Υπουργείο Υποδομών: 8 εκατ. για την «καλωδιωτή» γεφύρωση του Αράχθου

Ένα από τα πιο πολυσυζητημένα έργα της Άρτας και από τα σημαντικότερα της Ηπείρου παίρνει το δρόμο της υλοποίησης μετά από μεγάλη περιπέτεια και αποτυχημένες απόπειρες χρηματοδότησής του μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά το παρελθόν.

Πρόκειται για την γεφύρωση του ποταμού Αράχθου στο ύψος του Τριγώνου, έργο για το οποίο το Υπουργείο Υποδομών προχώρησε στη δημοσίευση της πρόσκλησης για την ένταξη και την χρηματοδότησή του.

Η πρόσκληση έχει μοναδικό αποδέκτη τον Δήμο Αρταίων και τα κονδύλια των οκτώ εκατομμυρίων ευρώ δεσμεύονται από το Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης «Υποδομών και Μεταφορών».

Ο Δήμος Αρταίων έχει περιθώριο μέχρι τις 3 Ιουνίου του 2024 να υποβάλλει την πλήρη πρόταση και τον φάκελο του έργου ώστε μετά την έγκρισή του να περάσει στην υλοποίηση.

Η πρόσκληση για την υποβολή της πρότασης ΕΔΩ

Σύμφωνα με στοιχεία που είχαν παρουσιαστεί στο παρελθόν αλλά και την εγκεκριμένη ΑΕΠΟ το συγκεκριμένο έργο αφορά μία περιμετρική οδό η οποία έχει ως αφετηρία την επαρχιακή οδό Άρτας-Κομμένου έως την επαρχιακή οδό Άρτας-Νεοχωρίου (πριν το χωριό Κεραμάτες). Η περιμετρική οδός έχει μήκος 985,88μ., ημιπλάτος 3,75μ., μία λωρίδα κυκλοφορίας για κάθε ρεύμα, ποδηλατόδρομο, πεζοδρόμιο και ηλεκτροφωτισμό.

Επιπλέον στο έργο συμπεριλαμβάνεται τμήμα οδού, το οποίο συνεχίζει μια υφιστάμενη δημοτική οδό και η οποία καταλήγει επίσης στην παραπάνω περιμετρική οδό (πρόκειται για το δρόμο που περνά έξω από το Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας).

Το συνολικό μήκος του τμήματος αυτής της δημοτικής οδού ανέρχεται σε 194,57μ.

Το κατάστρωμα της νέας γέφυρας στον Άραχθο έχει μήκος 160 μέτρα και πλάτος 16 μέτρα.

Η γέφυρα θα κατασκευαστεί με την πρωτοποριακή τεχνολογία των διασταυρούμενων συρματόσκοινων (από τις λίγες παγκοσμίως με αυτόν τον τρόπο) και για αυτό δεν θα κατασκευαστεί βάθρο εντός της κοίτης του ποταμού Αράχθου, αλλά θα υπάρχουν τέσσερα βάθρα (από δυο εκατέρωθεν) στο χερσαίο τμήμα.

Το έργο αναμένεται να συντελέσει στην διευκόλυνση της σύνδεσης εκατέρωθεν του ποταμού, καθώς θα βελτιώσει τις συνθήκες κυκλοφορίας τόσο από άποψη τεχνικών χαρακτηριστικών όσο και από άποψη απόστασης, δηλαδή θα μικρύνει τις αποστάσεις, ενώ θα βελτιώσει και την πρόσβαση από και προς το Νοσοκομείο Άρτας. Εκτός όλων αυτών σημαντικός θα είναι και ο παράγοντας της οδικής ασφάλειας με την νέα χάραξη.

Τα οφέλη από την υλοποίηση του έργου είναι αναπτυξιακά και κοινωνικά αφού σαν στόχο έχει την αποφόρτιση της κυκλοφορίας του υφιστάμενου οδικού δικτύου και πιο συγκεκριμένα της μοναδικής γέφυρας του Ποταμού Αράχθου επί της Εθνικής Οδού Άρτας-Ιωαννίνων. Επίσης περιβαλλοντικά το έργο αναμένεται να συνδέσει τον οικιστικό ιστό της πόλης με την παρόχθια ζώνη καθώς και να την αξιοποιήσει τουριστικά.