Ώρα αποφάσεων για τα αιολικά «μαμούθ» στη Λάκκα Σουλίου

laka soliou aiolika

Ολοκληρώθηκε εδώ και λίγες ημέρες η δημόσια διαβούλευση για τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων δύο τεράστιων αιολικών πάρκων που έχουν προκαλέσει πληθώρα αντιδράσεων και πλησιάζει η ώρα των γνωμοδοτήσεων.

Μάλιστα το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου την ερχόμενη Πέμπτη, στην τακτική του συνεδρίαση, θα συζητήσει το αίτημα που έχει υποβληθεί από τη Λαική Συσπείρωση για γνωμοδότηση από το σώμα και όχι από την Επιτροπή Περιβάλλοντος όπως συνηθίζεται.

Η Περιφερειακή Αρχή και στα δύο όργανα διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία οπότε η εισήγησή της θα λάβει και χαρακτήρα απόφασης. Είναι άγνωστο αν θα υπερασπιστεί τα Θεσπρωτικά και τα Όρη του Σουλίου με την ίδια επιχειρηματολογία που  ανέπτυξε για το Περιστέρι.

Προς το παρόν τα δύο αιολικά «μαμούθ» προκαλούν αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες και την τοπική αυτοδιοίκηση κάτι που είχε συμβεί και στο παρελθόν όταν επιχειρήθηκε για πρώτη φορά η αδειοδότησή τους.

Τα έργα τώρα επέστρεψαν με τροποποιήσεις στις περιβαλλοντικές τους μελέτες κάτι που εκτιμάται ότι μπορεί να διευκολύνει την αδειοδότησή τους.

-Το πρώτο είναι «Αιολικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) ισχύος 117,6 MW στη θέση ΟΡΗ ΣΟΥΛΙΟΥ – ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΑ ΟΡΗ (ΠΕΛΕΚΗΤΟΝ) – ΚΑΚΟΥΡΙ και συνοδά υποστηρικτικά έργα (Περιφέρεια Ηπείρου, Περ. Ενότητες Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Πρέβεζας και Άρτας, Δήμοι Σουλίου, Δωδώνης, Πρέβεζας, Ζηρού και Αρταίων)».

-Το δεύτερο είναι ακόμη μεγαλύτερο καθώς η ισχύ του ανέρχεται στα 132 MW. Πρόκειται για αιολικά που θα κατασκευαστεί στην περιοχές «ΚΑΜΠΟΣ – ΑΓΚΑΘΙΕΣ – ΚΛΕΦΤΟΓΟΥΡΟΣ – ΚΟΡΥΦΗ ΜΠΟΓΔΑΝΗ – ΜΥΤΕΡΑ – ΖΑΡΚΟΡΡΑΧΗ – ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ – ΑΛΟΓΟΜΑΝΔΡΑ – ΤΣΟΥΚΚΑ ΜΕΛΙΣΣΙ – ΣΠΗΛΙΑ» ισχύος 132 MW και τα συνοδά υποστηρικτικά έργα.

Οι ανεμογεννήτριες θα καλύψουν εκτάσεις στους Δήμους Δωδώνης και Ζηρού

Ως προς τα συνοδά έργα του παραπάνω ΑΣΠΗΕ προβλέπονται τα εξής:

 Εργασίες οδοποιίας, οι οποίες θα καλύψουν τις ανάγκες κατασκευής και λειτουργίας του ΑΣΠΗΕ και διακρίνονται σε:

• Βελτίωση υφιστάμενης οδοποιίας μήκους 20.955 m.

• 34 χαράξεις νέας οδοποιίας συνολικού μήκους 27.499 m.

• Κατασκευή 20 ραμπών συνολικού μήκους 827 m, σε θέσεις που παρουσιάζουν μικρές ακτίνες καμπυλότητας (ακτίνα < 40m).

 Εργασίες ηλεκτρικής διασύνδεσης, οι οποίες περιλαμβάνουν:

• Εγκατάσταση ενός Οικίσκου Ελέγχου, με εμβαδό περίπου 45 m2

Ο Οικίσκος Ελέγχου προβλέπεται να στεγάσει τον κεντρικό ηλεκτρολογικό εξοπλισμό, τον ηλεκτρονικό υπολογιστή τηλε-εποπτείας, τηλε-ελέγχου και τηλεχειρισμού των ανεμογεννητριών, χώρους αποθήκευσης των απαραίτητων εργαλείων και ανταλλακτικών, καθώς και να παρέχει τις απαραίτητες διευκολύνσεις για την παραμονή των τεχνικών συντήρησης και λειτουργίας.

• Εσωτερικό Υπόγειο Δίκτυο Διασύνδεσης Μέσης Τάσης 33kV, μεταξύ των Ανεμογεννητριών και του Οικίσκου Ελέγχου. Το μήκος της όδευσης του εσωτερικού δικτύου (το μήκος του υπόγειου καναλιού που θα διανοιχθεί) θα είναι περίπου 42,1km. Το συνολικό μήκος των κυκλωμάτων της εσωτερικής διασύνδεσης που θα τοποθετηθούν παράλληλα στο εν λόγω κανάλι θα είναι περίπου 102,3km.

• Εξωτερικό υπόγειο Δίκτυο Διασύνδεσης Μέσης Τάσης 33kV, μεταξύ του Οικίσκου Ελέγχου και του νέου ΥΣ 150/33kV στη θέση Ριζοβούνι. Το μήκος της όδευσης του εξωτερικού δικτύου (το μήκος του υπόγειου καναλιού που θα διανοιχθεί) θα είναι περίπου 15,8km. Το συνολικό μήκος των κυκλωμάτων της εξωτερικής διασύνδεσης που θα τοποθετηθούν παράλληλα στο εν λόγω κανάλι θα είναι περίπου 79km.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ