Προς την ολοκλήρωσή του βαίνει ένα μεγάλο έργο για το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων με πολύ σημαντικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Πρόκειται για τη νέα μονάδα βιολογικού καθαρισμού που θα συμπληρώσει τις υποδομές της ΔΕΥΑΙ και θα δώσει τη δυνατότητα για χιλιάδες νέες συνδέσεις στο αποχετευτικό δίκτυο.
Τις νέες εγκαταστάσεις επισκέφθηκαν ο Δήμαρχος Δημήτρης Παπαγεωργίου, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Άρης Μπαρτζώκας, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Βασίλης Ζωγράφος και υπηρεσιακοί παράγοντες της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης.
«Είναι ένα τεράστιο έργο με προϋπολογισμό 17 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα αλλάξει την εικόνα των εγκαταστάσεων και θα αφήσει ένα σημαντικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Οι νέες εγκαταστάσεις θα δεχθούν το 40% των λυμάτων ενώ το υπόλοιπο θα πηγαίνει στον παλιό βιολογικό ο οποίος εκσυγχρονίζεται με χρηματοδότηση που έχει διασφαλιστεί και ανέρχεται στα 4,5 εκατομμύρια. Επίσης αναβαθμίζονται τα 35 αντλιοστάσια που λειτουργούν στην πόλη και έτσι θα υπάρχει άμεση δυνατότητα παρέμβασης όπου διαπιστώνεται πρόβλημα. Δίπλα από τον χώρο της νέας μονάδας θα κατασκευαστούν οι εγκαταστάσεις για την ξήρανση της λυματολάσπης. Είναι σαφές ότι γίνονται τεράστια βήματα. Με ταχύτατους ρυθμούς προχωρούν οι παρεμβάσεις αυτές» υπογράμμισε στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Άρης Μπαρτζώκας ο οποίος ευχαρίστησε το προσωπικό της επιχείρησης αλλά και τον ανάδοχο του έργου.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έδωσε ο κ. Μπαρτζώκας η νέα μονάδα του βιολογικού καθαρισμού αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους και από τις αρχές του 2024 θα τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία.
«Τα μεγάλα έργα της ΔΕΥΑΙ είναι εδώ, μακριά από την πόλη και θα άξιζε να τα επισκεφθεί ο καθένας» κατέληξε ο κ. Μπαρτζώκας.
Ο επιβλέπων το έργο Δημήτρης Λάιος τόνισε ότι στην τετραετία αυτή η ΔΕΥΑΙ ολοκληρώνει τέσσερα σημαντικά έργα. «Με την ολοκλήρωση του βιολογικού λύνεται ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα της πόλης των Ιωαννίνων. Ως το τέλος της χρονιάς το έργο θα τελειώσει ώστε να ξεκινήσει η δοκιμαστική λειτουργία και να δοθεί η δυνατότητα να συνδεθεί το υπόλοιπο της πόλης και οι υπόλοιπες κοινότητες με το δίκτυο» υπογράμμισε και συμπλήρωσε ότι από την ΔΕΥΑΙ έχει κατασκευαστεί αποχετευτικό δίκτυο 70 περίπου χιλιομέτρων.
Εκ μέρους της αναδόχου εταιρείας «Μεσόγειος ΑΕ» ο εργοταξιάρχης Βασίλης Στάμος τόνισε ότι έγινε μεγάλη προσπάθεια για να προχωρήσει το έργο λόγω των δυσκολιών που προκάλεσε η πανδημία. Όλες οι παραγγελίες υλικών έπρεπε να γίνουν στο εξωτερικό και να προπληρωθούν από την εταιρεία. Η εταιρεία ανέλαβε το κόστος αυτό και σήμερα βρίσκεται στο τελικό στάδιο του έργου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στο νέο έργο έπεσαν πεντέμισι χιλιάδες κυβικά μπετόν και χίλιοι τόνοι σίδερο. «Είναι ένα έργο που θα το έχουμε για πάρα πολλά χρόνια στα Γιάννενα. Η εταιρεία θα λειτουργήσει το έργο για έξι μήνες και παράλληλα θα εκπαιδεύσει το προσωπικό της ΔΕΥΑΙ» κατέληξε.
Ο Γενικός Διευθυντής της ΔΕΥΑΙ Νίκος Σωτηριάδης από την πλευρά του τόνισε ότι το συγκεκριμένο έργο είναι εξαιρετικά σημαντικό και οι υπηρεσίες της επιχείρησης έκαναν μεγάλη προσπάθεια για το τελικό αποτέλεσμα.
Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Δημήτρης Παπαγεωργίου εξήρε το έργο που έγινε από την διοίκηση και το προσωπικό της ΔΕΥΑΙ. «Πρόκειται για μία τεράστια παρέμβαση που ολοκληρώνεται. Ήταν μία οφειλόμενη παροχή του Δήμου και της ΔΕΥΑΙ προς την πόλη και τους πολίτες. Το έργο θα λύσει τα προβλήματα του λεκανοπεδίου για τα επόμενα πενήντα χρόνια. Εξασφαλίζουμε την ποιότητα ζωής και παράλληλα την προστασία του περιβάλλοντος αφού θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε χιλιάδες νέες συνδέσεις» υπογράμμισε στις δηλώσεις του ο δήμαρχος.
Η σύμβαση για την κατασκευή του νέου βιολογικού είχε υπογραφεί τον Ιούνιο του 2021.
Το έργο περιλαμβάνεται στην «ολοκληρωμένη διαχείριση λυμάτων Δήμου Ιωαννιτών για την προστασία της Παμβώτιδας» που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.