Δυναμικό παρόν του Πανεπιστημίου στην ΔΕΘ

DET PA

Στο πλαίσιο της εξωστρέφειας, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων συμμετέχει στην ενότητα AKADEMIA, η οποία φέτος διευρύνεται θεματικά, συνδυάζοντας τους τομείς έρευνας, καινοτομίας και τεχνολογίας, με σκοπό να ενισχυθεί η συνεργασία εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και ερευνητικών φορέων.

Έχοντας ως άξονα την προβολή καινοτόμων ερευνητικών και εκπαιδευτικών επιτευγμάτων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, διδακτικό, ερευνητικό και διοικητικό προσωπικό του Ιδρύματος, καθώς και φοιτητές, θα βρίσκονται στο stand 7 στο περίπτερο 17 (AKADEMIA), παρέχοντας στο κοινό της Έκθεσης πλούσιο πληροφοριακό υλικό για τα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, για δράσεις κινητικότητας Erasmus+ και προγράμματα διεθνοποίησης που υλοποιούνται στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Ο εκθεσιακός χώρος του Πανεπιστημίου θα φιλοξενήσει ζωντανές επιδείξεις και παρουσιάσεις επιστημονικών και τεχνολογικών επιτευγμάτων μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, οπτικοακουστικό υλικό με παρουσιάσεις των Τμημάτων, ενώ παράλληλα, θα υπάρχει πλούσιο βιβλιογραφικό υλικό των μελών της επιστημονικής κοινότητας και εκδόσεις του Πανεπιστημίου.

Ειδικότερα:

– Η ερευνητική ομάδα του Τομέα Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης θα παρουσιάσει τις εργασίες της Πανεπιστημιακής Ανασκαφής στον δασωμένο λόφο Δουρούτη, εντός της Πανεπιστημιούπολης, στον ίδιο χώρο με τη Μεταβυζαντινή Μονή Περιστεράς και με μνημεία των Οθωμανικών χρόνων. Η ανασκαφή φέρνει στο φως μια αρχαία εγκατάσταση, που περιλαμβάνει πλούσιο νεκροταφείο (7ος-4ος αι. π.Χ.), κυκλικό οικοδόμημα- Θεσμοφόριο (4ος αι. π.Χ.) και άλλες εγκαταστάσεις, που συνδέονται με τη λατρεία της Δήμητρας. Η υλοποίηση της παρουσίασης πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ζωγραφικής- 3D Αναπαραστάσεις της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου.

– Η ερευνητική ομάδα του Τομέα Εφαρμοσμένων και Υπολογιστικών Μαθηματικών θα παρουσιάσει την εργασία “Ride the Wave, Go with the Flow”, εστιάζοντας τo επιστημονικό ενδιαφέρον στην αιμοδυναμική κατάσταση του αγγείου σε υγιείς και παθολογικές καταστάσεις, με τη βοήθεια των πιο σύγχρονων αναλυτικών και αριθμητικών μεθόδων των Εφαρμοσμένων Μαθηματικών. Η προτεινόμενη μαθηματική μέθοδος, συνδυαζόμενη με τεχνικές εικονικής πραγματικότητας (Virtual Reality – VR), μπορεί να προσφέρει στην ιατρική κοινότητα επιπλέον πληροφορίες για την αιμοδυναμική κατάσταση του ασθενούς.

– Η ερευνητική ομάδα του Τμήματος Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής παρουσιάζει το μη επανδρωμένο όχημα επιφανείας (Unmanned Surface Vehicle), με καινοτόμα σχεδιαστικά χαρακτηριστικά και αποδοτικά συστήματα διαχείρισης ενέργειας. Ενσωματώνοντας τεχνολογίες αιχμής, η ρομποτική πλατφόρμα επιδεικνύει προσαρμοστικότητα και αξιοπιστία σε ένα φάσμα επιχειρησιακών σεναρίων και καλύπτει την ικανότητα εκτέλεσης σημαντικών εφαρμογών. Το όχημα USV είναι ανοιχτού κώδικα, από υλικό έως λογισμικό, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε εφαρμογές μηχανικής μάθησης για τον έλεγχο αυτόνομων θαλάσσιων πλατφορμών και την ανάπτυξη ευφυών πρακτόρων και αλγορίθμων πλοήγησης πλοίων.

– Το Εργαστήριο Εφαρμογών Πληροφορικής και Υπολογιστικών Οικονομικών του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών θα παρουσιάσει το έργο «Ψηφιακή Ελλάδα 1833-2023», που περιλαμβάνει διαδραστικές και ψηφιακές εφαρμογές της οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής ιστορίας και της σύγχρονης πραγματικότητας της χώρας μας.

Στο παράλληλο πρόγραμμα εκδηλώσεων της 88ης ΔΕΘ, στο πλαίσιο της Συμμαχίας για το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο ARTEMIS, θα υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Πανεπιστημίου-εταίρου OTH Regensburg,

στο stand 7, την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου, στις 8 το βράδυ.

Θα ακολουθήσει, στις 8.30 το βράδυ, ομιλία της πρύτανη, καθηγήτριας Άννας Μπατιστάτου, με θέμα «60 χρόνια Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Συνεχής παρουσία στον ευρωπαϊκό Χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης», στις 20.30, στον χώρο παρουσιάσεων (Περίπτερο 17 Akademia).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ