«Ζεστό χρήμα» ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ θα μοιραστούν περίπου 56.000 επιχειρήσεις από τα δύο προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ: Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ και Πράσινη Μετάβαση ΜμΕ, που ξεκινάει στις 31 Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννη Τσακίρη, η δράση για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αρχικού προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ θα προκηρυχθεί έως τις 31 Ιανουαρίου, ενώ αμέσως μετά θα ακολουθήσει η δράση για την πράσινη μετάβαση των επιχειρήσεων, προϋπολογισμού 700 εκατ. ευρώ.
Όπως είπε ο κ. Τσακίρης «θα μπορούν να ενταχθούν όλες οι μικρομεσαίες που ενδιαφέρονται μέχρι εξαντλήσεως του προϋπολογισμού» ενώ υπογράμμισε ότι ο Χάρτης Περιφερειακών Ενισχύσεων είναι η βασικότερη παράμετρος σε όλα τα προγράμματα.
«Χαμήλωσαν» τα κριτήρια
Με στόχο την ένταξη όσο το δυνατόν περισσότερων επιχειρήσεων «χαμήλωσαν» τα κριτήρια ένταξης όσον αφορά τον αριθμό των εργαζομένων.
Όπως σημείωσε ο κ. Τσακίρης παρά το γεγονός ότι η Κομισιόν ήθελε το όριο για τις ΕΜΕ (Ετήσιες Μονάδες Εργασίας) να είναι στις 7, το χαμηλότερο όριο μετά από τη διαπραγμάτευση έχει κατέβει στις 3 ΕΜΕ.
Ειδικότερα, στην πρόσκληση για τη ψηφιακή μετάβαση μπορούν να συμμετέχουν επιχειρήσεις με τρεις εργαζόμενους όλο το χρόνο ή έξι εργαζομένους στους έξι μήνες ή 12 εργαζομένους στους 3 μήνες, ενώ στην προδημοσίευση αναφέρεται ότι το όριο είναι πέντε εργαζόμενοι.
Για την πράσινη μετάβαση απαιτούνται δύο εργαζόμενοι κατ’ ελάχιστο.
Σύστημα FIFO
Σημειώνεται ότι η κάθε πρόσκληση δεν θα έχει προθεσμία υποβολής, αλλά κάθε αίτηση που θα έρχεται θα ικανοποιείται με σειρά προτεραιότητας (First in, First out).
«Βασική μας επιδίωξη είναι να κλείσουμε το συντομότερο δυνατό το ψηφιακό και πράσινο χάσμα των ελληνικών επιχειρήσεων με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», τόνισε ο κ. Τσακίρης, εξηγώντας πως η υπαγωγή των επιχειρήσεων στις δύο δράσεις θα γίνεται με σειρά προτεραιότητας και όχι μέσω συγκριτικής αξιολόγησης, όπως ίσχυε παλαιότερα. Πλέον, την ένταξή τους στις δράσεις θα διασφαλίζουν πρώτα οι επιχειρήσεις των οποίων οι αιτήσεις έχουν προηγηθεί και η σειρά προτεραιότητας θα τηρείται «μέχρι να εξαντληθεί ο προϋπολογισμός».
Ο κ. Τσακίρης εκτιμά ότι το ποσό αυτό θα εξαντληθεί σε βάθος 2ετίας-3ετίας.
Από 18.000 ευρώ
Στο πρόγραμμα του ψηφιακού μετασχηματισμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων περιλαμβάνονται 3 «πυλώνες», ανάλογα με την ψηφιακή ετοιμότητα της κάθε επιχείρησης, με το διαθέσιμο budget να ξεκινάει από τα 18.000 ευρώ και να φτάνει έως και το 1.200.000 ευρώ.
Αντίστοιχα, το πρόγραμμα για την πράσινη μετάβαση θα έχει 2 «πυλώνες», με τον ύψος της χρηματοδότησης να κυμαίνεται από 30.000 ευρώ έως και 1 εκατ. ευρώ.
Τα δύο «αγκάθια»
Στη δέσμη δράσεων για την πράσινη μετάβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν συμπεριλαμβάνονται ωστόσο οι επιχειρήσεις franchise γιατί πρόκειται για συνδεδεμένες επιχειρήσεις, σύμφωνα με τον κ. Τσακίρη, ενώ δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα, αλλά ευρωπαϊκό.
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης τόνισε παρόλα αυτά ότι «προσπαθούμε να λύσουμε το συγκεκριμένο ζήτημα σε συνεννόηση με την Κομισιόν».
Συγκεκριμένα, μέσα από ένα ερωτηματολόγιο που θα συμπληρώνουν οι επιχειρήσεις franchise και θα έχει τη μορφή υπεύθυνης δήλωσης θα επιδιώκεται να γίνεται σαφές το ποσοστό συμμετοχής του franchisor, από πού αγοράζει πρώτες ύλες ο franchisee κ.λπ.
Ένα δεύτερο θέμα που παραμένει προς διευθέτηση αφορά στην αγορά και υβριδικών οχημάτων και όχι μόνο ηλεκτρικών, κάτι που στην περίπτωση των φορτηγών και τουριστικών λεωφορείων αποτελεί πρόβλημα. «Αναμένουμε μία απάντηση επί του θέματος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», σημείωσε ο κ. Τσακίρης.