Στα όρια λειτουργικής κατάρρευσης το Νοσοκομείο Άρτας.. 55 γιατροί εκπέμπουν σήμα κινδύνου

Στα όρια της πλήρους κατάρρευσης βρίσκεται για μία ακόμη φορά το Νοσοκομείο της Άρτας. Η κατάσταση είναι χειρότερη από ποτέ και την αποτυπώνουν με τον πιο γλαφυρό τρόπο 55 γιατροί του νοσοκομείου, όλων των τμημάτων και των ειδικοτήτων, με κοινό υπόμνημα που υπογράφουν και δημοσιοποιούν.

Οι γιατροί μιλούν για τραγική υποστελέχωση και για συνθήκες λειτουργικής κατάρρευσης και υπογραμμίζουν πως η γενική εφημερία  του νοσοκομείου χωρίς γιατρό στο Ακτινοδιαγνωστικό Τμήμα είναι επισφαλής και εγκυμονεί κινδύνους για τους ασθενείς.

«Αυτή την στιγμή στο Νοσοκομείο τα οργανικά κενά της ιατρικής υπηρεσίας είναι της τάξης του 45%, δεν υπάρχουν ειδικευόμενοι στις κλινικές και δεν υπάρχουν και ειδικευόμενοι που δηλώνουν ότι θα έρθουν στο Νοσοκομείο καθώς οι λίστες ειδικότητας είναι κενές.  Σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει πρωτίστως το γεγονός του ότι δεν υπάρχει επαρκής αριθμός ειδικευμένων γιατρών στις κλινικές καθιστώντας μη ελκυστικό το Νοσοκομείο τόσο από την πλευρά των εργασιακών συνθηκών όσο και της εκπαίδευσης των νεών γιατρών. Το κρίσιμο ζήτημα για την παρούσα περίοδο είναι η εφημέρευση και λειτουργία της Παθολογικής Κλινικής η οποία πλέον από τις επόμενες μέρες δεν θα είναι σε θέση να εφημερεύσει και να δέχεται περιστατικά καθώς θα λειτουργεί μόνο με 4 ειδικευμένους γιατρούς και κανένα ειδικευόμενο. Τέλος λέμε ξανά ότι ένα μεγάλο ποσοστό των κλινικών και των τμημάτων του Νοσοκομείου λειτουργούν αυτή την στιγμή με δύο ή/και τρεις γιατρούς» υπογραμμίζουν στην ανακοίνωσή τους.

Τονίζουν ότι λόγω της υποστελέχωσης υπογράφονται από την Διοίκηση του Νοσοκομείου ελλιπή προγράμματα εφημεριών ενώ  έχουν μειωθεί οι ενεργές κλίνες της ΜΕΘ λόγω μη προκήρυξης των κενών οργανικών θέσεων.

«Τα νοσοκομεία δεν μπορούν να λειτουργούν με περιφερόμενους, μετακινούμενους παρανόμως γιατρούς στην προσπάθεια τεχνητής κάλυψης των τραγικών ελλείψεων ούτε να καλύπτονται υποτίθεται τα κενά από εξωτερικά ιδιωτικά κέντρα όπωςπολλές φορές συμβαίνει με το Ακτινοδιαγνωστικό.

Προσπαθούν με τρικ να κάνουν το άσπρο μαύροκαι κλείνουν τα μάτια στα τεράστια κενά και στις συνθήκες εργασιακού κάτεργου που αναγκαζόμαστε γιατροί και προσωπικό να ανταπεξέλθουμε.

Είναι απαράδεκτο να αγνοούν, η Διοίκηση , η 6η ΥΠΕ, και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας τις δραματικές εκκλήσεις μας για άμεση μαζική προκήρυξη θέσεων στις κρίσιμες ειδικότητες. Ενημερώνουμε ότι αυτή την στιγμή υπάρχουν 5 κενές οργανικές θέσεις ιατρικού προσωπικού στα ΤΕΠ, οι οποίες δεν έχουν προκηρυχθεί ποτέ. Ζητάμε την άμεση προκήρυξη των οργανικών θέσεων στα ΤΕΠ και την άμεση κάλυψη τους με επικουρικό προσωπικό από γενικούς γιατρούς.

Είναι σαφές ότι ελλοχεύουν σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία των ασθενών και η ευθύνη βαραίνει τις Διοικήσεις ΥΠΕ και Νοσοκομείου και σαφώς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου που αγνοούν συστηματικά τα αυτονόητα αιτήματα μας και προσπαθούν με ζήλο να διαλύσουν ότι έμεινε όρθιο από το Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

Ξαναφωνάζουμε για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Ζητάμε την προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων της ιατρικής υπηρεσίας και την άμεση κάλυψη με επικουρικούς γιατρούς των κενών στα ΤΕΠ, στην Παθολογική και στο Ακτινοδιαγνωστικό/

Δωρεάν, Δημόσιες, Σύγχρονες Υπηρεσίες Υγείας για όλους.

Αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας για γιατρούς και προσωπικό» καταλήγουν.