Άφαντοι ΠΕΔ και ΦΟΔΣΑ Ηπείρου από τη συζήτηση στην ΚΕΔΕ για τις αλλαγές στη διαχείριση των απορριμμάτων

Τα πάνω κάτω φέρει νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την διαχείριση των απορριμμάτων και την λειτουργία των ΦΟΔΣΑ, θέμα που μονοπώλησε την συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ..

Οι αλλαγές που εισάγονται είναι τεράστιες, προκαλούν θύελλα αντιδράσεων σε διάφορες περιοχές της χώρας, όμως το εντυπωσιακό είναι ότι η Ήπειρος είναι παντελώς… άφαντη!

Άφαντη η ΠΕΔ η οποία δεν μπήκε στον κόπο να συζητήσει επί του σχεδίου νόμου, άφαντος  και ο καθ’ ύλην αρμόδιος, ο Φορέας Διαχείρισης Απορριμμάτων, ο οποίος ούτε καν ασχολήθηκε από το θέμα.

Στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ παρενέβησαν δήμαρχοι και πρόεδροι ΦΟΔΣΑ από πολλές περιοχές της χώρας..

Όλοι μετέφεραν τις αποφάσεις των συλλογικών τους οργάνων και την κάθετη διαφωνία τους με τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στην διαχείριση των απορριμμάτων ερήμην της αυτοδιοίκησης!

Η μοναδική περιφέρεια που δεν είχε καμία εκπροσώπηση ήταν η Ήπειρος.. Δεν μίλησε κανένας, δεν ακούστηκε ούτε μία λέξη..

Το νέο νομοσχέδιο ενισχύει τα ιδιωτικά συστήματα ανακύκλωσης και διαχείρισης των απορριμμάτων, ενισχύει τον συγκεντρωτισμό και περιθωριοποιεί τους δήμους.

Δίνει το απόλυτο δικαίωμα στην Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Αποβλήτων να αποφασίζει την μεταφορά απορριμμάτων και την διαχείρισή τους, ενώ το ΥΠΕΝ θα έχει αυξημένες αρμοδιότητες ελέγχου, θέλοντας να εξασφαλίσει τη συμμόρφωση των δήμων και των ΦΟΔΣΑ στις υποχρεώσεις τους.

Στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, οι περισσότερες αντιδράσεις προήλθαν από τη Δυτική Ελλάδα, τη Θεσσαλία και την Κρήτη, καθώς για τις περιοχές αυτές προβλέπεται και συγχώνευση των ΦΟΔΣΑ.

Αίσθηση ωστόσο προκάλεσε και η τοποθέτηση της πρώην δημάρχου Κέρκυρας Μερόπης Υδραίου η οποία έμμεσα αφορά και στην Ήπειρο. Η ίδια είπε ότι η διαχείριση των απορριμμάτων στο νησί με την μεταφορά στα Ιωάννινα και την Κοζάνη στοιχίζει πανάκριβα, ενώ το εργοστάσιο δεν θα είναι έτοιμο ούτε σε μία τριετία κάτι που σημαίνει ότι η πρακτική της μεταφοράς στους γείτονες θα συνεχιστεί.

Η ΚΕΔΕ απέρριψε το περιεχόμενο των νομοθετικών αλλαγών και ζητά την απόσυρσή τους από την κυβέρνηση.

Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση ετοιμάζεται να εισάγει την αυτοδιοίκηση στην καύση απορριμμάτων με έξι μονάδες που προτείνει για να καλύψουν ολόκληρη την χώρα.

Μία από τις μονάδες αυτές που θα καλύψει και την Ήπειρο προβλέπεται να λειτουργήσει στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας και πιθανότατα στην Κοζάνη.