Τιμήθηκαν οι 152 νεκροί και το Ολοκαύτωμα της Μουσιωτίτσας

Με τον πρέποντα σεβασμό, ο Δήμος Δωδώνης, η Κοινότητα και οι τοπικοί φορείς της Μουσιωτίτσας, τίμησαν τους 152 εκτελεσθέντες από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής, κατά τον Ιούλιο του 1943.

79 χρόνια μετά, ο Δήμος Δωδώνης και οι ενεργοί φορείς της Μουσιωτίτσας τίμησαν τα 152 θύματα της ναζιστικής θηριωδίας, μιας από τις πιο «μαύρες» σελίδες της νεότερης ελληνικής ιστορίας.

Κατά τη δεύτερη ημέρα των φετινών εκδηλώσεων μνήμης, παρουσία εκπροσώπων των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών της περιοχής μας, τελέστηκε Μνημόσυνο στον Ιερό Ναό του Αποστόλου Παύλου Νέας Μουσιωτίτσας και αφού με πομπή οι συμμετέχοντες έφτασαν στο Μνημείο Πεσόντων, εκεί πραγματοποιήθηκε το κύριο μέρος της τελετής.

Μετά την επιμνημόσυνη δέηση, 152 ονόματα θανόντων, 152 «παρών» και «παρούσα» αντίστοιχα, ήχησαν στον αέρα της μαρτυρικής Μουσιωτίτσας.

Ακολούθησε ο χαιρετισμός του Δημάρχου Δωδώνης. Ο κ. Χρήστος Ντακαλέτσης τόνισε πως η συγκεκριμένη εκδήλωση αποτελεί «ιερή υποχρέωση απέναντι στους ανθρώπους που χάθηκαν άδικα το καλοκαίρι του 1943, αυτονόητο καθήκον απέναντι στους απογόνους αυτών των ηρώων οι οποίοι βρίσκονται σήμερα ανάμεσά μας αλλά και ιστορική παρακαταθήκη για τα διδάγματα που πρέπει να μένουν και να κρατάμε καλά χαραγμένα στο μυαλό μας, προκειμένου να μην επαναλάβουμε λάθη της ανθρωπότητας». «Ο ναζισμός και οι σύγχρονες εκδοχές του, τα κάθε είδους ολοκληρωτικά πολιτικά καθεστώτα, δεν έχουν θέση σε έναν κόσμο που επιθυμεί την ειρήνη, την πρόοδο, την ευημερία, αγαθά που εξασφαλίζει μόνο η φιλελεύθερη δημοκρατία, το ιδανικότερο πολίτευμα, παρά τα όποια στραβά της» συμπλήρωσε.mousiotitsa1

Ο κ. Ντακαλέτσης πρόσθεσε στη συνέχεια πως οι δραστήριες συλλογικότητες της Μουσιωτίτσας, ο Σύλλογος Νέων, ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Φλόγα» και ο Αθλητικός Σύλλογος της Μουσιωτίτσας, όπως και η Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Μαρτυρικής Μουσιωτίτσας, παρέχουν την καλύτερη εγγύηση πως το χωριό δεν θα ξεχάσει ποτέ τη μαύρη πλευρά της ιστορίας.

Κλείνοντας, ο Δήμαρχος Δωδώνης σημείωσε: «Με την μικρή δύναμή μας, από τον ορεινό τούτο κακοτράχαλο τόπο, τον ποτισμένο με το αίμα αθώων, θα φωνάζουμε κάθε χρόνο δυνατά τα ονόματα των 152 ανθρώπων μας που δολοφονήθηκαν άγρια, γιατί το θέμα της κρατικής διεκδίκησης των επανορθώσεων δεν πρέπει να ξεχαστεί από την ελληνική πολιτεία, κυβέρνηση και κόμματα οφείλουν να μην απεμπολήσουν ποτέ αυτή την απαίτηση, στο βωμό άλλων διαπραγματεύσεων. Η διεκδίκηση των Γερμανικών επανορθώσεων αλλά και του κατοχικού δανείου δεν είναι ένα απλό διμερές, διπλωματικό ή οικονομικής φύσεως ζήτημα. Είναι ένα χρέος ιστορικό της Ελλάδος προς τα θύματα της ναζιστικής κατοχής, δηλαδή προς τους προγόνους μας».

Η τελετή ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων, ενός λεπτού σιγή και ανάκρουση του εθνικού ύμνου.

Στεφάνια κατέθεσαν οι βουλευτές κ.κ. Στ. Καλογιάννης και Μ. Τζούφη, ο Δήμαρχος Δωδώνης, εκ μέρους της Περιφέρειας Ηπείρου ο αντιπεριφερειάρχης κ. Κ. Σιαράβας, εκπρόσωποι των περιφερειακών παρατάξεων «Κοινό των Ηπειρωτών» και «Ορίζοντες Ηπείρου», εκπρόσωποι της 8ης Μεραρχίας-Ταξιαρχίας, της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ιωαννίνων και των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ιωαννίνων, ο πρόεδρος της Κοινότητας Μουσιωτίτσας κ. Ν. Νικόπουλος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων Μουσιωτίτσας κ. Δ. Δήμος για λογαριασμό και των τοπικών συλλόγων, και τέλος εκπρόσωποι της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών/Παράρτημα Ιωαννίνων, του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ιωαννίνων και του Ομίλου Μελέτης Ολοκαυτώματος Κομμένου. Χαιρετισμό απέστειλε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Γ. Αμυράς, ενώ το «παρών» στην εκδήλωση έδωσε και η Δήμαρχος Ν. Σκουφά, κ. Ροζίνα Βαβέτση.