Το άτυπο… ντιμπέιτ των Ιωαννίνων!

Αυτοδύναμη εντολή με υψηλότερο ποσοστό από την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση “για να αλλάξουμε την πατρίδα” ζήτησε από τα Ιωάννινα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ψήφο στον ΣΥΡΙΖΑ «για να μη πάρει ο κ. Μητσοτάκης λευκή επιταγή για ένα ακραίο νεοφιλελευθερο πρόγραμμα» ζήτησε από την Ηπειρωτική πρωτεύουσα ο Αλέξης Τσίπρας.

Μητσοτάκης και Τσίπρας μίλησαν στις κεντρικές προεκλογικές εκδηλώσεις των κομμάτων τους με διαφορά μιάμισης ώρα περίπου, κάτι που δεν έχει προηγούμενο για την περιοχή.

Ένα χιλιόμετρο περίπου χώριζε τις δύο συγκεντρώσεις των δύο μεγαλύτερων κομμάτων με βάση τη δύναμη του Μαΐου..

Μητσοτάκης και Τσίπρας εξαπέλυσαν τα βέλη τους ο ένας εναντίον του άλλου και άσκησαν αμφότεροι κριτική.

Για τις εκλογές

Μητσοτάκης: “Είχαμε στόχο να βάψουμε γαλάζια όλη την Ήπειρο και βάψαμε γαλάζια όλη την Ελλάδα. Δεν τελείωσε η δουλειά ακόμη, οι κάλπες είναι άδειες και ο στόχος είναι να πετύχουμε ακόμη υψηλότερο ποσοστό, και το ποσοστό στα Γιάννενα πρέπει να γράφει τέσσερα μπροστά” τόνισε Κυριάκος Μητσοτάκης Ευχαρίστησε τον κόσμο των Ιωαννίνων για το ποσοστό που έλαβε η ΝΔ στις εκλογές της 21ης Μαΐου, λέγοντας ότι αποτελεί “επιβράβευση της μεγάλης δουλειάς που έγινε έως τώρα κρατώντας την πατρίδα όρθια στηρίζοντας την κοινωνία εν μέσω δυσκολιών, λέγοντας την αλήθεια στους πολίτες, οικοδομώντας σχέσεις εμπιστοσύνης και οι πολίτες μας αντάμειψαν στις εκλογές”. “Ποτέ η ΝΔ δεν είχε καταφέρει να αυξήσει τα ποσοστά της ως κυβερνών κόμμα, μέχρι τώρα” είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Τσίπρας: «Θα αγωνιστούμε μαζί μέχρι τις κάλπες στις 25 του μήνα, αλλά δεσμεύομαι ότι θα είμαστε μαζί και στις 26 του μήνα, μαζί θα προχωρήσουμε μπροστά για να αντισταθούμε στις αντιλαϊκές πολιτικές και να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα της κοινωνίας», «το πρόγραμμα μιας δίκαιης κοινωνίας με ευημερία για όλους».

«Η αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου δεν είναι ο δεύτερος γύρος, ειναι μια νέα αναμέτρηση. Μην προδικάζουν το αποτέλεσμα όσοι το κάνουν, γιατί οι πολίτες θα προσέλθουν ξέροντας ότι κρίνεται οριστικά πώς θα κυβερνηθεί η χώρα για τα επόμενα 4 χρόνια», τόνισε, σημειώνοντας ότι το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ έχει στον πυρήνα της την προστασία της κοινωνίας, ενώ της ΝΔ, τη λεηλασία της. «Κάθε προοδευτική, δημοκρατική ψήφος που δεν θα πάει την Κυριακή στο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ευνοεί αντικειμενικά το σχέδιο της ΝΔ. Γιατί το μόνο που στ’ αλήθεια φοβάται η ΝΔ, είναι ένας ΣΥΡΙΖΑ ισχυρός, η μοναδική πολιτική δύναμη που μπορεί να την κοιτάξει στα μάτια, με ένα πραγματικά ανταγωνιστικό, ρεαλιστικό αλλά και ριζοσπαστικό πρόγραμμα άμεσης εφαρμογής», είπε.

Με το ίδιο πνεύμα αντιπαρατέθηκαν για την υγεία, την παιδεία, το προσφυγικό και τα εθνικά θέματα.

Για την υγεία: Ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε ότι “θα αποκτήσουμε σύστημα διάσωσης με ευέλικτα ελικόπτερα και έχει ήδη ψηφιστεί το Ν/Σ, ώστε να δημιουργηθούν έξη τέτοιες βάσεις ελικοπτέρων που θα επικουρούν το ΕΚΑΒ. Έτσι αντιλαμβανόμαστε τη σύμπραξη του δημόσιου με το ιδιωτικό τομέα” είπε και σημείωσε ότι “το μεγαλύτερο ψέμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι θα ιδιωτικοποιήσουμε το ΕΣΥ. Το ΕΣΥ θα είναι ένα πανίσχυρο σύστημα με κυβέρνηση της ΝΔ. Κανείς ασθενής με τη ΝΔ δεν θα στερηθεί ποτέ κανένα φάρμακο όσο ακριβό κι αν είναι εάν αυτή είναι η γνώμη του γιατρού” είπε.

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τη ΝΔ για αλαζονεία και συγκεκριμένα ότι επικαλούμενη το εκλογικό ποσοστό της 21ης Μαΐου «επιχειρεί σήμερα να δικαιώσει την πολιτική της, τις επιλογές της, που κόστισαν χιλιάδες ανθρώπινες ζωές στην πανδημία, που διέλυσαν την αγορά εργασίας, που κατήργησαν το οχτάωρο, που διέλυσαν το ΕΣΥ και οδηγούν ανθρώπους να χάνονται στην καρότσα αγροτικών αυτοκινήτων επειδή δεν υπάρχουν διασώστες του ΕΚΑΒ, που απειλούν χιλιάδες σπίτια με πλειστηριασμούς, που στερούν εισοδήματα με τους έμμεσους φόρους, που υπονομεύουν τη δημοκρατία με τις υποκλοπές, που μοίρασαν δισεκατομμύρια με απευθείας αναθέσεις».

Για τη Θράκη και το μεταναστευτικό

Αναφερόμενος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα εξωτερικά θέματα είπε ότι η γνώμη της Ελλάδας μετράει, “η φωνή μας ακούγεται από το Κογκρέσο μέχρι τις Βρυξέλλες” και σημείωσε ότι η πατρίδα μας πρέπει να είναι ισχυρή και η εξωτερική πολιτική έχει θεμέλια αδιαπραγμάτευτα τα οποία περιέγραψε:

“Πρώτον η διαρκής ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων, δεύτερον η οικοδόμηση ισχυρών συμμαχιών που κάνουν την Ελλάδα παράγοντα σταθερότητας σε μια ασταθή γειτονιά και τρίτο μια στιβαρή, αλλά δίκαιη πολιτική στο μεταναστευτικό ζήτημα. Η χώρα έχει σύνορα και απέδειξε ότι ξέρει να τα φυλάει, είναι η σωστή πολιτική για την ασφάλεια της χώρας, αλλά και ανθρώπινης φροντίδας και ανθρώπινης ζωής. Συντρίψαμε τα κυκλώματα διακινητών στο Αιγαίο. Αυτό που δεν μας λένε οι ανθρωπιστές του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι επί των ημερών τους πνίγηκαν τριπλάσιοι άνθρωποι σε σχέση με την δική μας διακυβέρνηση, και είναι υποκριτές επειδή επέτρεψαν τα κάτεργα της Μόριας και καταδικάστηκε η χώρα. Ας μην μας κουνάνε το δάχτυλο να μην επιτίθενται στο Λιμενικό και να παραδεχθούν ότι οι υπαίτιοι της τραγωδίας στην Πύλο είναι οι διακινητές και όχι το Λιμενικό που προσπάθησε να σώσει ζωές” είπε ο κ.Μητσοτάκης. Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι “όποτε βρίσκουν ευκαιρία να διασύρουν τη χώρα στο εξωτερικό το κάνουν και μετά αγανακτούν όταν τους λέμε εθνική εξαίρεση”. Παρέπεμψε στον κ.Μουζάλα λέγοντας ότι “είπε σήμερα πως όταν πέσει ο φράχτης στον Έβρο θα χαρεί όσο κι όταν έπεσε το τείχος του Βερολίνο” και προσέθεσε:

“Ο φράχτης του λέω δεν πρόκειται να πέσει και θα ολοκληρωθεί”. Τέλος ξεκαθάρισε πως η μόνη διαφορά μας με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών λέγοντας ότι δεν θα δεχθεί να κουβεντιάσει άλλα ζητήματα, δεν συζητά θέματα που αφορούν κυριαρχικά μας δικαιώματα.

“Δεν συζητώ με την Τουρκία ζητήματα που αφορούν τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, και απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα με όλους τους έλληνες” είπε και προσέθεσε ότι η ΝΔ χρειάζεται την επόμενη μέρα σταθερή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και θα την έχει.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Σχολίασε ότι «η απόσυρση από τα ήδη τυπωμένα ψηφοδέλτια της ΝΔ, του υποψηφίου της στη Ροδόπη κ. Κατραντζή, αποκάλυψε το μέγεθος μιας ακόμη χρεοκοπίας, μιας ηθικής χρεοκοπίας». Είπε ειδικότερα ότι «χρεοκόπησε σε δημόσια θέα η ανεύθυνη επιχείρηση εμπλοκής των ευαίσθητων εθνικών θεμάτων μέσα στην προεκλογική αντιπαράθεση, η απόπειρα, του κ. Μητσοτάκη να μετατρέψει το ευαίσθητο εθνικά θέμα της Θράκης σε κεντρικό θέμα της προεκλογικής αναμέτρησης», «χρεοκόπησε το εγχείρημα της μετατροπής, για άλλη μια φορά, της ΕΥΠ, σε προσωπικό εργαλείο του κ. Μητσοτάκη». Τον κατηγόρησε ότι πήγε να τον παγιδέψει «βάζοντας την ΕΥΠ του predator, να μας υποδείξει ποιον πρέπει να έχουμε και ποιον όχι στα ψηφοδέλτιά μας», όμως «στο έγγραφο που μας έστειλε, φαίνεται ξέχασαν να σβήσουν την αναφορά στον δικό τους υποψήφιο ως ‘στρατευμένο’ στην ‘Αγκυρα και στο τουρκικό προξενείο». Καταλόγισε θράσος στη ΝΔ που «δύο εβδομάδες μας ζητούσαν δηλώσεις εθνικοφροσύνης, παίζοντας ανεύθυνα και επιπόλαια με την πατρίδα, ενώ ο δικός τους υποψήφιος βουλευτής έκανε δηλώσεις για Τούρκους της Δυτικής Θράκης».

Χαρακτήρισε τον κ. Μητσοτάκη «υποκριτή, αδίστακτο, ανεύθυνο, επικίνδυνο εθνικά», υποστηρίζοντας ότι «η ΝΔ πήρε σήμερα ένα μεγάλο μάθημα» ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν ήταν, δεν είναι και δεν θα γίνει βολικός αντίπαλος». Απευθυνόμενος στη ΝΔ τόνισε ότι ο «βολικός δικομματισμός» δεν της βγαίνει, ότι δεν θα βγει ούτε «ο κατακερματισμός της ψήφου σε μικρότερα βολικά κόμματα διαμαρτυρίας» και πως «ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα παραμείνει ισχυρός πόλος εναλλακτικής διακυβέρνησης απέναντι στα αντιλαϊκά σχέδιά της».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ