Τα προβλήματα στο δίκτυο υδροδότησης του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων είναι δεδομένα. Και αναγνωρίζονται από όλες τις πλευρές. Πολλοί οικισμοί που εισήλθαν στο Δήμο χωρίς να υπάρχει καταγραφή των δικτύων, δίκτυα κατασκευασμένα από χρόνια, τακτικές βλάβες και διακοπές και σε έναν τόπο που τα νερά περισσεύουν, οι κάτοικοι λένε το νερό νεράκι..
Το έναυσμα για να γίνει μία εκτενή συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο δόθηκε από τον Πρόεδρο της Ηλιόκαλης. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα χωριά το οποίο αντιμετωπίζει οξύτατο πρόβλημα.
Κραυγή αγωνίας ήταν αυτή που μετέφερε ο Πρόεδρος στο Δημοτικό Συμβούλιο αφού πέρα από τα προβλήματα στο δίκτυο φαίνεται ότι υπάρχουν και πολλές κρυφές συνδέσεις. Οι δεξαμενές κατασκευασμένες πριν από δεκαετίες και συχνά χρειάζεται η ίδια η Κοινότητα να κόβει εκ περιτροπής το νερό.
Δεν είναι η μοναδική περίπτωση..
«Τα προβλήματα στην ύδρευση είναι υπαρκτά και πολύ σοβαρά. Και στην πόλη και περισσότερο σε όλους τους οικισμούς» ανέφερε ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Γιώργος Παπαδιώτης.
Κι αυτά δεν μπορούν να λυθούν από την μια στιγμή στην άλλη.. Η ΔΕΥΑΙ προχωρά σε αναθέσεις σε ιδιώτες καθώς προσωπικό δεν διαθέτει για να γίνει συντήρηση στα δίκτυα. Αυτός είναι ένας τρόπος για άμεσες λύσεις.
Για ουσιαστικές απαιτούνται έργα. Για την Ηλιόκαλη και την Δαφνούλα επιδιώκεται η ένταξή τους στο Ταμείο Ανάκαμψης.
Για τον Δήμο και την ΔΕΥΑΙ η ύδρευση τίθεται πλέον σε προτεραιότητα. Αυτό έκανε σαφές ο Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας με την τοποθέτησή του.
Τα προηγούμενα χρόνια έγιναν πολλά και μεγάλα έργα στο κομμάτι της αποχέτευσης. Εκεί ήταν στοχευμένα και όλα τα χρηματοδοτούμενα προγράμματα, κυρίως το ΕΣΠΑ.
«Τώρα είναι η ώρα να αντιμετωπίσουμε τα πολύ σοβαρά προβλήματα της ύδρευσης. Με master plan και ολιστικές προσεγγίσεις όπως απαιτούν τα χρηματοδοτικά εργαλεία. Έτσι θα αναβαθμίσουμε το δίκτυο σε όλο το Δήμο» κατέληξε ο Δήμαρχος.
Τα προβλήματα στο λεκανοπέδιο είναι πιο έντονα την θερινή περίοδο. Οι φόβοι για το επόμενο διάστημα είναι μεγάλοι καθώς υπήρξαν μεγάλα διαστήματα ανομβρίας και μειωμένος εμπλουτισμός των πηγών.