Χρεώνουν στον Αναστάσιο και την Ελλάδα την πρόθεση Ράμα για το «κρατίδιο των Μπεκτσασί» πράκτορες της Σουνιτικής Τουρκίας

Ανάλυση Ειδικού Συνεργάτη

Ενώ συνεχίζει εντατικά η ενασχόληση της πολιτικής ανάλυσης αλλά και των αντιδράσεων στην Αλβανία αναφορικά με την αιφνιδιαστική εξαγγελία του Πρωθυπουργού της Έντι Ράμα ώστε να προσδώσει κρατική υπόσταση στην θρησκευτική κοινότητα των Μπεκτασί, παράγοντες του δικτύου που ελέγχουν οι Τουρκικές υπηρεσίες, βρήκαν άλλη μια ευκαιρία να “ανακαλύψουν” τον Ελληνικό δάκτυλο.

Δείχνουν μάλιστα ευθέως τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο.

Οι κύκλοι αυτοί, πέραν όλων των άλλων, αποδεικνύουν ότι έχουν «φακελώσει» και μάλιστα για τα καλά τις θρησκευτικές κοινότητες της Αλβανίας.

Καθόλου τυχαίο δηλαδή ότι γνωστοί πολιτικοί, πολιτικοί αναλυτές και πρώην διπλωμάτες με θητεία στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα, για τους οποίους έχουν διαρρεύσει δημοσίως ακόμη και αμοιβές από την πρεσβεία της Τουρκίας κ.α. φορείς, ανακάλυψαν την εξήγηση στην καινούργια αντιφατική απόφαση του κ. Ράμα, σε γεγονότα του μακρινού 1993.

Ο πρώην Πρέσβης Σαμπάν Σινάνι, ο αντιφατικός δήθεν δυτικότροπος επίσης διπλωμάτης Μάλ Μπερίσα, ο πολιτικός Φιτήμ Ζέκθι κ.α. του δικτύου της Τουρκίας, αναπαράγουν σημειώσεις από συνάντηση της άνοιξης του 1993 στην Κωνσταντινούπολη όλων των Αβραμαίων θρησκευμάτων (Χριστιανοί, Μουσουλμάνοι και Ιουδαίοι), με πρωτοβουλία του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Εκεί ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος είχε επιμείνει στην εκτός του κέλυφους των Σουνιτών Μουσουλμάνων της Αλβανίας να εκπροσωπηθούν και οι Μπεκτασί ως ξεχωριστό θρήσκευμα της χώρας.

Αυτό αποτελούσε χειρονομία τόσο για την αποδέσμευση των Μπεκτασί απ’ το πέπλο των Σουνί που τότε ήταν πολύ βαρύ (σήμερα ακόμη βαρύτερο) κι επίσης για την διαμόρφωση της εικόνας που παρουσίαζε η θρησκευτική διαστρωμάτωση της χώρας. Δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει ότι η πράξη είχε απολύτως αντικειμενικό χαρακτήρα και ιστορική βάση καθώς το κύρος ως θρησκειολόγου και μάλιστα Ισλαμολόγου του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου είναι αδιαμφισβήτητο.

Μόνο που τα φερέφωνα της Άγκυρας σήμερα διαπιστώνουν υστεροβουλία: οι προαναφερόμενοι χαρακτηρίζουν την επίμονη προσπάθεια του Αναστασίου τότε ως “σπορά της έρας που φυτρώνει σήμερα και αξιοποιείται απ’ τον Πρωθυπουργό Ράμα”!!!

Πέραν όμως της αντικειμενικότητας και του γεγονότος ότι όλες οι αναφορές προ του αθεϊστικού διωγμού στην Αλβανία του Μπεκτασί τους ανέφεραν ως ξεχωριστή θρησκευτική κοινότητα, η χειρονομία του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου απέβλεπε ώστε να κάνει πιο φιλοευρωπαϊκό το προφίλ της διαστρωμάτωσης της κοινωνίας της Αλβανίας από θρησκευτικής άποψης. Δηλαδή είναι αλλιώς να βλέπει κανείς μια αναλογία 70% Μουσουλμάνοι και 30% Χριστιανοί και εντελώς αλλιώτικο το πραγματικό 55% Σουνί, 12% Μπεκτασί, 23% Ορθόδοξοι και 10% Καθολικοί. Την εποχή εκείνη τα Βαλκάνια ταράσσονταν από θρησκευτικές και εθνικές συγκρούσεις και η παρουσία κύκλων του ακραίου Ισλάμ ήταν προκλητική.

Επί το πλείστον η περί την εξέλιξη αυτή στο κράτος της Αλβανίας από τους τουρκοκινούμενους “αναλυτές” – εν πολλοίς δυστυχώς εκφράζουν και το στο μέτρο του βαθύ αλβανικό κράτος και κατεστημένη αντίληψη- βρίσκεται ενδεχομένως η Ελλάδα. Πρόκειται για εμμονή με βαθύτερες στοχεύσεις ώστε να ανακαλύπτουν παντού τον “ελληνικό δάκτυλο” που εποφθαλμιά την ευημερία του Αλβανικού έθνους!!!

Κατά την δική τους προσέγγιση η Ελλάδα στήνει αυτή την δολοπλοκία προκειμένου αύριο – μεθαύριο να την επικαλεστεί ως προηγούμενο για την διεκδίκηση πολιτειακής οντότητας για τους Βορειοηπειρώτες.