Επιστροφή στα γήπεδα, πως θα λειτουργεί η ταυτοποίηση μέσω κινητών

Τα γήπεδα της Σούπερ Λίγκας είναι έτοιμα να ξαναπάρουν ζωή με την υποδοχή των φιλάθλων του ποδοσφαίρου από τις 13 Φεβρουαρίου, μετά το δίμηνο «λουκέτο» που είχε μπει από την κυβέρνηση για να ηρεμήσουν πνεύματα και πάθη και να σχεδιαστεί η επόμενη μέρα με προσανατολισμό στην ελαχιστοποίηση της οπαδικής βίας.

Τα θλιβερά γεγονότα που είχαν ως ολέθρια συνέπεια το χαμό του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη έφεραν ένα νέο νομοσχέδιο για την αντιμετώπισή της, με αυστηρότατες  κυρώσεις για τις παραβατικές συμπεριφορές και ταυτόχρονη εισαγωγή της τεχνολογίας για την αντιμετώπισή τους.

Ένα από τα μέτρα που τίθεται πλέον στην εξυπηρέτηση του σκοπού είναι η καινοτομία -μέσω της σχετικής εφαρμογής- που θα έχουν στη διάθεσή τους οι αρχές μετά την επαναλειτουργία των σταδίων, η οποία θα επιτρέπει την άμεση ταυτοποίηση του ατόμου που εισέρχεται στο γήπεδο.

Εμπνευστής και θεμελιωτής της ιδέας είναι ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, ο οποίος υλοποίησε προγενέστερη δήλωσή του πως «βούληση της κυβέρνησης είναι να ξαναγίνουν τα γήπεδα χώροι αθλητικής άμιλλας, αλλά και αρμονικής συνάντησης όλων όσοι αγαπάμε τα σπορ».

Μεταξύ αυτών και του ιδίου, καθώς ο υπουργός ουδέποτε έκρυψε, από νεαρή ηλικία, την αγάπη του για την ΑΕΚ, την οποία παρακολουθεί από κοντά, συν τέκνοις, οσάκις του δίνεται η ευκαιρία.

Το νέο σύστημα δεν είναι απλά ένα ηλεκτρονικό εισιτήριο, αλλά διαθέτει διαδικασία ταυτοποίησης αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα που μας προσφέρουν οι σύγχρονες τεχνολογίες αιχμής και θα τεθεί εν ισχύ στις 9 Απριλίου 2024.

Οι πολίτες για να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή Gov.gr Wallet θα χρειαστούν τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet και πιστοποιημένο αριθμό κινητού τηλεφώνου, ο οποίος πιστοποιείται αποκλειστικά μέσω της καταχώρισης στοιχείων στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (ΕΜΕπ).

Όταν αγοραστεί το εισιτήριο ο κάτοχος θα εισέρχεται στο gov.gr, θα παραθέτει τους κωδικούς taxisnet, θα «κλειδώνει» το εισιτήριο με έναν συγκεκριμένο αριθμό και στη συνέχεια θα γίνεται αποστολή στο κινητό τού χρήστη και αποθήκευση στο wallet.

Με το κινητό τηλέφωνο στο χέρι ο θεατής θα πλησιάζει στα ηλεκτρονικά τουρνικέ, τα  οποία μέσω της τεχνολογίας NFC θα «διαβάζουν» ανέπαφα το εισιτήριο κι εφόσον είναι σε ισχύ θα επιτρέπουν την είσοδο, με ταυτόχρονη καταχώρηση του ατόμου που εισήλθε στο γήπεδο.

Η αγορά των εισιτηρίων θα συνεχίσει να γίνεται από τις πλατφόρμες διάθεσής τους. Με τον αριθμό τους θα γίνεται χρήση του gov.gr wallet κι εγγραφή στο μητρώο επικοινωνίας μέσω της πλατφόρμας emep.gov.gr

Σε περίπτωση που κάποιος θελήσει να δώσει το κινητό του σε άλλον, η κίνηση θα καταγράφεται από τις κάμερες καταγραφής που θα βρίσκονται πάνω από τα τουρνικέ και θα επιβάλλεται κύρωση.

Ανήλικοι και αλλοδαποί

Οι ανήλικοι φίλαθλοι θα μπορούν να αποκτήσουν και να «κλειδώσουν» το εισιτήριό τους στο κινητό του γονέα/κηδεμόνα τους. Στην περίπτωση που ο ανήλικος είναι άνω των 15 και έως 17 ετών, ο γονέας/κηδεμόνας θα αποστέλλει το εισιτήριο στο κινητό του παιδιού.

Η διαδικασία ταυτοποίησης για μη Έλληνες πολίτες θα στηρίζεται στην ανάγνωση και ταυτοποίηση μέσω του διαβατηρίου και του ειδικού αριθμού που υπάρχει στο κάτω μέρος τους. Ο αριθμός θα φωτογραφίζεται, η εφαρμογή θα διαβάζει το τσιπ του διαβατηρίου και θα αναγνωρίζει ότι είναι έγκυρο διαβατήριο.

Το σύστημα δεν θα μπορεί να παρακαμφθεί από άτομα στα οποία έχει επιβληθεί απαγόρευση εισόδου, καθώς θα δημιουργηθεί λίστα ονομάτων και αν κάποιος δοκιμάσει να εισάγει εισιτήριο, το σύστημα δεν θα τον αφήνει με αυτόματη διαδικασία.

Αναφορικά με τα εισιτήρια διαρκείας, το θέμα συζητείται ακόμη με τη Σούπερ Λίγκα προκειμένου να ληφθεί οριστική απόφαση.

«Τα διαρκείας μπορούν  άμεσα να εισαχθούν στο wallet, αρκεί οι ομάδες να μας παρέχουν τη σχετική πληροφορία. Μεταβιβάζονται τα διαρκείας; Και αυτό αφορά τις ΠΑΕ. Εμείς, σε τεχνολογικό επίπεδο ως υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μπορούμε να το υποστηρίξουμε», υπογράμμισε ο κ. Παπαστεργίου.

Εν κατακλείδι, πρόκειται για ένα σύγχρονο και πρωτοποριακό σύστημα ταυτοποίησης κατόχων εισιτηρίων, μέσω αυτόματης και αδιάβλητης διαδικασίας που δεν απαιτεί τη  διενέργεια ελέγχου από φυσικό πρόσωπο, με έμμεσο όφελος τη μείωση της διάθεσης ανθρώπινων πόρων από την Αστυνομία.