Τα μοντέλα απέτυχαν, η κακοκαιρία δεν ήρθε…

Το κύμα κακοκαιρίας δεν ήρθε. Βροχές και τοπικές καταιγίδες εκδηλώθηκαν σε ολόκληρη την Ήπειρο, όμως ήταν μικρής διάρκειας και περιορισμένης έντασης.

Το μεγαλύτερο ύψος βροχής σημειώθηκε στο Μαυρούδι Θεσπρωτίας όπου ήταν 65 εκατοστά και ακολουθεί το Ζωτικό στο Δήμο Δωδώνης με 47 εκατοστά.

Στην περιοχή δεν δημιουργήθηκε κανένα απολύτως πρόβλημα και δεν χρειάστηκε να κινηθεί κανένα μηχάνημα της Πολιτικής Προστασίας αφού ζημιές δεν υπήρξαν.

Όλα τα προγνωστικά μοντέλα έπεσαν έξω και για την περιοχή της Ηπείρου τουλάχιστον δεν είναι η πρώτη φορά. Φυσικά αυτό δεν ακυρώνει την πρόγνωση, την ΕΜΥ, το Εθνικό Αστεροσκοπείο..

Όμως όλοι αυτοί και μαζί το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης που αποφάσισε και την αποστολή των μηνυμάτων μέσω του 112 οφείλουν να δώσουν με εξίσου επίσημο τρόπο και τις ανάλογες εξηγήσεις.

Ειδικά το Υπουργείο το οποίο στέλνοντας τα μηνύματα όφειλε να γνωρίζει και την αναστάτωση που προκαλεί.

Ο βετεράνος της Μετεωρολογίας –Ηπειρώτης- Δημήτρης Ζιακόπουλος σε ένα εξαιρετικό του σημείωμα μετά το έκτακτο της ΕΜΥ και την κινητοποίηση της Πολιτικής Προστασίας καταθέτει τα ακόλουθα:

-Απροκάλυπτη δημόσια αμφισβήτηση των έκτακτων δελτίων της ΕΜΥ πριν την έλευση ή το πέρας μιας κακοκαιρίας δεν πρέπει να γίνεται από κανέναν μετεωρολόγο. Εννοείται ότι και η εκ των υστέρων κακόβουλη κριτική είναι απαράδεκτη.

-Για την αύξηση της συχνότητας έκδοσης έκτακτων δελτίων από την ΕΜΥ υπάρχουν δύο απόψεις. Σύμφωνα με την πρώτη, η έκδοση περισσότερων έκτακτων δελτίων δεν βλάπτει, γιατί είναι καλύτερα ο πολίτης να είναι προετοιμασμένος για κάθε ενδεχόμενο. Η δεύτερη άποψη θέλει η έκδοση των έκτακτων δελτίων να γίνεται με φειδώ, γιατί πέραν όλων των άλλων λόγων (οικονομία, ταλαιπωρία πολιτών κ.λπ.) διασφαλίζεται η αξιοπιστία του φορέα που εκδίδει τα δελτία. Προσωπικά, είμαι οπαδός της δεύτερης άποψης από τότε που ήμουν στην ΕΜΥ και αυτό το έχω πληρώσει με χιλιάδες ώρες αγωνίας, άγχους και ξενυχτιού.

-Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, που είναι αρμόδια για τη λήψη μέτρων προστασίας της ζωής και της περιουσίας των Ελλήνων πολιτών, είναι υποχρεωμένη (δεσμευμένη) να λαμβάνει τα κατά περίπτωση προβλεπόμενα μέτρα με βάση το βαθμό επικινδυνότητας των καιρικών φαινομένων και των λοιπών πληροφοριών που περιλαμβάνονται στα έκτακτα δελτία της ΕΜΥ.