Σε ελκυστικό προορισμό επενδύσεων στη φαρμακευτική κάνναβη εξελίσσεται η χώρα, με νέες εγκαταστάσεις να ετοιμάζονται να δημιουργηθούν, εκμεταλλευόμενες τις κλιματικές και γεωφυσικές συνθήκες της Ελλάδας που βοηθούν να ανθίσουν καλλιέργειες τέτοιου είδους.
Σε λίγες μέρες μάλιστα όπως έγινε γνωστό θα εγκαινιαστεί η πρώτη μεγάλη επένδυση που ολοκληρώνεται στην Κορινθία.
Ο κλάδος της φαρμακευτικής κάνναβης εξελίσσεται ραγδαία έχοντας μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης, καθώς πρόκειται για μια αγορά που η ζήτηση είναι συνεχώς αυξανόμενη.
Στην Ελλάδα έχουν δοθεί πάνω από 100 άδειες εγκατάστασης μονάδων σε συνδυασμό με καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης και περίπου 90 καλλιέργειας βιομηχανικής κάνναβης, ενώ η τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου για την καλλιέργεια και παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης επιτρέπει να ξεκινήσει πρακτικά η παραγωγή τους με σκοπό την εξαγωγή, ακόμη και αν δεν έχουν διασφαλίσει έγκριση κυκλοφορίας στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας που επεξεργάστηκε το Epiruspost στην Ήπειρο έχουν δοθεί τρεις άδειες για καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης.
Οι δύο αφορούν στο Νομό Θεσπρωτίας και η μία στο Νομό Πρέβεζας.
Στο Νομό Θεσπρωτίας η μία άδεια αφορά στην ίδρυση μονάδας σε έκταση 8,5 στρεμμάτων στον οικισμό Ποταμιά της Τοπικής Κοινότητας Γλυκής και η δεύτερη στην ίδρυση μονάδας σε έκταση 26,5 στρεμμάτων στην περιοχή Ραχούλι του Δήμου Σουλίου.
Στο Νομό Πρέβεζας αφορά στην ίδρυση μονάδας σε έκταση 41,8 στρεμμάτων στον Ωρωπό της Δημοτικής Ενότητας Λούρου.
Για την κυκλοφορία των προϊόντων στη χώρα μας παραμένει σε ισχύ το υφιστάμενο νομοθετικό καθεστώς, που προβλέπει έκδοση ειδικής έγκρισης κυκλοφορίας από τον ΕΟΦ πριν από τη διάθεσή του σε ασθενείς.
Στο νομοσχέδιο προβλέπεται η καταβολή ανταποδοτικού τέλους υπέρ του ΕΟΦ, ποσού 2.500 ευρώ, συν 400 ευρώ ανά μορφή και περιεκτικότητα με δυνατότητα αναπροσαρμογής του, για τη χορήγηση άδειας παραγωγής τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης αποκλειστικά για εξαγωγή.