Φέτα: «Εισβολή» του εθνικού τυριού στην ιταλική γαστρονομία

feta n

Η οικονομική εφημερίδα του Μιλάνου Il Sole 24 Ore αναφέρεται, σε άρθρο της, στη συνεχή αύξηση των ελληνικών εξαγωγών φέτας προς την Ιταλία. «Οι πωλήσεις της αγγίζουν συνολικά τα εβδομήντα τέσσερα εκατ. ευρώ και αυξάνονται δαρκώς, ενώ τα περισσότερα, υπόλοιπα φρέσκια τυριά, συνεχίζουν να χάνουν έδαφος.

Στα ιταλικά σούπερ μάρκετ, πλέον, πωλούνται ποσότητες φέτας τρεις φορές μεγαλύτερες σε σχέση με τα υπόλοιπα τυριά από πρόβειο γάλα», γράφει η εφημερίδα.

Η φέτα χρησιμοποιείται σε πολλές συνταγές πλέον

«Επί του συνόλου των εξαγωγών, η Ιταλία απορροφά το 11,%, αλλά το ποσοστό αυτό, χρόνο με το χρόνο αυξάνεται. Μια καθόλου απογοητευτική επίδοση, για ένα προϊόν το οποίο, μέχρι πριν από λίγα χρόνια ήταν άγνωστο ή το πολύ πολύ έμοιαζε με ένα είδος αναμνηστικού των διακοπών στην Ελλάδα», προσθέτει η Sole.

Σε «ψαγμένες» συνταγές

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΑΠΕ – ΜΠΕ, η ιταλική εφημερίδα υπογραμμίζει ότι το παραδοσιακό τυρί δεν χρησιμοποιείται, πλέον, μόνον στη γνωστή χωριάτικη σαλάτα, αλλά και σε πιο «ψαγμένες» συνταγές, όπως, για παράδειγμα, στα μακαρόνια στο φούρνο, τα οποία κερδίζουν όλο και περισσότερους θιασώτες στο διαδίκτυο.

Υπενθυμίζεται πως οι εξαγωγές φέτας σημείωσαν ρεκόρ το 2022, σύμφωνα με υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης που έγιναν γνωστά κατά την Γενική Συνέλευση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας. Συγκεκριμένα οι εξαγωγές φέτας το 2022 έφτασαν τα 605 εκατομμύρια ευρώ έναντι 388 εκατομμυρίων το 2019.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ