Πρόστιμα ύψους άνω των πέντε εκατομμυρίων έχουν καταλογιστεί μέχρι τώρα στην Περιφέρεια Ηπείρου είτε για ενέργειες που έκανε, είτε για ενέργειες που δεν έκανε… Πρόστιμα όμως δεν υπάρχουν κατά τον Περιφερειάρχη αφού κανένα ποσό δεν είναι απαιτητό!
Και βέβαια όλες οι ενέργειες της Περιφέρειας ήταν… ορθώς καμωμένες. Από τον Λούρο μέχρι και τα προγράμματα που βρέθηκαν στο μικροσκόπιο της ΕΔΕΛ.
Η συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο προκλήθηκε μετά από επερώτηση που είχε καταθέσει ο επικεφαλής της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» Γιώργος Ζάψας ο οποίος ζήτησε συγκεκριμένη ενημέρωση για την πορεία των υποθέσεων.
Ο Περιφερειάρχης πήρε την ευκαιρία για μία μακροσκελή απάντηση στην οποία συμπεριέλαβε όλους τους κατά καιρούς ισχυρισμούς που έχει διατυπώσει δημόσια.
Η Περιφέρεια λειτούργησε άψογα και υποδειγματικά για κάποιους ανεξήγητους λόγους όμως βρίσκεται αντιμέτωπη με τα πρόστιμα, ακόμη κι αν αυτά δεν έχουν καταστεί απαιτητά.
Για τον Λούρο
Στην περίπτωση του Λούρου το πρόστιμο εισηγήθηκαν οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος μετά την αυτοψία που είχαν κάνει πριν από έναν χρόνο.
«Κάποιοι υπάλληλοι είναι, μπορεί και συμβασιούχοι… Καταλαβαίνετε όλοι γιατί το πόρισμα έγινε γνωστό λίγες μέρες πριν τις εκλογές. είναι εισήγηση για πρόστιμο και δεν έχει οριστικοποιηθεί. Όταν οριστικοποιηθεί θα κάνουμε τα πρέποντα» είπε μεταξύ ο Περιφερειάρχης.
Η Περιφερειακή Αρχή εμμένει στις απόψεις της ότι δηλαδή η περιβαλλοντική καταστροφή στο Λούρο οφείλεται στην ανομβρία ενώ σημειώνεται ότι είναι σε εξέλιξη διοικητική και ποινική έρευνα.
Ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι η έκθεση αυτοψίας που έγινε πρόσφατα δεν διαπιστώνει καμία υποβάθμιση του περιβάλλοντος και του οικοσυστήματος.
Επίσης από ανεξάρτητη μελέτη που διεξήχθη με φορητή συσκευή ηλεκτραλιείας μετά από άδεια του Τμήματος Διαχείρισης Άγριας Ζωής και Θήρας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας διαπιστώθηκε πλήρης ισορροπία στο οικοσύστημα του ποταμού.
Ο έλεγχος της ΕΔΕΛ
Η ΕΔΕΛ μετά από έλεγχο που είχε κάνει σε προγράμματα που αφορούν ιδιωτικές επενδύσεις είχε επιβάλλει πρόστιμο 1,2 εκατομμυρίου ευρώ, δημοσιονομική διόρθωση το αποκαλεί η Περιφέρεια.
Και στην περίπτωση αυτή όμως η Περιφέρεια προσπάθησε για το καλύτερο με πρώτο τον Περιφερειάρχη. Έτσι ετέθη επικεφαλής της γνωμοδοτικής επιτροπής θέλοντας να βοηθήσει το έργο των υπαλλήλων ο αριθμός των οποίων δεν επαρκούσε για τον φόρτο εργασίας.
Η Περιφέρεια νωρίτερα είχε αποκλείσει την λύση υλοποίησης των προγραμμάτων μέσω του ΕΦΑΠΑΕ, όπως έπραξαν οι περισσότερες της χώρας, καθώς την είχε βρει εξαιρετικά ακριβή.
Ο Περιφερειάρχης ισχυρίστηκε ότι στην περίπτωση αυτή δεν υπάρχει καμία επιστροφή χρημάτων αλλά ούτε και περικοπή ενώ έχει γίνει έφεση ενώπιον του αρμοδίου σχηματισμού του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την πλήρη εξαφάνιση της απόφασης.
Το βαρύ πρόστιμο για το εργοστάσιο απορριμμάτων
Η Περιφέρεια μέσω της διαιτησίας με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, διαδικασία την οποία υπερασπίστηκε και σήμερα ως ορθή ο Περιφερειάρχης, κατάφερε να φορτώσει ένα πρόστιμο 2,5 εκατομμυρίων –μαζί με τους τόκους άνω των τριών εκατομμυρίων- το οποίο πλέον επωμίζεται ο ΦΟΔΣΑ.
Η απόφαση του Εφετείου πια και όχι των διαιτητών είναι γνωστή από το καλοκαίρι σε όλους και το γεγονός αυτό αποκάλυψε πριν μερικές ημέρες το Epiruspost.
«Δεν γνωρίζουμε το περιεχόμενο της απόφασης, ούτε πώς την χειρίστηκε ο ΦοΔΣΑ, δηλαδή πώς αντέκρουσε τους ισχυρισμούς της εταιρείας επί των λόγων που είχε προβάλλει η Περιφέρεια. Αν είναι όμως έτσι όπως διακινείται στον Τύπο, οφείλει ο ΦοΔΣΑ να προσφύγει στον Άρειο Πάγο για να προασπίσει τα συμφέροντα των Ηπειρωτών. Μόλις πριν λίγο καιρό, απόφαση του Αρείου Πάγου ανέτρεψε διαιτητική απόφαση που είχε κριθεί νόμιμη από το Εφετείο, όπως έλαβε ευρεία δημοσιότητα» ανέφερε ο Περιφερειάρχης στην τοποθέτησή του.
Και οι εκκρεμότητες του ΒΙΟΠΑΘΕ
Η τέταρτη υπόθεση, αυτή του ΒΙΟΠΑ Θεσπρωτίας έρχεται από το μακρινό παρελθόν. Το έργο συνοδεύτηκε με περιπέτειες οι οποίες εξακολουθούν να ταλανίζουν την Περιφέρεια.
Υπάρχει εισήγηση για επιστροφή προκαταβολής ποσού 330.436,54€ που αποτελεί το υπόλοιπο δεύτερης δόσης από το ΠΔΕ έτους 2002 και όχι επιδότηση έτους 2018.
Η εκκρεμότητα της εισήγησης αυτής προκάλεσε το κώλυμα για την εκταμίευση των δόσεων από το ΠΔΕ ετών 2007 και 2008 που οδήγησε στην τραπεζική δανειοδότηση.
«Το δάνειο αναμένεται να εξυπηρετηθεί με την εκταμίευση των δόσεων από το ΠΔΕ ετών 2007 και 2008, ενώ η επιστροφή της προκαταβολής από την δεύτερη δόση του ΠΔΕ έτους 2002 έχει ήδη υποπέσει στην προβλεπόμενη από τον Κώδικα Δημοσίου Λογιστικού παραγραφή» κατέληξε ο Περιφερειάρχης.