Κατάφερε η Άρτα το 2016 να αποκτήσει ιατροδικαστή αλλά σε μια βδομάδα από τώρα, τον χάνει γιατί απλά όλα αυτά τα χρόνια δεν έγινε καμία ενέργεια διασφάλισης της μονιμότητάς του. Δεν φρόντισαν γι’ αυτό ούτε οι Αρτινοί αλλά ούτε κι οι Γιαννιώτες για τους οποίους η παρουσία ιατροδικαστή στην Άρτα σήμαινε σημαντική ανακούφιση από φόρτο εργασίας.
Ο κ. Γιώργος Σιώζος, ο άνθρωπος που έστησε από την αρχή κι απ΄το μηδέν την υπηρεσία του στο Νοσοκομείο Άρτας, διορίστηκε σε μόνιμη θέση στην Πάτρα, όπου και πρέπει να εμφανιστεί αυτές τις μέρες. Έτσι κι αλλιώς στην Άρτα θα έμενε βάσει της τελευταίας παράτασης, μέχρι τέλος του έτους. Η θέση ήταν εξαρχής προσωρινή.
Η ευκαιρία απόκτησης μόνιμης θέσης του δόθηκε πέρυσι με προκήρυξη του Υπουργείου Δικαιοσύνης που περιείχε 21 θέσεις ιατροδικαστών σ΄ όλη την Ελλάδα μα καμία για την Ήπειρο! Ούτε καν στα Γιάννενα που το Εφετείο διαθέτει δύο κενές οργανικές θέσεις, ούτε βέβαια με κάποιο τρόπο στην Άρτα για να διασφαλιστεί η παραμονή.
Σημειώνεται ότι ιατροδικαστικές πράξεις διενεργούν οι Ιατροδικαστικές Υπηρεσίες οι οποίες ανήκουν στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, τα Εργαστήρια Ιατροδικαστικής των Πανεπιστημίων και τα νοσηλευτικά ιδρύματα του ΕΣΥ. Φορείς που εποπτεύονται από τρία διαφορετικά υπουργεία.
Ο Γιώργος Σιώζος κατάγεται από τα Ιωάννινα, επιθυμεί την παραμονή του στην Άρτα επειδή οργάνωσε τα πάντα και ξέρει ότι με τη δουλειά του βοηθάει και την υπηρεσία με τους συναδέλφους του στα Γιάννινα απ΄όπου ξεκίνησε την ιατροδικαστική.
Το Πανεπιστημιακό Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας Ιωαννίνων έχει ήδη έναν τεράστιο όγκο δουλειάς.
Φεύγοντας κι ο κ. Σιώζος από την Άρτα, προστίθεται κι όλη η δουλειά από την περιοχή Άρτας, Φιλιππιάδας, Αμφιλοχίας. Οι δε πολίτες αυτής της περιοχής επιστρέφουν στην ταλαιπωρία που απαιτεί η πολυήμερη, συχνά, αναμονή και το πήγαινε – έλα για νεκροτομές ή κλινική ιατροδικαστική εξέταση σε περιπτώσεις βιαιοπραγιών κ.λ.π.
Για συγκριτικούς λόγους αξίζει να καταγραφεί πως στην προκήρυξη του 2021 με τις 21 μόνιμες θέσεις ιατροδικαστών, η Μυτιλήνη που είχε έναν ιατροδικαστή αποκτά άλλους δύο. Άλλες δύο θέσεις κι η Λαμία. Στην Άρτα δεν κρίθηκε αναγκαίο. Το πιθανότερο βέβαια είναι να μην μερίμνησε κανένας γι’ αυτό. Και με τις δύο θέσεις που έχει κενές το οργανόγραμμα του Εφετείου στα Γιάνιννα; Ίσως και γι’ αυτό δεν κινήθηκε κανένας την ώρα που έπρεπε.
Έστω τώρα, στο και πέντε, θα μπορούσε να εφαρμοστεί μια μεσοβέζικη λύση απ΄ αυτές τις αγαπημένες των Ελλήνων, που απαντά στη λογική της απόσπασης.
Δεν περισσεύει κανένας εργαζόμενος στα δημόσια νοσοκομεία και της Άρτας υποβαθμίζεται διαρκώς τελευταία.