Σε συμπληγάδες σφοδρού ανταγωνισμού βρίσκεται το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ο οποίος αναμένεται να γίνει ακόμη μεγαλύτερος μετά την απόφαση της Κυβέρνησης να προχωρήσει στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.
Έρευνα που πραγματοποίησε το ΕΚΠΑ, δείχνει ότι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στην αναγνωρισιμότητα βρίσκεται στην έβδομη θέση μεταξύ όλων των Ελληνικών.
Την πρώτη θέση έχει το ΕΚΠΑ και ακολουθούν το ΕΜΠ, το Αριστοτέλειο, το Πάντειο, το Δημοκρίτειο και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Πιο χαμηλά από τα Γιάννινα βρίσκονται τα Πανεπιστήμια Πατρών, Κρήτης, Μακεδονίας και Πειραιά.
Στην ίδια έρευνα που πραγματοποίησε η ALCO για λογαριασμό του ΕΚΠΑ και στο ερώτημα «ποιο πανεπιστήμιο θεωρείτε ότι έχει το μεγαλύτερο κύρος» το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων απουσιάζει παντελώς από τις απαντήσεις.
Ξεχωρίζουν το ΕΚΠΑ, το ΕΜΠ, το Αριστοτέλειο, το Πάντειο, το Οικονομικό, το Δημοκρίτειο και το Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Το πρώτο στοιχείο αυτό δείχνει ήδη την πίεση του ανταγωνισμού που στην περίπτωση των Ιωαννίνων γίνεται και μεγαλύτερος καθώς το 80% των φοιτητών προέρχεται από περιοχές εκτός Ηπείρου και μάλιστα το μεγαλύτερο ποσοστό από την Αττική και την Βόρεια Ελλάδα.
Το δεύτερο είναι εξίσου ανησυχητικό καθώς ένα Πανεπιστήμιο οφείλει και να επενδύει στο κύρος του αλλά και να προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να το υπερασπίζεται και να το προβάλλει.
Ήδη τα τελευταία χρόνια το Πανεπιστήμιο έχει δεχθεί πλήγματα από την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής χάνοντας έναν μεγάλο αριθμό φοιτητών.
Επίσης το κόστος ζωής για τους φοιτητές δεν είναι μικρό με πολλούς να επιλέγουν είτε να μην έρθουν στην πόλη, είτε να έρχονται μόνο για τις εξεταστικές περιόδους.
Η ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων τα οποία σίγουρα δεν θα επιλέξουν σε πρώτη φάση την ελληνική περιφέρεια για να δραστηριοποιηθούν είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι θα αυξήσει τον ανταγωνισμό και θα πιέσει περαιτέρω το Πανεπιστήμιο.
Και μπροστά σε όλα αυτά θα πρέπει να υπάρξει άμυνα..