Οι παρατυπίες στην ενημέρωση του πίνακα προσωπικού, η μη καταβολή δεδουλευμένων και η μη τήρηση των χρονικών ορίων σε εργασία και ανάπαυση είναι οι παραβάσεις που έρχονται πρώτες στη λίστα της ανεξάρτητης αρχής της Επιθεώρησης Εργασίας.
Πρωταθλητές της παραβατικότητας είναι ο κλάδος τους επισιτισμού -εστιατόρια, καφετέριες-, τα κέντρα αισθητικής, τα κομμωτήρια, τα ξενοδοχεία, τα ντελίβερι, η καθαριότητα και ο κλάδος των σεκιούριτι.
Γενικά, σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, το πρόβλημα σήμερα δεν είναι τόσο η αδήλωτη, όσο η υποδηλωμένη εργασία. Το τέχνασμα που χρησιμοποιούν οι εργοδότες για να γλιτώσουν το πρόστιμο των 10.500 ευρώ που επιβάλλεται για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο είναι ότι δηλώνουν το προσωπικό με 4ωρη απασχόληση ενώ στην πραγματικότητα δουλεύουν 8-12 ώρες την ημέρα κι αν γίνει κάποιος έλεγχος τότε το πρόστιμο είναι 500 ευρώ για παραβίαση ωραρίου.
Ειδικότερα από τον Ιανουάριο έως το Μάιο 2023 πραγματοποιήθηκαν 28.804 έλεγχοι και επιβλήθηκαν 5.790 κυρώσεις. Το συνολικό ποσό των επιβληθέντων προστίμων ανέρχεται σε 14.940.374 €.
Αναλυτικά κατά τους ελέγχους διαπιστώθηκαν 1.406 παραβάσεις για πίνακες προσωπικού και 362 για αδήλωτους εργαζόμενους.
Στην τρίτη θέση εμφανίζονται 283 παραβάσεις για μη καταβολή δεδουλευμένων, επιδομάτων εορτών και άλλων αποδοχών.
Ακολουθεί η μη τήρηση των χρονικών ορίων λειτουργίας των επιχειρήσεων, αλλά και του ωραρίου εργασίας του προσωπικού, καθώς και οι θεσμοθετημένες ώρες ανάπαυσης και οι αργίες. Οι παραβάσεις ανήλθαν σε 220.
Επίσης 100 παραβάσεις καταγράφηκαν για υπέρβαση χρόνου εργασίας των οδηγών φορτηγών, τουριστικών λεωφορείων και ΚΤΕΛ.
Οι παραβάσεις για μη τήρηση υποχρεώσεων και άλλων διατυπώσεων ανήλθαν σε 382, ενώ σε 301 περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες των ελεγχόμενων επιχειρήσεων αρνήθηκαν την είσοδο στους επιθεωρητές εργασίας και την παροχή στοιχείων η έδωσαν ανακριβή στοιχεία.
Ακόμη 1.331 παραβάσεις καταγράφηκαν για μη τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.