ερευνητικά Κέντρα (όπως της Πληροφορικής του ΕΚΕΤΑ, των Βιοϊατρικών Ερευνών του ΙΤΕ, και τα υπόλοιπα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων)
Η Περιφέρεια Ηπείρου έρχεται να συμπληρώσει και να ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕΙ, με το Πάρκο της, την ΥΠΟΔΟΜΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΠΟΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ! Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο!!!
Αξιοποιεί δε για την κατασκευή του δημόσιες εκτάσεις, δίχως δηλαδή να επιβαρύνει τους πολίτες με επιπλέον κόστη αγοράς ακινήτων.
Μάλιστα, ακολουθώντας την στρατηγική των περισσοτέρων πάρκων διεθνώς που είναι η θεματική εξειδίκευση, επέλεξε την ΥΨΗΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (της πληροφορικής) που αποτελεί τον κλάδο με τις καλύτερες προοπτικές ανάπτυξης, και απασχόλησης παγκοσμίως. Με την ολοκλήρωση των πρώτων κτηρίων θα εγκατασταθούν εκεί όσες πολυεθνικές εταιρείες έχουν μέχρι τότε έρθει στα Ιωάννινα. Αργότερα φυσικά όταν υπάρξει ζήτηση το πάρκο θα επεκταθεί περαιτέρω.
Σκοπός της Περιφέρειας το επόμενο χρονικό διάστημα είναι εκτός από την ολοκλήρωση της υποδομής του Πάρκου, να καταφέρει να προσελκύσει και άλλες εταιρείες στα Ιωάννινα ενδυναμώνοντας έτσι το δυναμικό του Πάρκου πριν καν αυτό ξεκινήσει να λειτουργεί.
Για το υπό δημιουργία Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας υπάρχει μεταξύ άλλων συνεργασία με τον Διευθύνοντα Εταίρο της μεγάλης επενδυτικής εταιρείας του κλάδου Permira, Jörg Rockenhäuser, ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω, είναι ο επίσημος ομιλητής στην εκδήλωση που έχει προγραμματίσει το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο την Κυριακή των εγκαινίων της ΔΕΘ, με προσκεκλημένη την ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στη Θεσσαλονίκη.
Η Permira, είναι μια από τις μεγαλύτερες επενδυτικές εταιρίες διεθνώς και δραστηριοποιείται στη χώρα τα τελευταία χρόνια διαθέτοντας μεγάλη εμπειρία μέσω των εταιριών P&I, TeamViewer, Best Secret και Engel & Völkers, με τις δύο πρώτες να λειτουργούν ήδη καταστήματα στα Ιωάννινα.
Η Περιφερειακή Αρχή κατανοεί την κριτική που ασκείται από ορισμένους, τους καλεί όμως να συστρατευτούν μαζί της στο συγκεκριμένο και δύσκολο έργο της προσέλκυσης και άλλων εταιριών από την Ελλάδα, αλλά και από το εξωτερικό, έχοντας ως παράδειγμα χώρες σαν την Ιρλανδία της οποίας οι περιφέρειές της εδώ και 30 χρόνια καρπούνται τα οφέλη της τότε προσπάθειας.