Αναστάτωση στους κατοίκους της περιοχής, αλλά και την κατηγορηματική αντίθεση του Δημοτικού Συμβουλίου Ζαγορίου, προκαλεί το ζήτημα της μεταφοράς νερού από τον Αώο στην Παμβώτιδα. Θα προβλέπει τη δημιουργία φράγματος 60 μέτρων, το οποίο θα εκτρέπει τα νερά του Αώου, και θα κατασκευαστεί μεταξύ Βωβούσας και Σμιξωμάτων.
Τα νερά θα διοχετεύονται προς το Μετσοβίτικο ποταμό και τη λίμνη των Ιωαννίνων και από εκεί στο Καλαμά, για να ενισχύσουν την ηλεκτροπαραγωγή των Υδροηλεκτρικών σταθμών Γρεβενιτίου, Μετσοβίτικου και Καλαμά. Για το έργο, έχει ήδη υπογραφεί συμφωνία μεταξύ της ΔΕΗ και της Τέρνα Ενεργειακή Α.Ε. και ο χρόνος υλοποίησης ανέρχεται στα τρία χρόνια.
Ο κίνδυνος ωστόσο, να υπάρξει ουσιαστική αλλοίωση του χαρακτήρα του περιβάλλοντος και να προκληθεί ανεπανόρθωτη οικολογική ζημιά τόσο από το φράγμα όσο και από τη λίμνη που θα κατασκευαστεί είναι ορατός.
Για το λόγο αυτό ο δήμος Ζαγορίου εξέφρασε την κατηγορηματική του αντίθεση «προς κάθε εγχείρημα μεταφοράς νερού από τον ποταμό Αώο και τους παραπόταμους και κάθε κατασκευή υδροηλεκτρικού εργοστασίου στην περιοχή», καθώς και «σε οποιαδήποτε επέμβαση αλλοιώνει το χαρακτήρα του περιβάλλοντος και απειλεί την ευαίσθητη ισορροπία του οικοσυστήματος της περιοχής του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου καθώς και της περιοχής προστασίας της φύσης (τμήμα Βάλια Κάλντα)».
Ήδη το θέμα έφερε στη βουλή με ερώτησή του στον υπουργό Περιβάλλοντος ο ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας πως «σε μελέτη Προσχεδίου διαχείρισης των υδάτινων πόρων του ΥΠΕΚΑ, κανένα στοιχείο δεν εντοπίζει πρόβλημα ποσοτικής επάρκειας νερού στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων. Το αντίθετο μάλιστα. Η ποιοτική και ποσοτική κατάσταση του συστήματος αναφέρεται ως καλή». Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα ζήτησαν να ενημερωθούν αν το ΥΠΕΚΑ μπορεί να ξεκαθαρίσει με επιστημονικά κριτήρια, «πού είναι η χρησιμότητα του έργου, λαμβάνοντας υπόψη ουσιαστικά κριτήρια οικολογικής διαχείρισης».
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Σ. Καλαφάτης στην απάντησή του επικαλέστηκε έγγραφο της ΔΕΗ στο οποίο τονίζεται ότι «με το προτεινόμενο σχήμα αξιοποίησης, από την εταιρεία ”ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ – ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε”, δίδεται λύση στον εμπλουτισμό της λίμνης και στα προβλήματα άντλησης και ύδρευσης της περιοχής, χωρίς η προτεινόμενη λύση να αντιστρατεύεται οποιαδήποτε άλλη σχετική πρόταση προς την κατεύθυνση αυτή». Προσέθεσε δε, πως «αντικείμενο των έργων είναι η βελτιστοποίηση και ανάπτυξη του υφιστάμενου υδάτινου δυναμικού της οροσειράς της Πίνδου σε συνδυασμό με τις υπάρχουσες υποδομές συγκέντρωσης και αποθήκευσης νερού (ταμιευτήρας του ΥΗΣ Αώου)». Παράλληλα όπως είπε ο κ. Καλαφάτης για το Υδατικό Διαμέρισμα Ηπείρου η Ειδική Γραμματεία Υδάτων του ΥΠΕΚΑ έχει ήδη πραγματοποιήσει ενημερωτικές ημερίδες και τα πορίσματα της διαβούλευσης καθώς και οι τεκμηριωμένες αποφάσεις εκ μέρους των ενδιαφερομένων θα διαμορφώσουν το τελικό σχέδιο Διαχείρισης Υδατικών Πόρων της Ηπείρου.