Ένα τραγικό δυστύχημα στα Τζουμέρκα, τον Ιανουάριο του 2022 και ο θάνατος του 20χρονου Ερμή, ανέδειξε το τεράστιο έλλειμμα της χώρας στην ορεινή διάσωση.
Και όπως συμβαίνει μετά από κάθε τραγωδία στην Ελλάδα, σπεύδει η κυβέρνηση και το κράτος κάτω από την πίεση των γεγονότων και της κοινής γνώμης, να λάβει μέτρα.. Να κάνει μικρά ή μεγάλα βήματα προς αυτό που συνηθίζουμε να λέμε εκσυγχρονισμό και Ευρώπη.
Στην περίπτωση του δυστυχήματος στα Τζουμέρκα, ήταν οι γονείς του Ερμή Θεοχαρόπουλου, Γιάννης και Μαρίνα που αφύπνισαν την κοινωνία και μαζί το κράτος.
Μαζί τους συστρατεύθηκαν χιλιάδες άνθρωποι από κάθε γωνιά της χώρας με ένα αίτημα: Την δημιουργία μηχανισμού εναέριας διάσωσης.
Εδώ και αρκετούς μήνες ο μηχανισμός έγινε νόμος του κράτους φέροντας μάλιστα το όνομα του Ερμή.
Έξι βάσεις ελικοπτέρων σε ολόκληρη την χώρα θα καλύπτουν ανάγκες που προκύπτουν…
Με την διαφορά ότι ο νόμος μένει στα χαρτιά και μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκινήσει καμία διαδικασία ούτε για την πρώτη βάση.
Ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, σε τηλεοπτική συνέντευξη στον ANT1 το πρωί του Σαββάτου αναφέρθηκε στον μηχανισμό εναέριας διάσωσης, θυμίζοντας ότι μετά το δυστύχημα στα Τζουμέρκα το κράτος διαπίστωσε ότι δεν έχουμε επαρκές δίκτυο διάσωσης.
«Ψηφίσαμε έναν νόμο για έξι βάσεις εναέριας διάσωσης που θα αντιμετωπίζουν προβλήματα από ατυχήματα αλλά θα μπορούν να ανταποκριθούν και σε ανάγκες απομακρυσμένων οικισμών» ανέφερε ο Υπουργός.
Η ψήφιση του νόμου φυσικά δεν αρκεί για την δημιουργία των βάσεων… «Περιμέναμε κάτι περισσότερο για την πορεία και την εξέλιξη, για την εναέρια προστασία της ζωής, για την σωστή και γρήγορη υλοποίηση του σκοπού» ήταν το σχόλιο που αναρτήθηκε στην ομάδα Theofanis Ermis Connecting Us!