Έντονους προβληματισμούς και σοβαρά ερωτήματα προκαλεί μία ακόμη εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας που φέρει την υπογραφή της Αναπληρώτριας Υπουργού Μίνας Γκάγκα για τη νοσηλεία διασωληνωμένων εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.
Μία προηγούμενη νομοθετική ρύθμιση που τότε είχε ληφθεί κάτω από την πίεση της πανδημίας ήδη έχει δημιουργήσει ζητήματα στη διακομιδή διασωληνωμένων καιβαρέως πασχόντων που στην περίπτωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων οδήγησε σε πολύμηνη δικαστική διένεξη.
Η νέα εγκύκλιος που καθορίζει τις προδιαγραφές για τη λειτουργία τμημάτων εντατικής θεραπείας ενήλικων και παίδων υπογράφηκε στις 23 Φεβρουαρίου, πριν λίγες μέρες δηλαδή και ενώ το νοσηλευτικό σύστημα της χώρας δεν πιέζεται πλέον από την πανδημία.
Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση το υπουργείο πετάει το μπαλάκι και την ευθύνη για τη νοσηλεία διασωληνωμένων ασθενών στους γιατρούς και τους νοσηλευτές κλινικών, οι οποίοι όμως δεν είναι εξειδικευμένοι και εκπαιδευμένοι στην αντιμετώπιση περιστατικών που χρήζουν νοσηλείας σε ΜΕΘ.
Συγκεκριμένα η εγκύκλιος αναφέρει: «Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν ασθενείς ορόφου, σε κλινικές, διασωληνωμένοι. Αν όμως υπάρχουν, ανήκουν στην εποπτεία της κλινικής που τους νοσηλεύει και οι γιατροί της ΜΕΘ έχουν μόνο συμβουλευτικό ρόλο».
Για την Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών η συγκεκριμένη εγκύκλιος αποτελεί κυνική ομολογία ότι οι ΜΕΘ σε όλη την χώρα δεν επαρκούν κι ότι δεν πρόκειται να στελεχωθούν και να λειτουργήσουν όσες ΜΕΘ παραμένουν κλειστές στα νοσοκομεία όπως στο δικό μας .
«Μετά το, «δεν υπάρχουν μελέτες για διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ», «διασωληνώνουμε κι όπου βγει», γιατροί και νοσηλευτές κλινικών «αναλάβετε κι όπου βγει…» κι ας έχετε στην επίβλεψη σας 25 και 30 ασθενείς και χωρίς να έχετε την απαιτούμενη εξειδίκευση κι εμπειρία!!!
Αν αυτή η πολιτική δεν είναι προδιαγραφή ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ τότε τι είναι;» επισημαίνει η ΑΣΥ!!!