Η σύμβαση παραχώρησης για την κατασκευή του Πάρκου Έρευνας και Τεχνολογίας, η αναζήτηση ιδιώτη δηλαδή που θα επιλέξει να επενδύσει στην περιοχή, αποτελεί μονόδρομο για την υλοποίηση του μεγαλόπνοου σχεδίου της Περιφέρειας Ηπείρου, σχεδόν πέντε χρόνια μετά την έναρξη της συγκεκριμένης προσπάθειας.
Το έργο μένει οριστικά πλέον εκτός Ταμείου Ανάκαμψης και μπροστά στο ενδεχόμενο να μην κατασκευαστεί ποτέ, οι υπηρεσίες της Περιφέρειας και συγκεκριμένα ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Περιφέρειας ήταν αυτός που σκέφτηκε την κατασκευή του με το μοντέλο της παραχώρησης και στη συνέχεια προχώρησε στην κατάρτιση της σύμβασης.
Αυτό τουλάχιστον έγινε γνωστό από τον ίδιο τον Περιφερειάρχη στην συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής.
«Όταν κόπηκε το έργο από το Ταμείο Ανάκαμψης επικοινώνησα με την κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός έδωσε εντολή να μας δώσουν 15 εκατομμύρια. Μιλήσαμε με την Τράπεζα Ηπείρου η οποία μας είπε ότι θα βρει ένα ακόμη πιστωτικό ίδρυμα για να μας δανειοδοτήσουν.
Στο μεταξύ ήρθε η υπηρεσία και πρότεινε να προχωρήσουμε με σύμβαση παραχώρησης ώστε να μην βάλουμε στην πλάτη μας το άγχος του δανεισμού. Τους έδωσα τη σύμφωνη γνώμη και ενημέρωση και τον Υπουργό Νίκο Παπαθανάση ότι εμείς ψάχνουμε και αυτή τη λύση.. Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν θα βρεθεί ανάδοχος..» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Ηπείρου στην τοποθέτησή του.
Ο κ. Ευάγγελος Σακκάς έδωσε τις λεπτομέρειες της σύμβασης παραχώρησης, σύμφωνα με την οποία η Περιφέρεια παραχωρεί τα ακίνητα που βρίσκονται απέναντι από το Πανεπιστήμιο για 32 χρόνια ώστε να κατασκευαστεί Πάρκο Υψηλής Έρευνας. Συνολικά τα κτίρια που θα κατασκευαστούν θα είναι 15 χιλιάδες τετραγωνικά.
Ένα μέρος 1.800 τετραγωνικών θα είναι υπό τον έλεγχο της Περιφέρειας για φιλοξενία νεοφυών επιχειρήσεων.
Ο κ. Σακκάς στην τοποθέτησή του ανέφερε ότι η επιλογή αυτή αποτελεί μονόδρομο για την κατασκευή του έργου και συμπλήρωσε ότι η Περιφέρεια αντιμετώπισε τεράστια δυσκολία στην εξασφάλιση χρηματοδότησης από τράπεζες.
Είπε ότι το κατασκευαστικό κόστος του έργου υπολογίζεται στα 25 εκατομμύρια συν τις αναθεωρήσεις που μπορεί να υπάρξουν ενώ τα 70 εκατομμύρια που αναφέρονται στη σύμβαση παραχώρησης αφορούν στο ύψος των ενοικίων που μπορεί να προκύψουν σε βάθος τριάντα ετών.
Οι επικεφαλής των τριών παρατάξεων της αντιπολίτευσης Γιάννης Στέφος, Στέφανος Ζούμπας και Γιώργος Πρέντζας που μετέχουν στην Περιφερειακή Επιτροπή κατέθεσαν σειρά ερωτημάτων αλλά και προβληματισμών για το όλο εγχείρημα.
Ο Γιάννης Στέφος ανέφερε ότι ουσιαστικά με το νέο μοντέλο αλλάζει όλος ο προγραμματισμός και ο σχεδιασμός της Περιφέρειας και τόνισε ότι το θέμα πρέπει να συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο αφού πλέον είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από το αρχικό.
Πλήρη φάκελο για την πρόταση της Περιφέρειας ζήτησε ο Στέφανος Ζούμπας υποστηρίζοντας ότι το ίδιο το κράτος όφειλε να κάνει ορισμένα πράγματα.
Ο Γιώργος Πρέντζας από την πλευρά του υπογράμμισε ότι ο ρόλος της Περιφέρειας με το αρχικό μοντέλο ήταν κυρίαρχος ενώ τώρα μετατρέπεται σε κομπάρσο του όλου εγχειρήματος.
Ο Βαγγέλης Σακκάς που είναι και ο εμπνευστής της σύμβασης παραχώρησης ανέφερε ότι ο διαγωνισμός αποσκοπεί να βρεθεί ιδιωτική εταιρεία που θα θελήσει πραγματικά να αναπτύξει έναν χώρο ως πάρκο και δεν θα περιοριστεί σε ενοικίαση γραφείων.
Αναγνώρισε ότι στο εγχείρημα υπάρχει ρίσκο και είναι πολύ πιθανό να βγει άγονος ο διαγωνισμός και έδωσε την πρώτη γεύση από το plan B της Περιφέρειας. Κι αυτό είναι να επαναλάβει τον διαγωνισμό μετέχοντας και αυτή στην παραχώρηση με το κεφάλαιο των 15 εκατομμυρίων που θα της δοθεί βάση της δέσμευσης του Πρωθυπουργού.