Την απομάκρυνση του Μνημείου το οποίο τοποθετήθηκε μπροστά, από το Δημαρχείο με την ευκαιρία των 100 χρόνων εορτασμού από την Απελευθέρωση της πόλης ζήτησε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πρέβεζας ο επικεφαλής του συνδυασμού « Δημόσιος Χώρος Πρέβεζα-Λούρος –Ζάλογγο» Γιάννης Ρέντζος, εκφράζοντας την άποψη ότι αυτό δεν συμβαδίζει με το πνεύμα ειρήνης και συναδέλφωσης των λαών.
Το Μνημείο αποτελεί προσφορά του σκηνοθέτη Μπάμπη Τσόκα και κατά την παράταξη του κ. Ρέντζου αποτελεί αδιαφανή δημοτική πρωτοβουλία.
Το Μνημείο απεικονίζει ένα βιβλίο Η μια σελίδα του βιβλίου αναπαριστά το Χαλασμό της Πρέβεζας από τον Αλή Πασά το 1798 και στο άλλο την απελευθέρωση της Πρέβεζας από τους Οθωμανούς το 1912. Στο πίσω μέρος αναγράφονται δύο λέξεις: Θυσία και Ελευθερία.
«Οι συζητήσεις, που ακολούθησαν την εορτή της 21ης Οκτωβρίου 2012, δείχνουν ότι το μνημείο αυτό δεν υπηρετεί τα ιδεώδη της ειρηνικής συμβίωσης και συνεργασίας των λαών. Είναι γεγονός πως η γλυπτική εγκατάσταση ήταν αποτέλεσμα μιας αδιαφανούς διαδικασίας, που ανέλαβε η Δημοτική Αρχή. Ανεξάρτητα από την επαινετή πρωτοβουλία, διαχωρίζουμε κοινωνικά και πολιτικά τη θέση μας, για την ιδιωτικοποίηση της δημοτικής δράσης.
Η Πρέβεζα υπήρξε πόλη αιώνιων, μέχρι τώρα, συνόρων, ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση. Οι κάτοικοί της μπορούσαν έτσι να νoιώθουν τον πόνο της κάθε μοιρασιάς. Μοιρασιάς εδαφών και θαλασσών, αδελφών και κοινωνιών. Γι’ αυτό, εμείς δεν πρέπει να μνημειώνουμε την πόλη μας για να χωρίσουμε τους ανθρώπους. Πρέπει να την μνημειώνουμε, για να σμίξουμε τον κόσμο.
Έχει δηλαδή σήμερα η πόλη μας το προνόμιο να μπορεί να αναδείξει τα παθήματά της, για να ενώσει. Να ενώσει τους δικούς μας ανθρώπους μεταξύ τους αλλά και με άλλους. Να ενώσει ακόμα και κράτη και έθνη. Εκεί που οι πρόγονοί μας είδαν στρατούς και στόλους να αντιμάχονται αλλήλους, και στρατιώτες να εκτελούν τα διατεταγμένα καθήκοντά τους, μπορούμε να δούμε απογόνους όλων αυτών να έρχονται ειρηνικά στην πόλη μας, οργανώνοντας διακοπές, συναντήσεις και συνέδρια για τη δική μας πόλη» ανέφερε στην τοποθέτησή του ο κ. Ρέντζος.
Απαντώντας του ο αντιδήμαρχος Κοσμάς Κορωναίος σημείωσε ότι σέβεται μεν την άποψή του, ωστόσο ο ίδιος πιστεύει ότι το μνημείο δεν δυναμιτίζει την ειρήνη απλά καταγράφει κάποια ιστορικά δεδομένα τα οποία αποτελούν παρακαταθήκη για τον λαό μας .