Πρώτη παραγωγή φέτας με πυτιά από γαϊδουράγκαθα!

Η πρώτη παραγωγή φέτας με φυτική πυτιά είναι γεγονός και έγινε στην Ήπειρο. Είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας του Δημόσιου ΙΕΚ και του ΕΛΓΟ Δήμητρα σε συνεργασία με άλλους ερευνητικούς φορείς και πανεπιστήμια, στο πλαίσιο του προγράμματος «Prima Veggie-Med-Cheeses».

Για την πυτιά χρησιμοποιήθηκαν γαϊδουράγκαθα και το αποτέλεσμα είναι εφάμιλλο της φέτας που παράγεται από ζωική πυτιά.

Όπως εξήγησαν οι επιστήμονες του ΕΛΓΟ Δήμητρα και ο Διευθυντής του Δημόσιου ΙΕΚ η παραγωγή φέτας από φυτική πυτιά επιδιώχθηκε για λόγους θρησκευτικούς αλλά και για διατροφικούς και ανοίγει νέους δρόμους για τον πρωτογενή τομέα και τις μεταποιητικές επιχειρήσεις του κλάδου.

«Το αποτέλεσμα είναι άκρως εντυπωσιακό καθώς το τυρί δεν υστερεί σε τίποτα από την φέτα που έχουμε συνηθίσει» υπογράμμισαν και τόνισαν ότι έχει προηγηθεί μία δουλειά δυόμισι ετών περίπου για να έρθει το συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

Η παραγωγή του τυριού έγινε στις εγκαταστάσεις της Ιεράς Μονής Βελλάς και η πρώτη παρουσίαση της φέτας πραγματοποιήθηκε στους χώρους των Γενικών Αρχείων παρουσία των τοπικών αρχών.

Πέρα από την φέτα παρήχθησαν κι άλλα τυριά με εξαιρετική γεύση και υψηλή ποιότητα.arxaia ekdilosi

Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν και απεύθυναν χαιρετισμούς οι εκπρόσωποι του ΕΛΓΟ – Δήμητρα από το Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών, ο διευθυντής του Δ.ΙΕΚ Ιωαννίνων Μιχάλης Αλεξίου, ο μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, η βουλευτής Μαρία Κεφάλα και άλλοι.