Τέλος χρόνου για την υποβολή αιτημάτων διόρθωσης αντικειμενικών αξιών από τους Δήμους, καθώς εκπνέει η ολιγοήμερη παράταση που δόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών.
Περισσότεροι από 125 Δήμοι από όλη τη χώρα ζητούν δεύτερη ευκαιρία, καθώς στην πρώτη φάση προσδιορισμού της αξίας των αντικειμενικών δεν είχαν ασχοληθεί καν με το «αντικείμενο» μέχρι που είδαν τις τιμές που ανακοίνωσε το υπουργείο και ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2022.
Η γνώμη των δημοτικών συμβουλίων των Δήμων θα πρέπει να υποβληθεί στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και να συνοδεύονται από κάθε πραγματικό αποδεικτικό στοιχείο που θα αιτιολογούν τους λόγους για τους οποίους ζητούν να μειωθούν οι τιμές. Οι στοιχειοθετημένες γνώμες που θα καταθέσουν οι Δήμοι θα τεθούν υπόψη της αρμόδιας Επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών, που θα τις μελετήσει υποβάλλοντας τις προτάσεις της στον υπουργό Οικονομικών προκειμένου να λάβει την τελική απόφαση.
Όπως έχει ξεκαθαρίζει ο κ. Σταϊκούρας «όπου υπάρχει τυχόν βασιμότητα, η αρμόδια επιτροπή θα εισηγηθεί στον υπουργό Οικονομικών εκ νέου εκτίμηση, με την ίδια – προβλεπόμενη εκ του θεσμικού πλαισίου – διαδικασία, δίχως αναδρομική ισχύ».
Παράλληλα ξεκινά η διαδικασία καθορισμού τιμές ζώνης σε 2.167 περιοχές που μένουν εκτός αντικειμενικού συστήματος με τους ιδιώτες εκτιμητές να υποβάλλουν προτάσεις τους επόμενους μήνες και τη διαδικασία να ολοκληρώνεται εντός του 2023. Πρόκειται για το υπολειπόμενο 1,5% της Επικράτειας όπου έλειπαν τα απαιτούμενα πολεοδομικά στοιχεία.
Έως το τέλος του 2023 σχεδιάζεται να έχει ολοκληρωθεί, η ψηφιοποίηση των ζωνών, για όλες τις περιοχές εκτός σχεδίου πόλης ή ορίων οικισμών, η οποία αποτελεί τη βάση για τη λειτουργία του αυτόματου συστήματος αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Το νέο πληροφοριακό σύστημα θα παρακολουθεί τις τάσεις της αγοράς των ακινήτων και όπου εντοπίζει αυξομειώσεις στις εμπορικές τιμές θα παρεμβαίνει αυτόματα και θα αναπροσαρμόζει τις τιμές ζώνης.