Σχεδόν πέντε εκατομμύρια ευρώ έχει δαπανήσει η Περιφέρεια Ηπείρου για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων στα Ιαματικά της Πρέβεζας, του Αμαράντου και των Καβασίλων Κόνιτσας.
Τα έργα οδεύουν προς την ολοκλήρωσή τους και αποτελούν μία από τις σημαντικές παρεμβάσεις των τελευταίων στην περιοχή.
Ο κάθε χώρος με τα δικά του, ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, μπορεί να δώσει προστιθέμενη αξία και να αποτελέσει πόλο έλξης.
Οι ιαματικές πηγές ανήκουν στους Δήμους και στους Δήμους θα παραδοθούν τα έργα μόλις ολοκληρωθούν.
Εκείνοι θα κληθούν να σηκώσουν το μεγάλο βάρος της αδειοδότησης και κυρίως της λειτουργίας μέσα σε στενά χρονικά περιθώρια.
Η Περιφέρεια αναλαμβάνοντας την πρωτοβουλία να προχωρήσει στις παρεμβάσεις αυτές υπολόγιζε ότι με την ολοκλήρωση και την παράδοση στο Δήμο θα άνοιγε ο δρόμος για την λειτουργία τους μέσω του ιδιωτικού τομέα.
Κάτι τέτοιο δείχνει εξαιρετικά δύσκολο, σύμφωνα με την ενημέρωση τουλάχιστον που έχει ο Δήμος Πρέβεζας από την Διαχειριστική Αρχή.
Καθώς τα έργα έγιναν με κοινοτικά κονδύλια θα πρέπει για την επόμενη πενταετία να λειτουργήσουν από τους Δήμους και χωρίς την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα. Ο Δήμος Πρέβεζας φαίνεται ότι προσανατολίζεται στην πρόσληψη του εξειδικευμένου προσωπικού που χρειάζεται ώστε να είναι έτοιμος για την λειτουργία των Ιαματικών.
Είναι άγνωστο πως θα κινηθεί ο Δήμος Κόνιτσας ο οποίος έχει όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικροί δήμοι με το ελάχιστο προσωπικό και τα πενιχρά οικονομικά.
Ο Περιφερειάρχης προ ημερών στη συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής επέμενε ότι η λειτουργία θα γίνει μέσω σύμπραξης με τον ιδιωτικό τομέα και υποστήριξε ότι την λύση θα την δώσει το αρμόδιο υπουργείο.
Μέχρι στιγμής όλα είναι ρευστά ωστόσο το τοπίο θα πρέπει να ξεκαθαρίσει ώστε με την ολοκλήρωση τους οι νέες κτιριακές υποδομές να μην κλειδωθούν και αραχνιάσουν αλλά να μπορέσουν να λειτουργήσουν.