Κατέρρευσε η βουλευτική καταγγελία περί ρύπανσης

papasiozosΤα στοιχεία που προέκυψαν από τους ελέγχους που διενήργησαν οι αρμόδιες υπηρεσίες αποδεικνύουν πλέον ότι η καταγγελία που είχε γίνει προ ημερών από τον βουλευτή Κώστα Παπασιώζο περί ρύπανσης του Αμβρακικού εξυπηρετούσε μόνο σκοπιμότητες και στόχος της ήταν να πληγούν συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα.

Όπως είναι γνωστό μετά την καταγγελία η Περιφερειακή Ενότητα Άρτας κινητοποίησε άμεσα τις Υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας (Δ/νση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας και Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας), ώστε να ελεγχθεί το περιεχόμενο της.

Αφού διαπιστώθηκε πως πρόκειται για απόβλητα ελαιοτριβείου, έδωσε εντολή στις Υπηρεσίες να προβούν σε έλεγχο της συγκεκριμένης μονάδας καθώς και όλων των συναφών μονάδων που λειτουργούν στα διοικητικά όρια του Νομού.

Οι Υπηρεσίες προέβησαν σε αυτοψία και έλεγχο των αδειοδοτήσεων και εγκρίσεων του συνόλου των ελαιοτριβείων και συνοπτικά κατέληξαν στα ακόλουθα συμπεράσματα:

Οι έλεγχοι στα ελαιοτριβεία του Νομού όπως ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Ψαθάς στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, έγιναν σε μια εποχή που η παραγωγική τους διαδικασία έχει ολοκληρωθεί. Αυτό σημαίνει πως για τη χρονιά που διανύουμε και μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο που θα λειτουργήσουν ξανά οι μονάδες δεν θα παράγονται επιπλέον υγρά απόβλητα, πλην όσων έχουν ήδη οδηγηθεί στους χώρους διάθεσης. Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και θα επαναληφθούν τόσο κατά τη χρονική περίοδο που τα απόβλητα έχουν εξατμισθεί στους χώρους διάθεσης (αρχές Σεπτέμβρη) όσο και κατά τη χρονική περίοδο που οι μονάδες λειτουργούν (Οκτώβριος – Δεκέμβριος) στους χώρους επεξεργασίας του ελαιοκάρπου.

Από τον έλεγχο και των 6 μονάδων διαπιστώθηκε πως καμιά τους στην παρούσα φάση δε δημιουργεί πρόβλημα ρύπανσης περιβάλλοντος.

Το σύνολο των μονάδων επεξεργάζονται τα υγρά απόβλητά τους σύμφωνα με τις εγκεκριμένες μελέτες επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων.

Το σύνολο των μονάδων διαθέτουν τα υγρά απόβλητά τους σε αδειοδοτημένες για το συγκεκριμένο σκοπό περιοχές, που έχουν χαρακτηρισθεί ως τέτοιες (επιφανειακοί αποδέκτες) με Νομαρχιακές Αποφάσεις.

Το σύνολο των μονάδων διαθέτουν εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους.

Και οι έξι μονάδες επεξεργάζονται τα απόβλητά τους σε λίμνες εξάτμισης χρησιμοποιώντας για αυτό το σκοπό χωράφια που ανήκουν στην ιδιοκτησία τους, όπου και έχουν δημιουργηθεί αβαθείς λεκάνες. Τα απόβλητα οδηγούνται εκεί μετά από προεπεξεργασία που γίνεται στο χώρο του ελαιοτριβείου (καθίζηση και προσθήκη υδράσβεστου). Στον τελικό χώρο διάθεσης αφήνονται να εξατμισθούν. Το έδαφος των περιοχών διάθεσης, σύμφωνα με τις εγκεκριμένες μελέτες είναι αργιλικό, ώστε να μην κατεισδύουν τα απόβλητα προς τον υδροφόρο, οι χώροι είναι περιφραγμένοι και έχουν υπολογισθεί ώστε να μη διαφεύγουν τα απόβλητα στις παρακείμενες ιδιοκτησίες. Επίσης έχουν κατασκευασθεί αναχώματα γι’ αυτό το σκοπό. Επιπρόσθετα, εξαιτίας της φύσης των αποβλήτων, αυτά πρακτικά συσσωματώνονται και στεγανοποιούν τους χώρους διάθεσης φράζοντας τους πόρους του εδάφους. Μετά την εξάτμισή τους, περί τον Σεπτέμβριο, το ίζημα απομακρύνεται, ανακατεύεται με φύλλα και χρησιμοποιείται ως εδαφοβελτιωτικό από ελαιοπαραγωγούς. Το 98% των αποβλήτων ελαιουργείων στην Ελλάδα τυγχάνει αυτής της επεξεργασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ