Αλλαγές στον τρόπο χρήσης του 112 ανέφερε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ενώ μίλησε και για την αυστηροποίηση των ποινών στους εμπρηστές που προβλέπεται στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο.
Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο κ. Κικίλιας ανέφερε πως «με το 112 μπορούμε να έχουμε προληπτική απαγόρευση κυκλοφορίας, μπορούν να ενημερωθούν οι γονείς για το αν θα πάνε τα παιδιά τους στο σχολείο, για την εκ περιτροπής εργασία ή την εργασία από το σπίτι, αν κάποιες συναυλίες ή εκδηλώσεις πρέπει να αναβάλλονται λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων. Υπάρχουν προληπτικές ρυθμίσεις οι οποίες προστατεύουν την κοινωνία από τα ακραία καιρικά φαινόμενα».
Στη συνέχεια ανέφερε πως: «Θέλω δημόσια να δώσω συγχαρητήρια στον Γιώργο Φλωρίδη για τον ποινικό κώδικα που κατέθεσε, γιατί υπήρξε για πολλά-πολλά χρόνια στην ελληνική κοινωνία το αίσθημα ατιμωρησίας των υπευθύνων. Αυτό το αίσθημα της ατιμωρησίας παύει να υπάρχει και επίσης βλέπουμε ότι θα υπάρχουν και επισπεύσεις των δικών. Δηλαδή τι έλεγε ο κόσμος; Βιαστές, παιδεραστές, εγκληματίες, τους πιάνει η Ελληνική Αστυνομία και μετά από λίγο καιρό τους βλέπουμε έξω. Πλέον, η φυλάκιση για αυτούς θα ισχύει και άρα εάν είναι καταδικασθέντες θα εκτίσουν την ποινή τους. Στις γειτονιές της Αθήνας, στις λαϊκές φτωχές, γειτονιές και όπου υπάρχει το αίσθημα της αδικίας και της ατιμωρησίας θα αναθαρρήσει ο κόσμος και η κοινωνία», τόνισε ο κ. Κικίλιας.
Αναφορικά με τους εμπρησμούς, ο υπουργός δήλωσε ότι το νομοσχέδιο για την Πολιτική Προστασία που συζητείται αυτές τις ημέρες στη Βουλή προβλέπει για όσους προκαλούν πυρκαγιά λόγω εκτέλεσης θερμών εργασιών τις ημέρες που ο χάρτης επικινδυνότητας είναι κατηγορίας 4 (πολύ υψηλός κίνδυνος) ή 5 (κατάσταση συναγερμού), ότι το αδίκημα της αμέλειας γίνεται κακούργημα.
«Αυτοί οι οποίοι όταν έχουμε κατάσταση κινδύνου πυρκαγιάς στο χάρτη 4 -δηλαδή πολύ υψηλή- ή κατάσταση συναγερμού 5, και συνεχίζουν να αμελούν και να κάνουν μπάρμπεκιου στο δάσος ή να καπνίζουν τα μελίσσια τους ή να καίνε ξερά χόρτα και αυτό οδηγήσει σε οικολογική καταστροφή, απώλεια ζωών ή καταστροφές σε κρίσιμες υποδομές, η αμέλεια γίνεται κακούργημα. Η μικρότερη ποινή είναι 10 έτη και τα διοικητικά πρόστιμα φτάνουν μέχρι τις 50.000 ευρώ. Υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στις τουριστικές μας περιοχές, σε ορεινές μας περιοχές, στα περιαστικά δάση που αγωνιούν κάθε καλοκαίρι και αισθάνονται ότι κάποιοι λίγοι βάζουν σε ρίσκο τις ζωές τους, των παιδιών τους, των οικογενειών τους. Η πρόληψη πρέπει να είναι στρατηγικά ανώτερη από την αντιμετώπιση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας, σημειώνοντας ότι η πρόληψη θα γίνει κομμάτι της καθημερινότητας των Ελλήνων.