Καταγγελίες από γονείς και εκπαιδευτικούς φτάνουν στην Ένωση Γονέων Μαθητών του Δήμου Ιωαννιτών για ελλιπείς ελέγχους στα λεωφορεία που κάνουν εκδρομές ή ακόμη και για κανέναν έλεγχο.
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Ένωσης την περασμένη Πέμπτη (9 Μαρτίου) ακυρώθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη μαθητών δημοτικού επειδή ο έλεγχος της Τροχαίας που πραγματοποιήθηκε με καθυστέρηση έκρινε ότι το λεωφορείο είναι ακατάλληλο.
Η Τροχαία Ιωαννίνων απευθύνθηκε στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης εγγράφως ζητώντας να εξεταστεί η δυνατότητα να αναχωρούν τα λεωφορεία που κάνουν σχολικές εκδρομές από τις επτά ως τις δέκα το πρωί.
Η διεύρυνση του ωραρίου αναχώρησης θα επιτρέψει τον πλήρη έλεγχο. Σημειώνεται ότι με το ισχύον καθεστώς όλα τα λεωφορεία που εκτελούν σχολικές εκδρομές αναχωρούν από τις οκτώ ως τις οκτώμισι.
Η Ένωση Γονέων υποστηρίζει ότι είναι αδύνατο να εφαρμοστεί το ωράριο που ζητά η Τροχαία για πολλούς και αντικειμενικούς λόγους.
Με την ίδια ανακοίνωση ζητά:
• Σχολαστικούς ελέγχους οχημάτων και οδηγών πριν την αναχώρηση, κατά τη διάρκεια των εκδρομών και στην επιστροφή τους. Οι σχολικές εκδρομές- εκπαιδευτικές επισκέψεις μπορούν και πρέπει να αναχωρούν τις προγραμματισμένες ώρες.
• Να υπάρξει πρόβλεψη κυρώσεων για τους ιδιοκτήτες οχημάτων – τουριστικών γραφείων, που αποδεδειγμένα με δική τους ευθύνη, ένα όχημα κρίνεται ακατάλληλο και ακυρώνεται μια σχολική εκδρομή – επίσκεψη πριν την αναχώρησή της. Οι εκδρομές – επισκέψεις είναι κομμάτι της εκπαιδευτικής λειτουργίας του σχολείου και κανένας δεν μπορεί να τις παρακωλύει.
• Τήρηση των ωραρίων οδήγησης – ανάπαυσης των οδηγών ανεξάρτητα της σχέσης εργασίας τους. Δεύτερος οδηγός σε όλα τα πολύωρα ταξίδια.
• Ειδικότερα κατά τις διανυκτερεύσεις, να μην απαιτείται από τους αρχηγούς των εκδρομών, οι οδηγοί να πραγματοποιούν μετακινήσεις αργά τη νύχτα, στερώντας τους ώρες ύπνου και ξεκούρασης.
• Επαναφορά του ελέγχου από τα ΚΤΕΟ όλων των λεωφορείων που πραγματοποιούν ημερήσιες ή πολυήμερες εκδρομές.
Σχετικά με το πλαίσιο των ημερήσιων και πολυήμερων εκδρομών (2/3/5/ήμερες) πρέπει να πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις:
1. Να δίνεται η δυνατότητα να συμμετέχουν όλα τα παιδιά, που σημαίνει ότι οι εκδρομές πρέπει να είναι ΔΩΡΕΑΝ για ΟΛΟΥΣ τους μαθητές, άρα να χρηματοδοτούνται από το κράτος (Υπουργείο, Περιφέρεια, Δήμο) ώστε κανένας μαθητής να μην αποκλείεται.
2. Να υπάρχει παιδαγωγικό πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορεί να ενταχθεί η σχολική εκδρομή, ώστε να έχει παιδαγωγικό χαρακτήρα για να αξιοποιηθεί ουσιαστικά σε όφελος των μαθητών – παιδιών μας. Το σημερινό θεσμικό πλαίσιο των εκδρομών, όχι μόνο διατηρεί αλλά διευρύνει τη διαφοροποίηση ανάμεσα στα σχολεία και τους μαθητές, ανάλογα με το τι αντέχουν οικονομικά οι οικογένειες, οι οποίες καλούνται να καλύψουν το μεγάλο κόστος της εκδρομής. Ειδικότερα, όταν αυτό αφορά μακρινούς προορισμούς, στην πράξη αποκλείονται παντελώς παιδιά χαμηλόμισθων οικογενειών, ανέργων, ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
Παράλληλα, μέσα από αυτήν τη διαδικασία που θεωρεί τους μαθητές «πελάτες», συνεχίζουν να θησαυρίζουν μεγάλα τουριστικά γραφεία, αλυσίδες εστιατορίων, κέντρα διασκέδασης και ξενοδοχεία, την ίδια ώρα που θα μπορούσε το κράτος να αναλάβει το κόστος των σχολικών εκδρομών, αξιοποιώντας ταυτόχρονα ξενώνες και υποδομές, δικές του ή/και των Δήμων.