Κάθε ρέμα κι ένα υδροηλεκτρικό… Αυτός φαίνεται ότι είναι ο κανόνας που ισχύει τους τελευταίους μήνες στην Ήπειρο.. Πριν λίγο καιρό ήταν το υδροηλεκτρικό στο Τρίστενο που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων. Ένα υδροηλεκτρικό εκεί που ζουν λίγες οικογένειες από τη γη που καλλιεργούν..
Τώρα έρχεται ένα άλλο έργο, στο Ασπροχώρι του Δήμου Δωδώνης που προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις.
Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα και ουσιαστικά αποδομήθηκε στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δωδώνης το οποίο κλήθηκε να γνωμοδοτήσει.
Σύμφωνα με σημεία της εισήγησης του Δημάρχου Δωδώνης κ. Χρήστου Ντακαλέτση, στη ΜΠΕ του έργου:
i. δεν καταγράφονται, αναλύονται και αξιολογούνται βασικά στοιχεία της περιοχής εγκατάστασης του έργου, συνεπώς δεν ελήφθησαν υπόψη ή και υποεκτιμήθηκαν αρκετές από τις αναμενόμενες επιπτώσεις του έργου στο ανθρωπογενές αλλά και στο φυσικό περιβάλλον.
ii. Η παλαιότητα των στοιχείων που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό των παροχών, μεταξύ αυτών και της οικολογικής παροχής που κατά τη μελέτη θα ανέρχεται στα 200 λίτρα ανά δευτερόλεπτο (!) – ποσότητα νερού που προφανώς δεν υπάρχει – καθώς το κλίμα γίνεται πιο θερμό, τα χαρακτηριστικά των βροχοπτώσεων μεταβάλλονται, η εξάτμιση των υδάτων αυξάνεται, συνηγορεί για την πλημμελή εκπόνηση της μελέτης αλλά και του ίδιου του σχεδιασμού του έργου και της ενεργειακής αλλά και οικονομικής βιωσιμότητάς του.
iii. Οι θέσεις, αυτή των μετρήσεων και αυτή της υδροληψίας, είναι σε δύο διαφορετικά υπόγεια υδατικά συστήματα, σε απόσταση 25,6 χλμ., σε ευθεία γραμμή, με διαφορετικά μορφολογικά- γεωλογικά – τεκτονικά και υδρογεωλογικά στοιχεία και δεν είναι δυνατόν οι μετρήσεις της μίας θέσης, να αποδώσουν εκτιμήσεις παροχών της άλλης που να είναι ρεαλιστικές.
Καταληκτικά, ο κ. Ντακαλέτσης τόνισε πως η συγκεκριμένη ΜΠΕ περιλαμβάνει «πλήθος αντιφάσεων, σοβαρών παραλείψεων, αυθαίρετων υποκειμενικών συμπερασμάτων», και για τους λόγους αυτούς, ζήτησε από το δημοτικό συμβούλιο την απόρριψη της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του υπό συζήτηση έργου όπως και έγινε.
Το «παρών» στη συνεδρίαση, τασσόμενοι εννοείται κατά της κατασκευής του έργου, έδωσαν ο πρόεδρος της Κοινότητας Ασπροχωρίου Αναστάσιος Μπέλλος και ο Νεκτάριος Χήτος, πρόεδρος της Αδελφότητας Ασπροχωριτών Ιωαννίνων και μέλος της Επιτροπής Αγώνα κατά της κατασκευής του υδροηλεκτρικού που έχει συσταθεί με τη συμμετοχή και του Συλλόγου Ασπροχωριτών Αθηνών.
Σειρά στοιχείων για την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων κατέθεσε και ο επικεφαλής της Λαικής Συσπείρωσης Τάσος Τόκας.
Μεταξύ άλλων είπε:
• Παρότι η ΜΠΕ διατείνεται ότι τα «τα Μικρά Υδροηλεκτρικά Έργα είναι τεχνολογίες φιλικές προς το περιβάλλον, καθώς και ενεργειακά και οικονομικά αποδοτικές», η πραγματικότητα άλλα αποδεικνύει. Για την παραγωγή μιας πολύ μικρής ποσότητας ρεύματος θα καταστραφεί μια παρθένα περιοχή με τόνους τσιμέντο, εκσκαφές και αποψιλώσεις δασικής έκτασης. Ο στόχος παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας της τάξης του 1,78 MW δεν πρόκειται ποτέ να πιαστεί, καθώς τον μισό χρόνο το εργοστάσιο δεν θα έχει καν νερό για να λειτουργήσει, ενώ τον υπόλοιπο χρόνο το λιγοστό νερό, όσο μεγάλο κι αν είναι το φράγμα που θα κατασκευαστεί, δεν θα μπορεί να κινήσει σε 24ωρη βάση το εργοστάσιο, εκτός κι αν βρέχει καταρρακτωδώς, καθημερινά για έξι μήνες…
• Τέλος όσον αφορά τα «ανταποδοτικά οφέλη για την τοπική κοινωνία» που διατείνεται η ΜΠΕ είναι ψίχουλα μπροστά στα κέρδη και θα εξανεμιστούν από τις συνδυασμένες αρνητικές επιπτώσεις που περιγράψαμε παραπάνω. Ακόμη και οι θέσεις εργασίας που αναφέρονται, αφορούν αποκλειστικά τη φάση κατασκευής, ενώ οι μόνιμες θέσεις εργασίας που θα προκύψουν θα μόλις δυο .
«Μόλις πληροφορηθήκαμε ότι υπάρχει αδειοδότηση για ΜΥΗΣ ανάμεσα από Ασπροχώρι και Τσερίτσιανα και γνωρίζοντας πολύ καλά την περιοχή, νομίσαμε ότι πρόκειται για φάρσα. Τα ρέματα της περιοχής έχουν νερό τον μισό χρόνο, ενώ ακόμη και σε περιόδους βροχών το νερό είναι λιγοστό. Ο Τυριώτικος ποταμός εφέτος ήταν «ξηρός» για έξι μήνες» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τόκας.
Είναι ένα ακόμη έργο ΑΠΕ που συναντά έντονες αντιδράσεις. Είναι γεγονός ότι σε κάθε ρέμα δεν μπορεί να κατασκευαστεί ένα υδροηλεκτρικό έργο. Το τοπίο πρέπει να ξεκαθαρίσει και το πλαίσιο των αποφάσεων και των γνωμοδοτήσεων θα πρέπει να είναι σαφές και να ισχύει για όλα τα έργα τα οποία φτάνουν στις υπηρεσίες και τα όργανα της Περιφέρειας Ηπείρου.