Επιβεβλημένη για τα Γιάννινα η ανέγερση νέων συγκροτημάτων φοιτητικών κατοικιών

Δεκάδες φοιτητές, δεκάδες οικογένειες, εξακολουθούν να αναζητούν στέγη στα Ιωάννινα. Και θα ακολουθήσει νέο κύμα προς το τέλος του μήνα αλλά και τον Σεπτέμβριο. Η ανεύρεση σπιτιού για τους νέους που επέλεξαν να σπουδάσουν στα Γιάννινα είναι ένας πραγματικός Γολγοθάς..

Σπίτια υπάρχουν.. Από πολύ καλά μέχρι και υπόγεια… Οι τιμές τους ωστόσο είναι στα ύψη και το κόστος δυσβάσταχτο για κάθε μικρομεσαία οικογένεια.

Για ένα Πανεπιστήμιο με πάνω από 20 χιλιάδες φοιτητές,  τα διαθέσιμα δωμάτια στις εστίες είναι ελάχιστα. Για μία κοινωνία που πέρασε τα δύσκολα χρόνια των μνημονίων αλλά δεν μπορεί να ανασάνει καθώς οι κρίσεις διαδέχονται η μία την άλλη, η φοιτητική μέριμνα θα έπρεπε να αποτελεί προτεραιότητα.

Στα Γιάννινα τα διαθέσιμα δωμάτια στις εστίες συμπεριλαμβανομένης και αυτής στη Δομπόλη (Λόφος Περιβλέπτου) μόλις που υπερβαίνουν τα χίλια. Καινούρια εστία δεν έχει δρομολογηθεί εδώ και χρόνια.

Κι αυτό αποτελεί στοιχείο που δεν συμβάλλει στην ανάπτυξη του Πανεπιστημίου και την συγκράτηση του φοιτητικού πληθυσμού.

Ειδικά όταν άλλα περιφερειακά ετοιμάζουν νέες εστίες μέσω ΣΔΙΤ..

Στο Πανεπιστήµιο Κρήτης πρόκειται να δηµιουργηθούν 1.810 κατοικίες στην Πανεπιστηµιούπολη Ρεθύµνου, δυναµικότητας 2.710 κλινών, και 1.026 κατοικίες στην Πανεπιστηµιούπολη Ηρακλείου, δυναµικότητας 2.136 κλινών. Το συνολικό κόστος του έργου είναι 255 εκατ. ευρώ.

Στο ∆ηµοκρίτειο Πανεπιστήµιο Θράκης αναµένεται να δηµιουργηθούν συνολικά έξι κτίρια. Τέσσερα εστιών στην Αλεξανδρούπολη, που θα αποτελούνται από 363 δωµάτια, και δύο στην Κοµοτηνή, που θα αποτελούνται από 328 δωµάτια. Το κόστος για τη δηµιουργία των έξι εστιών ανέρχεται σε 107,3 εκατ. ευρώ.

Για το Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας θα δαπανηθούν 91,5 εκατ. ευρώ και µε αυτά θα ανεγερθούν στον Βόλο 4 κτίρια εστιών µε 567 δωµάτια, καθώς επίσης και 120 δωµάτια στην περιοχή της Λαµίας.

Την ανέγερση συνολικά τεσσάρων φοιτητικών εστιών συνολικής δυναµικότητας 750 κλινών περιλαµβάνει το πρόγραµµα για το Πανεπιστήµιο ∆υτικής Μακεδονίας. Πιο συγκεκριµένα, θα δηµιουργηθούν στις πανεπιστηµιουπόλεις Κοζάνης 350 κλίνες, Φλώρινας 150 κλίνες, Καστοριάς 150 κλίνες και Πτολεµαΐδας 100 κλίνες. Το έργο αυτό θα κοστίσει συνολικά 67,5 εκατ. ευρώ.

∆ύο έργα, αυτά των Πανεπιστηµίων Κρήτης και Θεσσαλίας, έχουν προσωρινούς αναδόχους και αναµένεται να ξεκινήσει η υλοποίηση στα τέλη του 2024.

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων δεν περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα ΣΔΙΤ όμως δεν φαίνεται να κινεί και καμία διαδικασία για την ανέγερση νέων φοιτητικών κατοικιών στα πρότυπα που επιτάσσει η εποχή και οι πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας.