Σημαντικό μερίδιο στα μετεωρολογικά ρεκόρ που άφησε στην Ελλάδα το 2023 έχει η Ήπειρος.
Καύσωνες, σφοδρές βροχοπτώσεις, σαρωτικές πλημμύρες: Δεκάδες έντονα καιρικά φαινόμενα έπληξαν την Ελλάδα τη χρονιά που μας αποχαιρέτησε, προκαλώντας ανθρώπινες απώλειες, αλλά και σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις.
Στην καιρική ανασκόπησή του για το 2023 η μετεωρολογική υπηρεσία meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών παρουσιάζει τα ρεκόρ βροχόπτωσης και θερμοκρασιών για το 2023, σύμφωνα με τις καταγραφές του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του.
Το πρώτο μετεωρολογικό ρεκόρ που έχει αναφορά στην Ήπειρο είναι η χαμηλότερη θερμοκρασία της χώρας –εκτός χιονοδρομικών κέντρων- και καταγράφηκε στη Βωβούσα.
Στις 8 Φεβρουαρίου του περασμένου πλέον έτους ο υδράργυρος έπεσε στους -14,8 βαθμούς Κελσίου.
Αυτό δεν είναι το μοναδικό πανελλαδικό ρεκόρ…
Ένα ακόμη έρχεται από τα Θεοδώριανα.
Στο πανέμορφο χωριό της Άρτας καταγράφηκε το μεγαλύτερο ετήσιο ύψος βροχής.
Πρόκειται για 3.210 χιλιοστά που έπεσαν στην διάρκεια του 2023!
Στη λίστα των δέκα περιοχών με τα μεγαλύτερα ετήσια ύψη βροχής άλλες επτά από την Ήπειρο γεγονός που αποδεικνύει ότι στην περιοχή εξακολουθεί να βρέχει πολύ!
Έτσι εκτός από τα Θεοδώριανα που είναι στην πρώτη θέση πανελλαδικά, ακολουθούν τα Λεπιανά Άρτας με 2.254 χιλιοστά, το Ανήλιο με 2.210, το Ζωτικό Ιωαννίνων με 2.180, ο Καραρράκτης Άρτας με 2.145 χιλιοστά, το Μέτσοβο με 2.130, τα Δερβίζιανα με 1.850 και η Τύρια με 1.809 χιλιοστά βροχής στην διάρκεια του έτους.
Πέραν από τους παραπάνω αριθμούς, οι 12 μήνες του 2023 είχαν τα εξής χαρακτηριστικά:
Ο Ιανουάριος ήταν ένας πολύ θερμός μήνας με πολύ σημαντικές θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας από τις κανονικές τιμές σε όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας.
Το κύριο καιρικό χαρακτηριστικό του Φεβρουαρίου ήταν η κακοκαιρία Barbara, με ισχυρές χιονοπτώσεις σε πολλές περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής και της στην πόλη της Αθήνας.
Ο Μάρτιος ήταν ένας μήνας με θερμοκρασίες ελαφρώς υψηλότερες από τις κανονικές τιμές.
Ο Απρίλιος ήταν ένας μήνας με θερμοκρασίες χαμηλότερες από τις κανονικές τιμές.
Ο Μάιος ήταν ένας μήνας με θερμοκρασίες πολύ χαμηλότερες από τις κανονικές τιμές, με πολλές βροχές σε ολόκληρη τη χώρα.
Ο Ιούνιος ήταν ένας μήνας με θερμοκρασίες χαμηλότερες από τις κανονικές τιμές, με πολλές βροχές σε ολόκληρη τη χώρα.
Ο Ιούλιος ήταν ένας πολύ θερμός μήνας με πολύ σημαντικές θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας από τις κανονικές τιμές σε όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας. Από τις 12 ως τις 27 Ιουλίου ο καύσωνας Κλέων επηρέασε όλη τη χώρα, ο μεγαλύτερος σε διάρκεια καύσωνας που έχει σημειωθεί πότε στην Ελλάδα. Μεγάλες δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν στη Ρόδο και την Αττική.
Ο Αύγουστος ήταν ένα μήνας με θερμοκρασίες ελαφρώς υψηλότερες των κανονικών τιμών, ενώ ο αριθμός των ημερών με ισχυρό μελτέμι στο Αιγαίο ήταν πολύ κοντά στις κανονικές τιμές. Πολύ μεγάλης διάρκειας δασική πυρκαγιά σημειώθηκε στη Ροδόπη και στον Έβρο, καίγοντας συνολικά πάνω από 900.000 στρέμματα.
Οι δύο κακοκαιρίες, Daniel και Elias ήταν το κύριο χαρακτηριστικό του Σεπτεμβρίου. Ειδικά στην κακοκαιρία Δανιήλ, σημειώθηκαν ρεκόρ ημερήσιας βροχής και συνόλου κακοκαιρίας, με ύψη που ποτέ δεν είχαν σημειωθεί στη χώρα μας.
Ο Οκτώβριος ήταν ένας επίσης πολύ θερμός μήνας με πολύ σημαντικές θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας από τις κανονικές τιμές σε όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας. Ήταν επίσης πολύ ξηρός.
Ο Νοέμβριος ήταν ένας θερμός μήνας με σημαντικές θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας από τις κανονικές τιμές σε όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας.
Ο Δεκέμβριος ήταν ένας μήνας με θερμοκρασίες ελαφρώς πάνω από τις κανονικές τιμές, με αρκετές βροχές κυρίως στα ανατολικά και νότια της χώρας.