Άρον άρον το Υπουργείο Υγείας παίρνει πίσω την εγκύκλιο της Αναπληρώτριας Υπουργού Μίνας Γκάγκα που είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων τις τελευταίες ημέρες στον ιατρικό κόσμο και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις καθώς όριζε ότι γιατροί, ανεξάρτητα με την ειδικότητά τους, θα καλύπτουν εφημερίες σε κλινικές ή τμήματα που υπάρχουν κενά.
Η Αναπληρώτρια Υπουργός με νέα απόφασή της σημειώνει ότι «το θέμα επανυποβάλλεται στο ΚΕΣΥ για περαιτέρω επεξεργασία και συμπληρωματική γνωμοδότηση. Έως τη νεότερη εισήγηση του ΚΕΣΥ, ισχύουν οι προ της εγκυκλίου ρυθμίσεις για τις νοσοκομειακές εφημερίες».
Η απόφαση Γκάγκα έθετε σε εφημερία όλους τους γιατρούς ενός τομέα ανεξάρτητα από την ει8δικότητα που έχουν, οι οποίοι θα έπρεπε να αντιμετωπίζουν όλα τα περιστατικά που θα προέκυπταν.
Η εγκύκλιος της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας προκάλεσε σάλο στα νοσοκομεία ενώ οι νοσοκομειακοί γιατροί (ΕΙΝΑΠ) της είχαν αποστείλει ακόμη και εξώδικο ενώ προσέφευγαν και στα δικαστήρια για «επικίνδυνη απόφαση».
Ο ιατρικός κόσμος αντέδρασε έντονα, καθώς η εγκύκλιος Γκάγκα εκδόθηκε προκειμένου να καλυφθούν τα κενά στα νοσοκομεία λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού.
Η ίδια η Μίνα Γκάγκα πάντως υποστήριξε με διευκρινιστική της εγκύκλιο πως επρόκειτο για απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) και ότι αντίστοιχο πρόγραμμα εφημεριών ακολουθείται και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.