Βαθιά ρήγματα στην Ψυχιατρική Κλινική

Η δημόσια συζήτηση για την Ψυχιατρική Κλινική Ιωαννίνων άνοιξε εδώ και αρκετές ημέρες με αφορμή την κοινή πρόταση του κατέθεσε με την ΕΠΡΟΨΥΗ για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 500 χιλιάδων ευρώ με σκοπό την λειτουργία Μονάδας Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση.

Μέσα από επιστολές, τοποθετήσεις και παρεμβάσεις όμως αναδείχθηκαν τα προβλήματα της Κλινικής και κυρίως το βαρύ κλίμα μεταξύ του Διευθυντή και των εργαζομένων.

Μετά από όλα αυτά έρχεται μία ακόμη δημόσια παρέμβαση η οποία φέρει 26 υπογραφές εργαζομένων οι οποίοι πλέκουν το εγκώμιο του Διευθυντή της Ψυχιατρικής Κλινικής.

Μεταξύ των εργαζομένων αυτών περιλαμβάνονται πανεπιστημιακοί ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία όσων υπογράφουν δεν εργάζονται στην Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου αλλά σε άλλες δομές όπως το Κέντρο Ψυχικής Υγείας, τον ξενώνα και το Κοινοτικό κέντρο ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων.

Από το περιεχόμενο της επιστολής γίνεται σαφές ότι απώτερος στόχος είναι η πλήρης στήριξη στον Καθηγητή και Διευθυντή της Κλινικής εν όψει και της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου την ερχόμενη Δευτέρα με θέμα την λειτουργία και τα προβλήματα της Ψυχιατρικής.

«Παρά τα χρόνια υπαρκτά προβλήματα (π.χ. ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό), η λειτουργία των Πανεπιστημιακών Ψυχιατρικών Δομών, με δυσκολίες και καθυστερήσεις, αναβαθμίζεται όλο και περισσότερο. Σε αυτή την προσπάθεια ο Διευθυντής, Καθηγητής κ. Θωμάς Υφαντής είναι άοκνος πρωταγωνιστής και τον στηρίζουμε στο αξιολογότατο έργο του, το οποίο έχει επιτελέσει είτε ως Διευθυντής είτε από άλλες θέσεις ή ρόλους, με την πολύτιμη συν-εργασία όλων των συναδέλφων της διεπιστημονικής ομάδας.  Άλλωστε, τόσο οι δυσκολίες όσο και οι επιτυχίες θεωρούμε ότι είναι αποτέλεσμα συλλογικής και όχι αποκλειστικά ατομικής προσπάθειας.

Επιπροσθέτως, δηλώνουμε ότι υπηρετούμε σταθερά το όραμά μας για μια Κοινοτική Ψυχιατρική βαθιά ανθρωπιστική που παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ από το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν –στο σημερινό πλαίσιο που ζούμε– να βελτιώνουμε συνεχώς τις υπηρεσίες μας προς αυτήν την κατεύθυνση.

Όσο για την επίλυση των όποιων διαφορών  με τις θέσεις άλλων συναδέλφων, ελπίζουμε να τις ξεπεράσουμε με διάλογο και συναδελφικό πνεύμα προς όφελος πάντα των πολιτών που υπηρετούμε» αναφέρεται στην ανακοίνωση με τις 26 υπογραφές μεταξύ των οποίων είναι οι πανεπιστημιακοί Χρήστος Μαντάς, Πέτρος Σκαπινάκης, Κωνσταντίνος Κώτσης και  Πέτρος Πετρίκης.

Είναι η πρώτη φορά εδώ και χρόνια όπου προβλήματα σε Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου παίρνουν τέτοιες διαστάσεις. Αυτό που έχει γίνει απολύτως σαφές είναι ότι οι εργαζόμενοι έχουν χωριστεί σε «στρατόπεδα» ενώ είναι τεράστια η απόσταση που χωρίζει όσους εργάζονται στην Κλινική και όσοι σε άλλες δομές.

Προφανώς τα περιθώρια για να συνεχιστεί η κατάσταση αυτή έχουν εξαντληθεί. Η διοίκηση του Νοσοκομείου ή ακόμη και του Υπουργείου Υγείας –η δεύτερη έχει μερίδιο ευθύνης με τις πολιτικές της για τις συμπράξεις και τα κονδύλια του ταμείου ανάκαμψης- οφείλουν να βρουν τις κατάλληλες λύσεις ώστε να εξομαλυνθεί η κατάσταση, στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό.

Τα προβλήματα είναι υπαρκτά και δεν αρκούν οι ύμνοι στον εκάστοτε διευθυντή για να ξεπεραστούν.