Τα προσωρινά στοιχεία της απογραφής οδηγούν αναπόφευκτα στις πρώτες εκτιμήσεις για την διαμόρφωση του νέου εκλογικού χάρτη της χώρας.
Εξελίξεις από το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών δεν θα πρέπει να αναμένονται πριν από τον προσεχή Δεκέμβριο, οπότε θα επισημοποιηθούν τα οριστικά δεδομένα της ψηφιακής απογραφής.
Με βάση το Άρθρο 54 του Συντάγματος, ένα έτος μετά από κάθε Απογραφή Πληθυσμού δημοσιεύεται σε ΦΕΚ ο Νόμιμος Πληθυσμός της Χώρας, βάσει του οποίου πραγματοποιείται η κατανομή των βουλευτικών εδρών.
Όπως προβλέπει «ο αριθμός των βουλευτών κάθε εκλογικής περιφέρειας ορίζεται με προεδρικό διάταγμα, με βάση το νόμιμο πληθυσμό της περιφέρειας που προκύπτει, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, από τους εγγεγραμμένους στα οικεία δημοτολόγια, όπως νόμος ορίζει. Τα αποτελέσματα της απογραφής θεωρείται ότι έχουν δημοσιευθεί με βάση τα στοιχεία της αρμόδιας υπηρεσίας μετά την πάροδο ενός έτους από την τελευταία ημέρα διεξαγωγής της».
Οι βουλευτικές έδρες ορίζονται με βάση το νόμιμο πληθυσμό των εκλογικών περιφερειών που προκύπτει από την τελευταία Απογραφή Πληθυσμού.
Μείωση πληθυσμού στην Απογραφή 2021
Από τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ για την απογραφή τα οποία είναι προσωρινά, προκύπτουν μειώσεις του γενικού πληθυσμού σε όλες τις Περιφέρειες, πλην της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, και κατ’ επέκταση αυξομειώσεις στις περιφερειακές ενότητες.
Ως εκ τούτου δεν αποκλείεται να υπάρξουν αρκετές μεταβολές στις βουλευτικές έδρες και στον αριθμό βουλευτών που εκλέγονται σε κάθε εκλογική περιφέρεια.
Η απογραφή 2021 θεωρείται ότι διεξήχθη το Μάρτιο 2022. Τα τελικά και οριστικά αποτελέσματα θα πρέπει να γνωστοποιηθούν στο Υπουργείο Εσωτερικών έως και έναν χρόνο αργότερα, δηλαδή τον Μάρτιο του 2023. Έτσι αν οι βουλευτικές εκλογές γίνουν πριν το Μάρτιο τότε δεν θα υπάρξει καμία ανατροπή στον αριθμό των εδρών αφού θα ακολουθηθεί η απογραφή του 2011.
Εάν γίνουν μετά το Μάρτιο τότε θα πρέπει να ακολουθηθεί η απογραφή του 2021.
Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο 2022 καθορίστηκαν πανελλαδικά οι βουλευτικές έδρες ανά εκλογική περιφέρεια, οι οποίες στο σύνολο τους ανέρχονται πλέον στις 285 από 288.
Αυτό συνέβη για να αυξηθούν οι βουλευτές επικρατείας από 12 σε 15 προκειμένου να εκπροσωπηθούν οι ομογενείς.
Στελέχη των κομμάτων εκτιμούν ακόμα και διψήφιο αριθμό αλλαγών, με «κερδισμένες» και «χαμένες» περιοχές αλλά και με περισσότερες μονοεδρικές – μια κρίσιμη λίστα στην οποία ήδη ρίχνει βάρος η ΝΔ – καθώς διακρίνονται αρκετές οριακές καταστάσεις.
Μεταξύ άλλων η Θεσπρωτία και η Καστοριά θέτουν σοβαρή υποψηφιότητα να χάσουν από μία έδρα και να μπουν στον εν λόγω κατάλογο, εκεί όπου ειδικά η Θεσπρωτία είχε ξαναμπεί στις εκλογές του 2004 λόγω μείωσης του πληθυσμού της και στην απογραφή του 2021. Είναι ενδεικτικό ότι στην Ήπειρο η μείωση του πληθυσμού ανέρχεται περίπου στις 17 χιλιάδες κατοίκους και δεν αποκλείεται να υπάρξει και δεύτερη χαμένη βουλευτική έδρα.