Σημαντική μείωση του πυροσβεστικού προσωπικού που υπηρετεί στην Ήπειρο καταγράφεται τα τελευταία δέκα χρόνια με αποτέλεσμα η κατάσταση να χειροτερεύει και να επηρεάζει την επιχειρησιακή ετοιμότητα των υπηρεσιών.
Η μείωση αποτυπώνεται αναλυτικά σε μελέτη που εκπόνησαν οι Ενώσεις Αξιωματικών και Πυροσβεστών Ηπείρου. Σε συνδυασμό και με μία σειρά άλλων παραγόντων όπως, η
δημιουργία νέων δομών στο Πυροσβεστικό Σώμα χωρίς την πρόσληψη νέου προσωπικού, οι συνεχείς μεταθέσεις Αξιωματικών & Πυροσβεστών σε Πυροσβεστικές Υπηρεσίες εκτός Ηπείρου, οι μεγάλες μετακινήσεις προσωπικού και μέσων εκτός περιφέρειας, ειδικά την περίοδο του καλοκαιριού, η μεγάλη αύξηση της τουριστικής δραστηριότητας στις ορεινές αλλά και παραθαλάσσιες περιοχές της Ηπείρου, δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα στην λειτουργία όλων των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών.
Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Ένωσης Πυροσβεστικών Υπαλλήλων Ηπείρου Βασίλης Βράστος για την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών θα πρέπει να υπάρξει ενίσχυση με 250 άτομα στο πλαίσιο των νέων προσλήψεων που έχουν ανακοινωθεί και θα γίνουν στο Πυροσβεστικό Σώμα.
Στην Ήπειρο, όπως προκύπτει από την μελέτη των πυροσβεστικών ενώσεων, μεγάλες υπηρεσιακές ανάγκες δημιουργεί το γεγονός της μεγάλης τουριστικής κίνησης στις παραθαλάσσιες περιοχές όπως η Πάργα, τα Σύβοτα, η Πρέβεζα και η Ηγουμενίτσα.
Να σημειωθεί ότι στις εν λόγω περιοχές καταγράφεται σε πολλά σημεία μίξη του αστικού περιβάλλοντος με το δασικό, χωρίς να υπάρχουν επαρκείς δίοδοι διαφυγής σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, πράγμα που καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη την αντιμετώπιση ενός περιστατικού δασικής πυρκαγιάς.
Μεγάλη τουριστική ανάπτυξη παρατηρείται τα τελευταία χρόνια και στον ορεινό τουρισμό στις περιοχές των Ζαγοροχωρίων, Μετσόβου, Κόνιτσας, Τζουμέρκων κλπ., με παράλληλη αύξηση των υπαίθριων δραστηριοτήτων (ορειβασία, αναρρίχηση, πεζοπορία, ορεινό τρέξιμο, σκι, rafting, kanoe kayak κλπ.).
Δυστυχώς όμως κατά την διάρκεια όλων αυτών των δραστηριοτήτων προκύπτουν διάφορα ατυχήματα, τα οποία απαιτούν την επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
Οι ανάγκες λοιπόν συνεχώς αυξάνονται, όμως το προσωπικό λιγοστεύει και οι υπηρεσίες αποδυναμώνονται..